7-vuotiaan tytön luvattomasta hiustenleikkuusta syntyi rasismikohu Yhdysvalloissa – koulun näkökulma aivan toinen: "Tässä on ehkä käynyt niin..."

2:21
Suomessa koko ikänsä asunut Dora kertoo arjessa kohtaamastaan syrjinnästä.

Yhdysvaltalaisisä syyttää koulua rasismista, koska hänen tyttärensä hiukset oli leikattu kesken koulupäivän ilman, että asiasta oltiin ensin keskusteltu vanhempien kanssa. Koulupiirin edustajan mukaan tyttö itse pyysi, että kosmetologina työskentelevä kirjastonhoitaja leikkaisi hänen tukastaan paremmannäköisen.

Yhdysvaltain Michiganissa Jimmy Hoffmeyer järkyttyi huomatessaan, että hänen 7-vuotiaan tyttärensä tukka oli leikattu lyhyeksi koulupäivän aikana ilman hänen lupaansa. Tapaus nousi otsikoihin ja siitä kertoo muun muassa Abc 12 -sivusto.

Ensin kaveri leikkasi tukan, sitten kampaaja

Isässä raivoa herättänyttä tapausta edelsi pari muutakin hiustenleikkuuta. Mount Pleasantin kaupungissa perheineen asuva Jimmy kertoi Michican Radio -sivuston haastattelussa, että aiemmin koulukaveri oli leikannut Jurnee-tyttären hiukset bussimatkalla koulusta kotiin. 

Lopputulos ei Jimmyn mukaan näyttänyt kovin hyvältä. Toiselta puolen päätä kiharat oli leikattu pois. Tytöllä oli aiemmin ollut pitkät kiharaiset hiukset.

Jimmy suuttui, mutta ajatteli, että kyseessä ei ollut mikään vakava juttu. Hän vei tytön kampaajalle.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Jimmyn mukaan tyttö ei halunnut, että koko tukka leikattaisiin samanpituiseksi, koska siitä olisi tullut jo liian lyhyt. Niinpä hänelle leikattiin tarkoituksella epäsymmetrinen kampaus.

Tytön hiukset leikattiin vielä kolmannenkin kerran

Juuri ennen kevätlomaa alkoi tapahtua. Kun Jurnee eräänä päivänä palasi koulusta, oli hänen hiuksiaan jälleen leikattu. Tällä kertaa tyttö oli Jimmyn mukaan itkuinen ja kertoi, että koulun työntekijä oli leikannut sen lyhyeksi kesken koulupäivän.

Jimmy suuttui kovasti siitä, että joku oli ilman hänen lupaansa kajonnut hänen tyttären tukkaan. 

– Ei yhtäkään soittoa opettajalta tai keneltäkään muultakaan koulusta, hän kertoo.

Koulupiirin edustaja kertoi Jimmylle, että tapahtuneesta lähtisi tieto eteenpäin. Tämä ei Jimmylle riittänyt, sillä hänen mielestään vastuussa olleen opettajan tulisi saada potkut.

Jimmyn mielestä kyse oli yhden lapsen tukkaa suuremmasta ongelmasta. Hän piti asiaa ongelmallisena siksi, että hänen tyttärensä ihonväri ei ole valkoinen. Hänen mielestään Jurneen tukanleikkuu on merkki syrjinnästä.

Jimmyn mukaan ennen viimeisintä hiustenleikkuuta Jurnee rakasti kiharoitaan, mutta nyt hän häpeää tukkaansa. Isä kertoi myös, että tyttö on siirretty toiseen kouluun.

Järjestöaktiivin mukaan jälleen yksi merkki syrjinnästä

Michigan Radion haastattelema Bernita Bradley National Parents Union -verkostosta kertoo, että vastaavia tapauksia on monen monta. Bradleyn mukaan Jurneen tapaus onkin vain yksi esimerkki niistä jo lapsuudessa alkavista tavoista, joilla Yhdysvalloissa kontrolloidaan tummaihoisten kehoa. Hän toteaa, että vaaleaihoisen lapsen kohdalla hieman tavallisesta poikkeava kampaus nähtäisiin vain rohkeana ja tyylikkäänä, kun taas tummaihoisten lasten kohdalla asiasta tehdään ongelma. 

– Kun musta lapsi tekee jotain, häntä aletaan hyljeksiä kuin ongelmatapausta. Kun he erottautuvat joukosta, siitä tulee ongelma, Bradley toteaa.

Bradley on sitä mieltä, että vanhempien kanssa olisi pitänyt keskustella eikä vain suoraan ryhtyä saksimaan tytön tukkaa siinäkään tapauksessa, että teon taustalla olisi sattunut olemaan hyvä syy. 

Väitteet rasismista "virheellisiä"

Tapaus nousi Yhdysvalloissa laajalti uutisotsikoihin. Sadat ihmiset ympäri maata osallistuivat netin kautta järjestettyyn koululautakunnan tapaamiseen ja ilmaisivat huolensa asiasta, kertoo ABC 12 -sivusto.

Tapaamiseen osallistunut koulupiirin edustaja Jennifer Verleger kertoi Michigan Radion mukaan, että väitteet rasismista koulupiirissä olivat virheellisiä.

Hyvää tarkoittava, joskin väärä teko

Keskiviikkona koulu kommentoi tapahtunutta lisäksi tiedotteella, kertoo ABC 12 -sivusto. Siinä Verleger kertoi, että koulukirjaston työntekijä leikkasi Jurneen hiukset hyväntahdon eleenä ja tytön opettajan suostumuksella.

Verlegerin mukaan Jurnee oli pyytänyt koulutoveriaan leikkaamaan hänen hiuksensa. Koulukaveri olikin napannut matkaansa sakset luokasta ilman lupaa ja leikannut Jurneen tukan bussimatkalla. Rehtori jututti Jurneeta ja hänen ystäväänsä seuraavana päivänä.

Tiedotteen mukaan Jurnee ei pitänyt tukastaan, joten hän pyysi kirjaston työntekijää tekemään sille jotain, kun hänen luokkansa oli kirjastossa vierailulla. Lausunnon mukaan kirjaston työntekijä suostui, koska hän halusi, että Jurneen mieliala kohoaisi. Työntekijä on toiselta ammatiltaan kosmetologi ja hän toi 26. maaliskuuta töihin mukanaan hiustenleikkuuseen tarkoitetut sakset ja hiussolkia.

Verlegerin mukaan kirjaston työntekijä ja opettaja toimivat väärin ja arvostelukyvyttömästi, vaikka heidän aikeensa olivatkin hyvät. Heidän olisi joko pitänyt kieltäytyä tai konsultoida ensin Jurneen vanhempia tai koulun muita tahoja. Kumpikin on myöntänyt asian ja pyytänyt anteeksi.

Verleger kertoo pyytäneensä henkilökohtaisesti anteeksi Jurneen perheeltä koulun puolesta. Sekä kirjaston työntekijän että opettajan osalta on käynnissä arvio siitä, toimivatko he koulupiirin toimintaohjeiden vastaisesti ja edellyttääkö tapaus heidän osaltaan mahdollisesti kurinpitotoimenpiteitä.

Järjestöaktiivin mielestä lapset omaksuivat aikuisten asenteet

National Parent Union -verkostossa myös työskentelevä Christina Laster on tehnyt yhteistyötä Jurneen vanhempien kanssa, jotta koulupiiristä saataisiin vastauksia. 

– Uskon, että tässä opetusympäristössä aikuiset olivat huolestuneempia Jurneen hiustyylistä ja suorapuheisempia sen suhteen kuin tyttö itse, Laster arvioi ABC 12 -sivuston haastattelussa.

– Arvelisin, että tässä on ehkä käynyt niin, että lapset alkoivat omaksua saman tuomitsevan asenteen Jurneen tukkaa kohtaan kuin aikuisilla, mistä sitten seurasi tämä tapaus, jonka hallinta karkasi nopeasti käsistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja