47-vuotiaan Tonyn "uniapnea" olikin Alzheimerin tauti: "Huomasimme, että jotain oli vialla"

KATSO MYÖS VIDEO: Muistisairaus vai arjen ylikuormittamat aivot? Aiheesta puhuttiin Suomi Areenassa.

Tony Gonzalesilla diagnosoitiin varhain alkanut Alzheimerin tauti vuonna 2021. Hän oli silloin 47-vuotias.

Amerikkalaisella Tony Gonzalesilla todettiin varhainen Alzheimerin tauti hänen ollessaan 47-vuotias. Ex-radiojuontaja kertoo Today-sivustolle elämästään sairauden kanssa. Hän toimii nyt Alzheimer-järjestössä.

Muisti petti tutulla kotimatkalla

45-vuotiaana Tony tajusi, että jokin oli pielessä. Santa Mariassa Kaliforniassa koko ikänsä asunut mies oli toiminut radiojuontajana 25 vuotta ja sen jälkeen siirtynyt kiinteistönvälityksen pariin ja American Cancer Society -syöpäjärjestön pariin yhteisön kehityspäälliköksi. Monen asian parissa puuhaaminen samaan aikaan sujui Tonylta mainiosti, kunnes muutama vuosi sitten työvastuiden välillä jonglööraamisesta tuli vaikeaa.

Aluksi hän luuli unohtelun johtuvan siitä, että hänen poikansa oli pian menossa naimisiin. Hän tajusi asioiden olevan huonommalla tolalla, kun hän yhtenä päivänä eksyi kotimatkalla töiden jälkeen.

– Olin ajanut tuon reitin miljoona kertaa, Tony kertoo Today-sivustolle.

– Yhtäkkiä minulla ei ollut mitään hajua, missä olin, missä olin ollut ja mihin menossa. Jouduin soittamaan apuja vaimoltani.

Neurologi diagnosoi ensin uniapnean

Epäonnistuttuaan muutamassa yksinkertaisessa muistitestissä Tony sai lääkäriltä lähetteen neurologille. Kahdeksan tuntia kestäneessä neuropsykologisessa arvioissa ei havaittu merkkejä Alzheimerista, joten neurologi uskoi Tonyn kärsivän uniapneasta.

– Aivosumu voi johtua huonosta unenlaadusta, Tony sanoo.

– Minä olin ylipainoinen, en nukkunut hyvin ja uniapneadiagnoosi osui oikeaan. Silti minä ja vaimoni huomasimme, että jotain oli vialla.

Diagnoosi oli helpotus ja kauhistus

Tony kertoo vointinsa kohentuneen, mutta kognitiivisen puolen ongelmat jatkuivat. Hän kertoo pystyneensä aiemmin hallitsemaan talousasioita kiinteistonvälitysfirman toimitusjohtajana, mutta nyt alakoulun ensimmäisen luokan matematiikka tuntui vaikealta.

Tonylle tehtiin lisätutkimuksia. Vuonna 2021 hänen ollessaan 47-vuotias lääkärit totesivat hänen sairastavan varhaista Alzheimerin tautia.

– Olin samaan aikaan helpottunut ja peloissani, Tony muistelee.

– Helpotus johtui siitä, että lääkärit näkivät, miltä minusta tuntui. Pelko johtui siitä, että olin nähnyt dementiaa joillain vanhemmista sukulaisistani.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Tony lopetti työt ja vietti viikon vaimonsa Korin kanssa suunnitellen tulevaa. He liittyivät paikalliseen vertaistukiryhmään ja tekivät dokumenttisarjan, jossa seurattiin heidän matkojaan. Erityisopettajana työskennellyt Kori dokumentoi heidän eloaan varhaisen vaiheen Alzheimerin kanssa YouTubessa.

Mukana järjestötoiminnassa

Tony kertoo keskittyvänsä positiivisiin asioihin sen sijaan, että velloisi pelon tunteissa. Hän haluaa valistaa ihmisiä varhaisesta Alzheimerin taudista ja onkin näissä tehtävissä mukana amerikkalaisen Alzheimer-järjestön toiminnassa. Siellä hän välittää tietoa varhaisen vaiheen Alzheimerin taudin havaitsemisesta ja diagnoosista. 

– Toivon, että minulla ei olisi dementiaa, mutta se on tarjonnut minulle mahdollisuuden käyttää ääntäni saadakseni aikaan muutosta.

Alzheimerin tauti on etenevä aivosairaus

Käypä Hoito -sivuston mukaan Alzheimerin tauti on aivosairaus, joka etenee vaiheittain. Oireet johtuvat tiettyjen aivoalueiden vaurioista.

Varhainen Alzheimerin tauti on yksi sairauden vaiheista, Käypä Hoito -sivustolla kerrotaan. Duodecim-lehden artikkelin mukaan tauti kehittyy kliinisesti oireettoman vaiheen kautta ensin varhaiseen tautiin ja sen jälkeen dementiavaiheisiin.

Duodecim-lehti kertoo, että Alzheimerin taudin oireet voivat ilmaantua työikäiselläkin, mutta useimmiten niitä tulee 65 ikävuoden jälkeen. Yleisempi tauti on vanhemmissa ikäryhmissä. 

Amerikkalaisen Johns Hopkinsin yliopiston mukaan varhaiseksi Alzheimerin taudiksi kutsutaan sitä, jos diagnoosin saa alle 65-vuotiaana. Paikallisen Alzheimer's Association -organisaation mukaan potilaat ovat usein iältään 40–50-vuotiaita. Amerikkalaisen The National Institute on Aging -organisaation mukaan varhaisen Alzheimerin taudin osuus potilaista Yhdysvalloissa on alle 10 prosenttia.

Käypä Hoito -sivuston mukaan varhaisen Alzheimerin taudin oireita ovat muun muassa seuraavat: Asiakokonaisuuksien oppiminen vaikeutuu, uusien nimien muistamisen muuttuu työläämmäksi, vieraan kielen hallitseminen tuntuu vaikealta. Etenkin vaativissa ja uusissa tilanteissa voi olla vaikeuksia ja työssä saattaa tuntua hidastumista ja epävarmuutta.

Katso myös: Muistisairaudet koskettavat jollain tavalla monia suomalaisia

Muistisairaudet koskettavat jollain tavalla monia suomalaisia 8:31
Valtioneuvos Riitta Uosukainen huomasi miehensä käytöksen muuttuneen. Pian he saivat selville, että mies sairasti Alzheimerin tautia. Viiden jälkeen -lähetys lokakuulta 2020.

Lue myös:

    Uusimmat