Aftonbladet: Ruotsalaiskoulu näytti oppilaille kuvia "sopimattomista vaatteista" – erityisesti tytöiltä kielletty liian paljastava pukeutuminen

Noora Koponen on joutunut seksuaalisen ahdistelun uhriksi toistamiseen:"Vastuu ei ole koskaan uhrilla" 2:16
KATSO MYÖS: Noora Koponen on joutunut seksuaalisen ahdistelun uhriksi toistamiseen: "Vastuu ei ole koskaan uhrilla"

Ruotsalaiskouluun tehdyn tarkastuksen jälkeen on käynyt ilmi, että koulussa on järjestetty oppilaille diaesityksiä siitä, millaisia vaatteita ei saa käyttää. Asiasta kertoo Aftonbladet-lehti.

Ruotsin Täbyssä sijaitsevasssa Internationalla Engelska Skolan -koulussa (IES) oppilaille näytettiin PowerPoint-esityksiä siitä, millaisia vaatteita koulussa ei saa käyttää. 

Taustalla aiemmat väitteet pukeutumiseen puuttumisesta

Tieto PowerPoint-esityksistä kävi ilmi, kun koulutarkastuslaitos haastatteli koulun oppilaita ja henkilökuntaa. Tarkastus tehtiin sen jälkeen, kun Aftonbladet keväällä kertoi, että koulussa mitattiin tyttöjen hameiden pituuksia sekä sitä, kuinka leveitä näiden toppien olkaimet olivat.

Kevään aikana jututettiin noin 25 oppilasta anonyymisti. Haastateltavat olivat vuosikursseilla 4–9. 

Aftonbladetin mukaan käytännössä kaikki lapset kertoivat, että pukeutumiskoodi oli suunnattu ensisijaisesti tyttöihin.

PowerPoint-esityksiä kielletyistä vaatteista

Viranomaisten katsauksen mukaan oppilaille näytettiin diaesityksiä vaatteista, joita ei saisi käyttää. Sekä opettajat että oppilaat ovat kertoneet kokoontumisista, joissa on näytetty PowerPoint-esityksiä, joiden tarkoitus on opettaa pukeutumissääntöjä.

Kiellettyjen listalle kuuluivat muun muassa lyhyet shortsit ja avara kaula-aukko.

Opettajat vahvistavat kertomuksen

Opettajat vahvistivat tarkastajille, että esityksiä näytettiin lapsille kokoontumisissa. Henkilökunnan riveistä kerrotaan, että eräässä kuvassa oli lyhyt hame, toisessa avonaisempi kaula-aukko.

Opettajien mukaan idea diaesityksestä syntyi koulun johdon tapaamisessa.

Rehtori kiistää esitykset

Koulutarkastusviranomaisten haastattelussa koulun rehtori kertoi olevansa järkyttynyt näistä tarkastuksessa paljastuneista asioista ja sanoi, ettei tiedä mitään tällaisista PowerPoint-kuvista. Hän pahoittelee, että tällaisia kokoontumisia ylipäätään järjestettiin.

Rehtori kiistää väitteet siitä, että koulun johto olisi halunnut puuttua tällä tavoin pukeutumiseen. Hän kertoo puhuneensa vain asianmukaisesta pukeutumisesta.

Aiemmin hameiden pituuksia olisi mitattu

Aftonbladetin aiemmin tekemän katsauksen mukaan rehtori olisi myöntänyt koulun mitanneen tyttöjen hameiden pituuksia niin sanotulla "käsivarsitestillä". 

– Meillä on nyrkkisääntönä, että jos opiskelija seisoo käsivarret suoraan alaspäin ja kädet nyrkissä, hame ei saa olla lyhyempi kuin nyrkin alareuna, rehtori oli sanonut sähköpostissa.

– Jos hame on tätä lyhyempi, pyydämme opiskelijaa pistämään päälle leggingsit. Meillä on mustia leggingsejä, joita oppilaat voivat käyttää.

Erilaisia kertomuksia pukeutumiseen puuttumisesta

Oppilaat ovat kertoneet tarkastuksessa erilaisista tavoista, joilla pukeutumiseen olisi puututtu. Oppilaat kertoivat tietävänsä jonkun saaneen pukeutumissääntöjen rikkomisesta huomautuksen tai saaneensa sellaisen itse.

Esimerkiksi eräs oppilas kertoi, että hän eräänä lämpimänä päivänä oli ottanut neuleen pois toppinsa päältä ja sen jälkeen hänen olisi käsketty laittaa ylleen villapaita, koska topin naruolkaimet olivat liian ohuet.

Erään toisen oppilaan kertomuksen mukaan hänen ystävänsä jäi paitsi opetuksesta, sillä hänen piti mennä hakemaan napapaitansa päälle toinen paita.

Koulun lausunto

Koulu kertoi lausunnossaan pukeutumiskoodien liittyvän siihen, että henkilökunnasta ja oppilaista voi löytyä henkilöitä, jotka eivät ole tottuneet näkemään tietynlaista pukeutumista. Lausunnon mukaan koulussa pitäisi kunnioittaa toisia niin, että kenellekään ei tulisi epämukava olo.

Aftonbladetin mukaan Täbyn IES on asettanut työryhmän tarkastelemaan pukeutumiskoodia. Tähän joukkoon kerrotaan kuuluvan sekä opiskelijoita että henkilökuntaa.

Lähde: Aftonbladet

Lue myös:

    Uusimmat