Mainos

8 kotisi bakteeripesää: Vaihda nämä uusiin välittömästi

Kaikki esineet ja asiat kodissasi eivät ole sellaisia, joiden loppuun kulumista tulisi jäädä odottelemaan. Seuraavat asiat kannattaa pistää vaihtoon, ennen kuin bakteerit pääsevät jylläämään kodissasi.

Koska viimeksi olet vaihtanut keittiön pesusienen tai tyynysi uusiin?

1. Puinen leikkuulauta

Vaihda: 12 kuukauden välein

Miksi? Vaikka puiset leikkuulaudat ovat tutkitusti muovisia hygieenisimpiä, ne eivät silti ole täysin bakteerien ulottumattomissa. Pitkään käytössä olleet puiset leikkuulaudat voivat nimittäin sisältää jopa kaksinkertaisen määrän suolistoperäisiä bakteereita kuin wc-istuimet. Syvät naarmut ja värjäytyneet tahrat ovat hyvä merkki siitä, että laudan elämä on tullut tiensä päähän. 

2. Tyynyt

Vaihda: 18 kuukauden välein

Miksi? Tyynyt vetävät bakteereita puoleensa magneetin lailla, ja keskimäärin tyynymme sisältävätkin noin 350 000 elävää bakteeria. Tämän lisäksi tyynyt keräävät itseensä myös joukon muita ällöttäviä asioita, kuten hikeä, hometta, kuollutta ihoa ja pölyä. Ja kaikki nämä asiat joutuvat kosketuksiin kasvojesi kanssa joka ikinen yö! Ehkä olisi jo aika vaihtaa tyyny uuteen?

3. Keittiöpyyhe

Vaihda: Joka viikko

Miksi? Vaikka keittiöpyyhe onkin korvaamaton apu keittiössä, kostea pyyhe on erinomainen kasvupaikka bakteereille. Jos kuivaat pyyhkeellä käsiäsi, tiskejä sekä pöytää, bakteerien leviäminen on taattu. Tutkimuksissa on todettu, että jopa 89 prosenttia kotitalouksien keittiöpyyhkeistä on saastunut E. coli-bakteereista, jotka ovat yleisiä ruokamyrkytyksen aiheuttajia. Keittiöpyyhkeen ikää voi jatkaa pesemällä sen viikoittain 60 asteessa, mutta pitkällä aikavälillä pelkkä pesu ei riitä, vaan pyyhe kannattaa vaihtaa uuteen.

4. Hammasharja

Vaihda: 3 kuukauden välein

5. Keittiösieni

Vaihda: Joka viikko

Miksi? Luulitko sienen olevan hyvä väline pinttyneen lian putsaamiseen? Olit väärässä, sillä sen sijaan, että astiat putsaantuisivat, moni meistä tulee vain levittäneeksi sienessä pesiviä kymmeniä miljoonia bakteereita ympäriinsä. Uusi keittiösieni on hintansa arvoinen ostos.

6. Vessaharja

Vaihda: 6 kuukauden välein

Miksi? Tämän ei pitäisi tulla yllätyksenä, mutta vessaharja tulisi vaihtaa uuteen säännöllisesti sen kosteissa harjaksissa pesivien ulosteperäisten bakteereiden vuoksi. Älä siis odota siihen asti, että harjasi näyttää kuluneelta ja rispaantuneelta!

7. Mausteet

Vaihda: Vuoden välein

Miksi? Vaikka mausteet eivät itsessään menekään huonoksi, ne menettävät ajan myötä makuaan, ja voivat näin ollen pilata annoksesi huomaamatta. Näin voi käydä, vaikka olisitkin säilyttänyt mausteita täysin ohjeiden mukaan.

8. Piilolinssikotelo

Vaihda: 3 kuukauden välein

Miksi? Silmät ovat yksi kehomme herkimmistä alueista, joita tulisi suojella lialta mahdollisuuksien mukaan. Jos haluat välttyä silmätulehdukselta, vaihda kotelo uuteen säännöllisesti.

Myös lavuaarin hajulukko tulisi puhdistaa säännöllisesti. 

1:14

Lähde: Cosmopolitan

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.