5 vaarallista virhettä: Älä putsaa korviasi näin

Pitääkö korvia putsata, ja jos, niin millä konstein? Mercola.com listasi viisi virhettä, joihin moni sortuu.

Korvien putsaaminen on usein paitsi turhaa myös vaarallista. Kaikenlaisten esineiden työntäminen korvaan voi vahingoittaa korvakäytävää tai tärykalvoa. 

Sorrutko sinä näihin virheisiin?

1. Putsaat korviasi säännöllisesti

Luultavasti sinun ei tarvitse ja kannata putsata korviasi lainkaan, eikä varsinkaan säännöllisesti. Vaikku ei tee korvillesi pahaa, vaan on päinvastoin hyödyksi.

Vain korvan suulle kertyneen vaikun voi hellävaraisesti poistaa, mutta itse korvakäytävää ei pitäisi mennä sörkkimään. 

2. Käytät pumpulipuikkoja

Pumpulipuikkoja ei ole tarkoitettu korvien putsaamiseen. Puikot voivat vahingoittaa korvakäytävää tai tärykalvoa. Pumpulipuikko voi myös jumittua korvakäytävään.

Jos korvasi toimivat normaalisti, vaikkua muodostuu vain ensimmäiseen uloimpaan kolmannekseen korvakäytävää. Vanupuikko voi työntää vaikkua syvemmälle korvaan, jolloin virukset ja bakteerit voivat levitä paikkoihin, joihin ne eivät kuulu.

3. Käytät sormia apuna

Korvaa ei saa kaivaa millään, oli kyse sitten hiuspinnistä tai sormista. Kaikki esineet ja asiat vaurioittavat helposti korvan sisällä olevaa ihoa.

4. Käyt korvakynttilähoidossa

Korvakynttilähoidossa korvaan laitetaan palavan kynttilän tyvi. Hoidon väitetään aiheuttavan alipainetta ja imevän siten epäpuhtaudet pois korvasta. Kynttilä aiheuttaa palovaaran niin kasvoille kuin korviinkin, eikä sen tehoa ole todistettu.

5. Käytät ruiskuhuuhtelua

Ruiskuhuuhtelu voi olla turvallinen vaihtoehto korvien putsaamiseen, mutta jos korvien kuivaaminen jää puolitiehen, on vaarana uimarin korva eli ulkokorvan tulehtuminen. 

Video: Päiväkoti on merkittävä riskitekijä lasten korvatulehduksissa.

Lähde: Mercola.com

Lue myös:

    Uusimmat