Afganistanissa jännitetään uutta presidenttiä ja Talibanien iskuja

Afganistanissa jännitetään uutta presidenttiä ja Talibanien iskuja 1:37

Afganistan on käynnistänyt laajat turvatoimet presidentinvaaleja varten.

Lauantaina Afganistanissa äänestetään presidentinvaaleissa, jotka olisivat onnistuessaan ensimmäinen demokraattinen vallanvaihto maan kuohuvassa historiassa. Moni asia puhuu kuitenkin virallista toiveikkuutta vastaan. 

 Afganistanin nykyisen presidentin Hamid Karzain kolmas hallintokausi on juuri päättymässä.

Talibanien väliintuloa vaaleihin pelkäävät niin kansalaiset kuin viranomaisetkin. Asiantuntijoiden mukaan köyhyys ja korruptio tekevät Talibanien paluusta helpomman juuri nyt.

Kabulin keskustaan on tehty näkyviä pommi-iskuja vaaleja edeltävinä päivinä. Afganistanin viranomaisilla on haastetta pitää yllä rauhaa vaalien aikana ja niiden jälkeen.

Äänestäjät elättelevät toivetta demokraattisesta valtiosta.

Vaalivilpille on hyvät mahdollisuudet

Uutistoimisto STT:n mukaan selvästi alle puolet äänestysikäisistä kansalaisista on rekisteröitynyt äänestäjiksi.  Guardian-lehden mukaan maassa on liikkeellä jopa 20 miljoonaa äänestämiseen oikeuttavaa todistusta, kun äänestysikäisiä arvioidaan olevan yhteensä 12 miljoonaa. 

Erityisesti naisten henkilökohtaisten todistusten väärinkäyttäminen on houkuttelevaa, sillä dokumenteissa ei ole kulttuurisyistä haltijansa valokuvaa.

Vilppiväitteiden todentamista haittaa se, että väkivalta on ajanut monet vaalitarkkailijat ja muut ulkomaalaiset pois maasta.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat