Mainos

8 tärkeää sääntöä: Älä vain unohda näitä asioita grillatessasi!

Grillaaminen on suomalaisille rakas ruoanlaittotapa. Grillatessa on kuitenkin syytä ottaa huomioon tietyt seikat, Palopäällystöliitto muistuttaa.

Palopäällystöliitto listasi yhteensä kahdeksan yleistä pelisääntöä, joita noudattamalla voi taata sen, että grillaaminen tapahtuu turvallisesti. Tutustu grillaamisen yleisiin pelisääntöihin!

Grillaamisen yleiset pelisäännöt

1. Tutustu aina ennalta grillin käyttöohjeisiin.

2. Sijoita grilli palamattomalle alustalle, tuulelta suojaisaan paikkaan ja riittävän kauas palavista rakenteista.

3. Huolehdi, etteivät lapset, kotieläimet tai ilolientä nauttineet aikuiset pääse kaatamaan grilliä.

4. Valvo grilliä niin kauan, että se on jäähtynyt kunnolla.

5. Varmista, että alkusammutusvälineet ovat aina ulottuvillasi.

6. Kerrostalossa asuva – varmista taloyhtiönsäännöistä, saako parvekkeella grillata.

7. Grilli on hyvä huoltaa ja puhdistaa aina käytön jälkeen, sillä rasvaisiin ja huonokuntoisiin laitteisiin liittyy tulipalon riski.

8. Huomioi, että ulkokäyttöön tarkoitettuja grillejä ei saa käyttää koskaan sisätiloissa.

Sähkögrilli

Sähkögrilliä käytettäessä on tärkeää tarkistaa, että sähköjohto ei ole rispaantunut ja että grilli on toimintakunnossa. 

Perinteinen hiiligrilli

Kun käytetään perinteistä hiiligrilliä, on sytytysnesteen syytä antaa imeytyä hiiliin ainakin viisi minuuttia. Vasta tämän jälkeen grilli sytytetään tulitikuilla tai sähköisellä sytyttimellä. Näin vältetään leimahdusvaara.

Kun grilliherkut ovat käristyneet mieleisiksi, niin laita grillin kansi kiinni ja avaa mahdolliset ilmanottoventtiilit. Anna hiilien palaa rauhassa loppuun.

Kerää jäähtyneet hiilet ja tuhka esimerkiksi kannelliseen metalliastiaan. Huomioi, että astiassa oleva tuhka voi pysyä kuumana jopa useamman vuorokauden ajan! Jos kaadat tuhkat luontoon, niin varmista, että ne ovat varmasti jäähtyneet kunnolla.

Kertakäyttögrilli

Kertakäyttögrilli on kätevä ottaa mukaan muun muassa piknikille, mutta varmistathan ennen käyttöä, missä ja milloin saa grillata. Pelastuslain mukaan avotulta ei saa tehdä paikkaan, jossa on ilmeinen metsä- tai ruohikkopalovaara. Tämä tarkoittaa siis kieltoa käyttää esimerkiksi kertakäyttögrilliä. Kertakäyttögrillejä ei saa käyttää myöskään kaupungeissa tai yksityisillä maa-alueilla ilman maanomistajan lupaa.

Kertakäyttögrillin foliopohja kuumenee merkittävästi, joten huolehdi myös siitä, että se on irti alustasta.

Muista, että kuumaa kertakäyttögrilliä ei saa laittaa koskaan roska-astiaan! Huomioi, että jäähtyminen voi kestää jopa useita tunteja.

Kaasugrillit

Talven jälkeen on tärkeää tarkistaa nestekaasupullon letkun kunto yksinkertaisella testillä: Taita oranssi kaasuletku u-lenkin muotoon ja katso näkyykö ulkokaaressa halkeamia. Jos halkeamia ilmestyy, niin letku on vaihdettava. Letkun vaihdon saa tehdä itse, mutta muissa kiinteissä asennuksissa tulee käyttää hyväksyttyä kaasuasennusliikettä.

Tarkista vaihdon jälkeen liitosten tiiviys ja pitävyys. Jos pullossa on painoventtiili, kokeile pullon ja paineensäätimen liitoksen pitävyyttä nostamalla pulloa liitoskohdasta.

Muista myös se, että kotona tai kesämökillä nestekaasua saa säilyttää enintään 25 kiloa, eikä pulloja saa varastoida kellarissa tai yhteisissä ullakkotiloissa.

Nestekaasupullon lämpötila ei saa myöskään nousta yli 50 asteen, joten älä säilytä pulloa esimerkiksi aurinkoisella parvekkeella tai seinustalla.

Muista niin ikään sulkea aina kaasupullon venttiili grillaamisen jälkeen.

***

1:32

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.