Aho haluaa Natosta kansanäänestyksen

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho haluaa kansanäänestyksen päättävän Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä.

Aho sanoi avauspuheessaan keskustan puoluekokouksessa Hämeenlinnassa, ettei puolueen tässä vaiheessa ole syytä reivata Nato-linjaansa mihinkään suuntaan. Kanta on Ahon mielestä ratkaistava seuraavassa puoluekokouksessa kahden vuoden päästä. Silloin päätöksen pohjaksi on valmistunut turvallisuuspoliittisen seurantaryhmän työ, jonka pohjalta uusia valintoja voidaan tehdä.

-Keskustan osalta niiden tekemisen ainoa oikea paikka on puoluekokous, Aho sanoi.

Ahon mukaan Suomen turvallisuuspoliittinen ympäristö on muuttunut tavalla, joka pakottaa uudelleenarviointiin. Myös entisellä linjalla pysymisen täytyy perustua huolelliseen harkintaan. Mahdollista linjanmuutosta täytyy valmistella siten, että sillä on kansan enemmistön tuki. Se merkitsee Ahon mielestä kansanäänestystä, mikäli vuoden 2004 turvallisuuspoliittisen selonteon valmistelu päätyisi suosittamaan liittoutumista.

-Turvallisuuspolitiikan peruslinjan muutos olisi sen suuruusluokan kansallinen linjavalinta, että se voi onnistua vain, jos kansan enemmistö sen hyväksyy, Aho sanoi.

Aho toivoi puolueyhteistyötä


Aho ennusti, että Nato-jäsenyydestä tulee seuraavien eduskuntavaalien yksi pääteema, halusivatpa puolueet sitä tai ei.

Aho muistutti, että keskusta on ehtimiseen seitsemän viime vuoden aikana vaatinut turvallisuuspoliittisten ratkaisujen valmistelemista niin, että myös oppositio on mukana. Vastakaikua ei hallitukselta kuulunut ennen kuin pääministeri Paavo Lipponen (sd.) SDP:n puoluekokouksen aattona kutsui seurantaryhmän koolle.

Aho arveli Lipposen tällä vedolla pyrkineen osoittamaan myös omilleen, että yhteistyö sujuu keskustankin kanssa. Keskustan puolella yhteistyön tekeminen ei ole koskaan mikään ongelma ollutkaan, Aho huomautti. -Keskusta on aina ollut yhteistyöhön valmis suurissa kysymyksissä.

Muut puolueet vaitonaisia Natosta

Ahon määrittämällä linjalla keskusta ottaisi suurista puolueista selkeimmän kannan siihen, miten Nato-jäsenyys ratkaistaan, niin puolueessa kuin kansallisestikin. Viime viikonloppuna koolla ollut SDP ei määritellyt, missä puolue-elimessä kanta mahdolliseen Nato-jäsenyyteen otetaan. Kokoomus ei myöskään ole määritellyt asian käsittelytapaa.

SDP tyytyi toteamaan, että avointa kansalaiskeskustelua tarvitaan. Puoluejohdon esittämä muotoilu, jossa vaadittiin eri vaihtoehtojen avointa arviointia, pyyhittiin pois. Kokoomuksen puoluekokous taas torjui nuorten aloitteen Suomen nopeasta liittoutumisesta ja jätti asian avoimeksi. Keskustan vanha puoluekokouslinjaus on, ettei Suomen tule liittoutua sotilaallisesti.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 14.06.2002)

Lue myös:

    Uusimmat