Mainos

Ahtisaari: Ekoaktivisteillakin oikeutensa

Presidentti Martti Ahtisaaren mukaan nuorten ekoaktivistien tempauksiin ei pidä reagoida liian hätiköidysti. Ahtisaari toivoo harkintakykyä menettelytavoissa ja valtuuksien käyttämisessä mm. poliisilta.

Satakunnan Kansan 125-vuotisjuhlanumerossaan haastattelema presidentti viittaa mm. turkistarhaiskujen ja Tampereen viimeaikaisten nuorisomellakoiden aiheuttamiin reaktioihin.

Mm. oikeusministeri Kari Häkämies (kok.) arvioi hiljattain, että eräiden pienryhmien toiminta voi johtaa perusoikeuksien rajoittamiseen.

-Kun mietimme suhtautumista eri puolilla maata tapahtuviin pienimuotoisiin mielenosoituksiin, on lähdettävä siitä, että nämä nuoret luottavat suomalaisen yhteiskunnan perusoikeuksien, kuten mielipiteen esittämisvapauden koskemattomuuteen. Ei tulisi liioitella tällaisen liikehdinnän uhkaa yhteiskunnalle, Ahtisaari sanoo.

Ahtisaari sanoo pohtineensa paljon aktivistinuorten toimintaa.
-Nuorison ympäristöherkkyys on tärkeää, mutta kansanvallan on toimittava niin, että muutoksia ajetaan laillisesti, Ahtisaari korostaa.

Puolueiden pohdittava omaa toimintaansa

Ahtisaari käsittelee haastattelussa myös politiikasta vieraantumista ja tiedotusvälineiden valtaa. Politiikasta vieraantuminen saattaa presidentin mielestä olla osa hyvin vaativaa murrosta, joka koettelee perinteisiä demokraattisia tottumuksiamme. Hän pitää silti selvänä, että suuntana on "oikeudenmukaisempi ja vapautta arvostava yhteiskunta".

Ahtisaari epäilee, ettei nuorten poliittisen kiinnostuksen lisäämiseksi eduskunnassakin tänä keväänä toteutettava kampanja tai käännytystyö riitä.
-Olennaista on itse poliittisen toiminnan sisältö sekä mielekkäiden osallistumistapojen kehittäminen.

Entistä enemmän toisiaan muistuttavien puolueiden on presidentin mielestä joka tapauksessa mietittävä toimintaansa.
-Lähes kaikki ne suuret tavoitteet, jotka puolueet ja ay-liike itselleen asettivat vuosisadan alussa, on nyt saavutettu.
-En usko, että nuoret ovat vieraantuneita yhteiskunnan ongelmista. Hehän kokevat ne erittäin konkreettisesti, Ahtisaari muistuttaa.

Media-asiamies ehkäisisi miljoonaoikeudenkäyntejä

Ahtisaari uudistaa myös taannoin esittämänsä ajatuksen media-asiamiehen perustamisesta. Hän perustelee uuden elimen tarvetta erityisesti arvokeskustelun tarpeella.

Tiedotusvälineiden uudet ongelmat tulevat presidentin mukaan esille mm. yhä suurempina jutuista esitettyinä korvausvaatimuksina.
-Kysymys ei ole taloudellisista rangaistuksista vaan arvokeskustelusta, siitä miten media ja yhteiskunta pystyvät vastaamaan mediakritiikkiin.

Ahtisaari sanoo, ettei hän voi hyväksyä sitä, että mediassa ei korjata asiavirheitä riittävän huolellisesti.
-Julkisen sanan neuvosto hoitaa tonttiaan, mutta kysyn vieläkin, riittääkö se? En usko että nykykehitys palvelee median omaakaan etua pitkän päälle, Ahtisaari neuvoo.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.