8 itikoiden suosikkipaikkaa – näissä paikoissa hyttyset piileskelevät kotonasi

Kodeista löytyy lukuisia paikkoja, jotka ovat erinomaisia kasvualustoja hyttysille. Nämä kannattaa tiedostaa, varsinkin jos haluat pitää inisevät itikät kaukana pihapiiristäsi. 

Hyttyset ovat kesän vitsaus, joista moni pyrkii pääsemään eroon hinnalla millä hyvänsä. Kuitenkin monet meistä tekevät tietämättään kodistaan erinomaisen kasvupaikan näille iniseville hyönteisille.

Hyttyset laskevat munansa veteen, eivätkä ne ole kovinkaan nirsoja lisääntymispaikkansa suhteen. Sateeseen jätetty vesipullo tai vettä täynnä oleva koirankuppi houkuttelevatkin nopeasti paikalle munimispaikkaa etsiviä hyttysiä. Seuraavassa on listattu kodin yleisiä paikkoja, jotka ovat erinomaisia kasvualustoja hyttysille.

Rengaskeinu

Vanhasta autonrenkaasta tehty keinu on helppo ja edullinen ratkaisu lasten viihdyttämiseen, mutta se on samalla erinomainen kasvupaikka hyttysille. Ongelmana on keinun sisälle jäävä vesi, jonne hyttyset munivat mielellään. Ratkaisuna tähän on porata reikiä renkaaseen, jolloin sadevesi pääsee valumaan pois, eikä jää seisomaan renkaan sisään.

Lasten lelut

Tässä tulee yksi hyvä syy siihen, miksi lapsia kannattaa opettaa korjaamaan lelunsa sisällä tai varastoon. Nimittäin jo teelusikallinen vettä riittää hyttysten munintapaikaksi, jolloin pihalle jätetyt lelut keräävät helposti luokseen kutsumattomia vieraita. Varmista siis, etteivät sadevettä keräävät lelut jää pihamaalle itikoiden valloitettavaksi.

Puhallettava uima-allas

Uima-altaiden puhdistusjärjestelmä ja kloori pitävät hyttyset aisoissa, mutta toista on kotipihojen lastenaltaiden kanssa. Matalien altaiden seisova vesi on paratiisi hyttysille. Tästä syystä altaat tulisikin tyhjentää ja puhdistaa vähintään kerran viikossa hyttysarmeijan kasvattamisen välttämiseksi.

Rännit

Rännit tuottavat ongelmia silloin, jos vesi ei pääse virtaamaan niistä kautta kunnolla pois. Lehtiä ja roskia täynnä olevat rännit houkuttelevat paikalle hyttysiä, joten jo tästäkin syystä rännit kannattaa pitää puhtaina roskista. 

Kukkapurkit

Kasveja kastellessa ylimääräinen vesi valuu usein ruukkujen alla oleville lautasille, josta kasvit voivat imeä vettä tarpeidensa mukaan. Moni meistä kastelee kasvinsa aina mahdollisimman märiksi, jolloin vesi voi seistä ruukkujen alle olevilla lautasilla jopa viikkoja. Vettä ei kuitenkaan kannata kaataa kasviin liikaa, sillä lautaselle valuva vesi houkuttelee hetkessä paikalle hyttysiä. Valuta siis aina ylimääräinen vesi pois lautasilta.

Pressu

Muovinen pressu on käytössä monessa taloudessa niin hiekkakasojen kuin puupinojenkin peitteenä. Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että sadevettä pääsee kerääntymään muovin päälle. Mitä kauemmin vesi saa muovin päällä olla, sitä todennäköisemmin hyttyset valloittavat sen itselleen ja pian pihasi täyttyy inisevistä itikoista. Käy siis säännöllisesti valuttamassa seisovat vedet pois pressujen päältä.

Lemmikkien juomakippo

Lemmikit tarvitsevat juomista ulkona ollessaan, mutta vesikippo kannattaa muistaa puhdistaa ja vaihtaa seisonut vesi raikkaaseen päivittäin.

Vene

Hyttyset kiusaavat usein varsinkin mökkikansaa. Yksi syy hyttysten suureen määrään voi johtua veneestä, jonka pohjalle on päässyt kertymään sadevettä. Seisovassa vedessä hyttyset lisääntyvät nopeasti, joten vene kannattaisikin kääntää aina ylösalaisin ilmiön välttämiseksi.

Video: Kesällä sattuu ja tapahtuu! Tällä laastarikikalla hoidat pienet nirhaumat nopeasti kuntoon. 


Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja