Ähtäri Zoo sai uuden tulokkaan Saksasta – nyt eläinpuistossa seurataan jännittyneinä, roihahtaako lumileopardien välille vuosisadan rakkaustarina: "Kovasti toivotaan, että kemiat natsaa"

2:02
Lumi-pandan syntymäpäivää vietettiin Ähtärissä syyskuun loppupuolella.

Ähtäri Zoo sai viime viikolla uuden valkeaturkkisen tulokkaan, joka on otettu ilolla vastaan Etelä-Pohjanmaan maakunnassa. Nyt Ähtärissä seurataan mielenkiinnolla, miten Saksasta lennätetty lumileopardi kotiutuu Suomen oloihin. Entä, roihahtaako eläintarhan lumileopardien välille tulinen rakkaussuhde?

Ähtärissä sijaitseva Ähtäri Zoo -eläinpuistossa eletään tällä hetkellä jännittäviä hetkiä. Eläinpuisto sai uuden ja erittäin odotetun tulokkaan viime viikon torstaina, kun 2,5-vuotias lumileopardinaaras Juma saapui Saksasta Etelä-Pohjanmaan pieneen kaupunkiin.

– Pyydettiin tämän lajin koordinaattoria etsimään meidän Jamalille sopivaa puolisoa. Tällainen löytyi sitten Saksasta Krefeldin eläintarhasta, Ähtäri Zoon eläinlääkäri ja intendentti Heini Niinimäki kuvailee MTV Uutisille.

Täplikäs kissapeto lensi ensin Saksan Frankfurtista Helsinki-Vantaan lentokentälle, josta naaras kuljetettiin autokyydillä uuteen kotipaikkaansa Ähtäriin. Matka sujui hyvin ja se otettiin avosylin vastaan niin eläinpuiston henkilökunnan kuin kävijöidenkin puolesta.

– Juma on villiksi kissaeläimeksi aika rohkean oloinen. Toki se on vielä vähän pöllämystynyt muutosta ja uudesta ympäristöstä.

Eläinpuiston yksinäinen uros sai viimein seuraa

Tiesitkö?

Lumileopardeilla on oma suojeluohjelmansa (EEP) eurooppalaisissa eläintarhoissa.

Eläintarhojen lumileopardeista pidetään tarkkaa kantakirjaa, jotta eläinten perimä säilyisi mahdollisimman monipuolisena ja eläimet terveinä, kertoo Ähtäri Zoo tiedotteessaan. 

Ähtäri Zoossa on ollut lumileopardeja jo vuosikausia ja ne ovat olleet aina yksi eläinpuiston kestovetonauloista. Nyt jonkin aikaa uhanalaista lajia on edustanut vain yksi nuorehko lumileopardiuros Jamal, joka asustaa uuden tulokkaan naapurissa.

– Jamal-uros vaikutti alkuun olevan hieman häkeltynyt uudesta naapurista, mutta eivätköhän ne pian toisiinsa totu.

Mikä tahansa yksilö ei kelvannut, sillä Juman ja Jamalin geeniperimän oli oltava sopivat keskenään, jotta pariskunta voi mahdollisesti myöhemmin lisääntyä. Molempien yksilöiden sukupuu tarkistettiin, jotta sisäsiittoisuus pystyttiin välttämään.

– Eläintarhakannoissa on aina hirveän tärkeää pitää kiinni mahdollisimman laajasta geneettisestä pohjasta, jotta ei pääsisi syntymään kantoja, joiden elinvoimaisuus voi olla normaalia yksilöä heikompi.

Jälkeläisten tuloa on vaikea vielä ennustaa

Niinimäki ei uskalla vielä ottaa kantaa siihen, milloin Ähtäri Zoossa päästään todistamaan pienten lumileopardien syntymää. Esimerkiksi lajin koordinaattori antaa suosituksensa siitä, missä vaiheessa Ähtärin lumileopardit voivat pariutua.

– Riippuu kovasti siitä, miten Juma meille sopeutuu ja kuinka tämän pariskunnan kemiat alkavat toimia.

Niinimäki pitää mahdollisena, ettei eläinpuiston kissapetojen välille koskaan synnykään vuosisadan rakkaustarinaa – odotukset ovat kuitenkin erittäin optimistiset parivaljakon sopivuuden suhteen.

– Kovasti toivotaan, että tässä tapauksessa kemiat natsaa ja kaikki mahdollisuudet siihen on, Niinimäki iloitsee.

Päivitetty juttua Juman kuvalla 12.12.2019 kello 13:11.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja