Afganistanin siviilien auttamista kiirehditään

Naton ja sotilasliiton kumppanien puolustusministerit kiirehtivät Afganistanin siviilikriisinhallintaa.

Muun muassa tyttöjen koulutus, lapsikuolleisuus ja EU:n poliisioperaatio nousivat esille Vilnan kokouksen päätöspäivänä tänään.

- Se oli tilannekatsauskokous, jossa oli mukana myös Afganistanin puolustusministeri Abdul Rahim Wardak. Kävimme läpi hyviä ja huonoja tietoja, kertoo puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.).

Häkämiehen mukaan Naton erimielisyydet joukkojen lisäämisestä Etelä-Afganistanissa eivät näkyneet puolustusministerien puheenvuoroissa. Hän arvioi, että "sopua oli ilmassa".

- Kukaan ei voi tietenkään sanoa, että olisi ylipäätään kauhean optimistinen. Afganistanin tilanne on niin vaikea.

Naton sisäisiä jännitteitä purettiin todennäköisesti puolustusministerien keskinäisissä tapaamisissa.

Myös tukijoukkoja ja kalustoa tarvitaan

Yhdysvaltain puolustusministeri Robert Gates toivoi, että Nato-maat, jotka kieltäytyvät lähettämästä lisää taistelujoukkoja, luovuttaisivat Afganistaniin muita joukkoja ja kalustoa. Sotilasliitolta vaadittiin lisää tukea myös Afganistanin armeijan vahvistamiseen.

Suomi on päättänyt jo osallistua Afganistanin asevoimien kouluttamiseen kymmenellä sotilaalla.

- Kokouksessa puhuttiin myös YK:n korkean edustajan nimittämisestä. Se tulee luultavasti lähiviikkoina, Häkämies sanoi.

YK:n erityisedustajan tehtävää pidetään tärkeänä, jotta erilaiset toimet saataisiin sovitettua nykyistä paremmin yhteen.

Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer kehotti lisäksi Afganistanin hallitusta puuttumaan korruptioon. Hän korosti, että maan hallinnossa on tapahduttava näkyvää parannusta. Afganistanin viranomaisia arvosteltiin myös tehottomuudesta huumeiden vastaisessa sodassa.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat