5.12.2002 Pieniä herkkusuupaloja

Glögin ja kuohuviinin seuraksi maistuvat pienet herkulliset suupalat. Yhdellä kerralla tarjottavaksi riittää hyvin 2-4 erilaista suupalaa. Tarjottavat syntyvät helposti ja nopeasti, kun hyödynnät maustettuja tuore- ja sulatejuustoja ja valmissalaatteja. Juustotkin sopivat hyvin tarjottavaksi pieninä herkkualkupaloina. Valitse esim. harvinaisempia suomalaisten pienjuustoloiden herkkujuustoja. Leikkaa niistä kuutioita tai pitkulaisia paloja. Tikuta. Tarjottimelle tai juustokuution päälle tai alle voit lisätä myös luumua, päärynää, paprikaa tms viipaleina tai paloina.

Täytetyt salaattisikurin lehdet tai varsisellerin varret

salaattisikuria tai/lehtisellerin varsia

valmissalaattia esim. kala- tai katkarapu-, kana-, sieni- tai perunasalaattia
persiljaa tai muuta vihreää

1. Huuhdo salaattisikuri, leikkaa siitä kanta ja irrottele lehdet varovasti. Jos uloimmat lehdet ovat kovin isoja, käytä ne myöhemmin salaattin tai kypsennä lisäkkeeksi. Huuhdo varsisellerin varret hyvin ja leikkaa ne 4-5 cm:n pätkiksi. Voit pitää lehtiä ja paloja odotteluajan jäävedessä niin ne pysyvät rapeina.
2. Nosta lusikalla pieni määrä täytettä lehdelle lähelle kantaosaa tai sellerinvarren "kaukaloon". Nosta tarjoiluvadille ja pidä kylmässä. Täytteeksi sopivat hyvin myös tuorejuustot, notkistettu sinihomejuusto tai maksapatee. Salaattisikurin lehdet sopivat hyvin myös alkupalaksi. Lisää silloin täytettä vähän enemmän. Kolme lehteä riittää alkupalaksi.

Pienet leivät

pieniä voileipä- tms keksejä, palttoonnappeja ja/tai maissilastuja

pinnalle:

maustettua tuorejuustoa tai vastaavaa

koristeeksi:

ruohosipulia, persiljaa tai rosepippureita

1. Sipaise keksin tai lastun päälle nokaremaisesti tuorejuustoa. Koristele ja nosta tarjolle.

Rieskarullat

nelikulmainen ohut rieska
vähärasvaista tuore- tai sulatejuustoa
hienonnettuja yrttejä ja/tai paprikaa

1. Voitele rieskan pinta vähärasvaisella tuotteella. Ripottele pinnalle yrttejä tai esim. pienenpientä paprikasilppua
2. Kääri tiukalle rullalle ja kietaise kelmuun. Anna mehevöityä vaikka seuraavaan päivään.
3. Leikkaa viipaleiksi ja nosta vadille.

"Perhosleikkeletikut"


ohuita viipaleita leikkelettä, esim: kalkkunaa, kinkkua, ultrakevyttä metwurstia, kieli- tms makkaraa
kirsikkatomaatteja
täytettyjä mustia ja/tai vihreitä oliiveja

1. Taittele leikkele ilmavaksi. Lisää johonkin koloista tomaatti tai oliivi ja työnnä tikkuun niin että ilmavuus säilyy. Nosta tarjoiluvadille.

Marinoitu greippisalaatti

vihreää salaattia
1 greippi tai sweetie
1 verigreippi

1 dl vettä
1-2 rkl sokeria
1 pienehkö kanelitanko
pala inkivääriä
(1 tähtianis)

tilkka hyvää rypsi- tai oliiviöljyä
mustapippuria myllystä

1. Salaatti sopii hyvin alkuruuaksi esim. hyvän maksapateen kanssa tarjottavaksi. Tai pienenä alkupalana; Levitä kekseille tai pienille ruisleipäpaloille maksapateeta. Nosta päälle marinoitunut valutettu greipinpala.
2. Greippien marinointi: kaada kattilaan vesi, sokeri, kanelitanko, tähtianis ja vähän raastettua inkivääriä. Keitä noin 10 minuuttia. Anna hautua kannen alla kylmäksi. Poista mausteet.
3. Leikkaa greipeistä kuoret pois terävällä veitsellä niin että myös valkoinen osa poistuu. Leikkaa greipit hyvin ohuiksi viipaleiksi ja poista siemenet tai leikkaa lohkot irti kalvoja pitkin. Nauti irronnut mehu saman tien.
4. Nosta greippipalat kulhoon ja kaada mausteliemi päälle. Anna marinoitua kylmässä pari tuntia tai vaikka seuraavaan päivään.
5. Jos tarjoat greipit salaattina, levitä huuhdotut kuivatut salaatinlehdet vadille ja niiden päälle greipinpalat liemineen. Liruttele päälle vähän öljyä ja rouhi pinnalle runsaasti mustapippuria.

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat