Mainos

Afganistanissa jännitetään uutta presidenttiä ja Talibanien iskuja

Afganistan on käynnistänyt laajat turvatoimet presidentinvaaleja varten.

Lauantaina Afganistanissa äänestetään presidentinvaaleissa, jotka olisivat onnistuessaan ensimmäinen demokraattinen vallanvaihto maan kuohuvassa historiassa. Moni asia puhuu kuitenkin virallista toiveikkuutta vastaan. 

 Afganistanin nykyisen presidentin Hamid Karzain kolmas hallintokausi on juuri päättymässä.

Talibanien väliintuloa vaaleihin pelkäävät niin kansalaiset kuin viranomaisetkin. Asiantuntijoiden mukaan köyhyys ja korruptio tekevät Talibanien paluusta helpomman juuri nyt.

Kabulin keskustaan on tehty näkyviä pommi-iskuja vaaleja edeltävinä päivinä. Afganistanin viranomaisilla on haastetta pitää yllä rauhaa vaalien aikana ja niiden jälkeen.

Äänestäjät elättelevät toivetta demokraattisesta valtiosta.

Vaalivilpille on hyvät mahdollisuudet

Uutistoimisto STT:n mukaan selvästi alle puolet äänestysikäisistä kansalaisista on rekisteröitynyt äänestäjiksi.  Guardian-lehden mukaan maassa on liikkeellä jopa 20 miljoonaa äänestämiseen oikeuttavaa todistusta, kun äänestysikäisiä arvioidaan olevan yhteensä 12 miljoonaa. 

Erityisesti naisten henkilökohtaisten todistusten väärinkäyttäminen on houkuttelevaa, sillä dokumenteissa ei ole kulttuurisyistä haltijansa valokuvaa.

Vilppiväitteiden todentamista haittaa se, että väkivalta on ajanut monet vaalitarkkailijat ja muut ulkomaalaiset pois maasta.

 

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.