Mainos

Ahon suunnitelmat saivat ymmärrystä

Keskustan puoluevaltuuskunta ei aseta esteitä puheenjohtaja Esko Ahon kaavailemalle Amerikan-matkalle.

Puoluevaltuuskunnan tänään Mikkelissä käymässä keskustelussa ymmärrettiin puheenjohtajan suunnitelmia. Vain muutamassa puheenvuorossa annettiin ymmärtää, etteivät Ahon poissaolo ja hänen aikeensa jatkaa keskustan johdossa sovi yhteen.

Ensimmäistä kertaa presidentinvaalien jälkeen koolla ollut puoluevaltuuskunta kiitteli Ahon panosta hopeasijaan päättyneessä kamppailussa. Monet puhujat katsoivat, että Ahon äänisaalis pitää pystyä hyödyntämään jatkossa.

Puolueen uskottiin lisäksi hyötyvän puheenjohtajan Amerikan-matkasta uusien kontaktien ja ajatusten kautta.
Puolueen puheenjohtajaan vaihtamista ensi kesän puoluekokouksessa suositeltiin neljässä puheenvuorossa. Niitä pidettiin kokouksessa tänään kaikkiaan nelisenkymmentä.

Selkeintä Ahon arvostelua esitti EU-parlamentaarikko Paavo Väyrysen tukimies, kansanedustaja Petri Neittaanmäki. Hän lainasi keskustan Etelä-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtajan Jarmo Korhosen taannoista haastattelua Ilkka-lehdessä. Siinä tämä arvioi puolueesta tulleen yhden miehen liike. Neittaanmäki oli samaa mieltä Korhosen kansa siitä, että keskustaan on levinnyt pelon ja varovaisuuden ilmapiiri. Valtaa on hivutettu kenttäväeltä "puoluejohdon perässäsiipeilijöille" ja poliittisille ystäville.

Koivisto joutunut oppositiojohtajaksi


Ahon valtiomiesmäisyys ja haluttomuus toimia oppositiojohtajan roolissa ovat luoneet Neittaanmäen mukaan ristiriidan. Suomen oppositiopolitiikkaa EU-kysymyksissä johtaa hänen mielestään nykyisin presidentti Mauno Koivisto. Neittaanmäki suositteli, että puolue hyödyntää Väyrysen mittavaa kokemusta.

-Nyt jos koskaan on sovinnon ja yhteistyön aika, Neittaanmäki sanoi ja sai aikaan mahtavan naurunremakan salissa. Väyrynen ei itse osallistunut kokoukseen. Puoluehallituksessa istuva helsinkiläinen Riitta Antinmäki-Vesterinen painotti, ettei Harvard-hanke ole yksityinen asia.

-Älä taaperra aatteen polulla. Ole vastuuntuntoinen ja marssi joukkomme edessä tai mene pois, Antinmäki-Vesterinen neuvoi Ahoa.

Uuden puheenjohtajan valitsemista Kuopion puoluekokouksessa suosittelivat myös Pirkanmaan Gunnar Graeffe ja Satakunnan Hannu Ollila. Nuorisoliittoa edustava Tero Mäenpää arveli, että puolueen puheenjohtajalle riittää yksi vuosikymmen. Hän kuitenkin epäili, ettei Aholle löydy haastajaa niin kauan tämä on ehdolla.

Keski-Pohjanmaan Antti Hietaniemi arvosteli Neittaanmäkeä ja Antinmäki-Vesteristä julkisuushakuisesta esiintymisestä, jolla ei rakenneta yhtenäisyyttä. Kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä puolestaan epäili, ettei entisen puheenjohtajan eli Väyrysen valinta puoluejohtoon olisi mitään uudistumista.

Kotitalouskoneita luvassa ehdokkaille

Varapuheenjohtajistoon pyrkivä keskustanuorten puheenjohtaja Antti Kaikkonen haastoi ehdokkaat keskusteluun puolueen tulevaisuudesta. Europarlamentaarikko Mikko Pesälä on leikillisesti luvannut, että 30. varapuheenjohtajaehdokas saa leipäkoneen. Kaikkonen lupasi omasta puolestaan leivänpaahtimen kymmenennelle linjansa julkituoneelle ehdokkaalle.

Ahon suunnitelmia käsittelivät myönteisessä hengessä mm. Pohjois-Pohjanmaan Antti Rantakangas, Kuopion Lauri Tirkkonen ja Uudenmaan Varpu-Leena Malmgren.

Etelä-Savon piirin puheenjohtaja Markku Kakriainen painotti puolueen imagon henkilöitymistä puoluejohtoon.
-Esko Ahonkin henkilökuvaa on politiikka kuluttanut, mutta hänen vetovoimansa on puolueessamme tällä hetkellä selvästi kovin, Kakriainen pohdiskeli.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.