Oireet sivuutettiin stressinä – vuosia myöhemmin Judella, 57, todettiinkin Alzheimer

Muistisairaudet: Millaisista oireista lääkäriin? 6:07
Videolla kerrotaan, mitkä oireet antavat aihetta epäillä muistisairautta.

Viisikymppisenä Alzheimerin tautiin sairastunut Jude Thorp kertoo The Independentin haastattelussa varhaiset muistisairauden merkit, joista jokaisen kannattaisi olla tietoinen.

Ikä on merkittävä muistisairauksien riskitekijä, mutta tauti voi puhjeta jo työikäisenä. Yksi nuorena sairastuneista on brittiläinen Jude Thorp, joka sai tietää sairastavansa Alzheimerin tautia kaksi vuotta sitten, vain 57-vuotiaana.

Jude kertoo Indepententille alkaneensa huomata tiedonkäsittelykykyjensä heikentyneen vuonna 2016. Teatterialalla työskentelevän naisen alkoi olla hankala selviytyä aiemmin helpoista tehtävistä.

– Kyseessä oli yksinkertainen esitys, jonka olisin voinut tehdä vaikka päälläni seisten. Olin ahdistunut enkä tiennyt, missä olen. Olin vain todella sekava, Jude kuvailee oireitaan.

Lisäksi Jude kärsi muistikatkoksista, joiden vuoksi hän joutui toistamaan samoja kysymyksiä useaan otteeseen. Keskusteluissa sovitut suunnitelmat unohtuivat, väsymys riivasi ja puheen tuottaminen sekä sanojen löytäminen tuottivat ongelmia.

Oireet kuitattiin stressinä

Oireet vaikeuttivat työssä selviämistä ja aiheuttivat pelkoa. Jude ajatteli muutosten johtuvan vaihdevuosista, hänen marraskuussa 2016 tapaamansa lääkäri taasen selitti oireita stressillä. Muisti pätki lääkärin mukaan, koska Juden elämässä oli liian paljon meneillään.

Jude koki oireiden sivuuttamisen stressillä nöyryyttävänä ja jatkoi vastausten etsimistä. Kahden konsultaation jälkeen hän pääsi magneettikuvaukseen, joka paljasti viisikymppisen naisen sairastuneen Alzheimerin tautiin.

Vuonna 2021 saatu diagnoosi oli isku, mutta samalla helpotus. Oireille löytyi selitys, ja vaikkei Alzheimeriin hoitoa olekaan, pääsi Jude diagnoosin myötä käsittelemään sairastumisen aiheuttamia tunteita.

Hän pystyy edelleen elämään muistisairauden kanssa. Läheiset tukevat häntä henkisesti ja auttavat selviämään arjen haasteista.

Jude toivoo voivansa kannustaa muita huolestuneita hakemaan oikeaa diagnoosia sinnikkäästi.

Hanna Jensen kertoo, miten muistisairaus muuttaa vanhemman ja lapsen suhdetta. Juttu jatkuu videon alla.

Miten muistisairaus muuttaa lapsen suhdetta vanhempiinsa? 9:00
Vanhemman muistisairaus on vaikea paikka myös tämän lapsille. Tämän omakohtaisesti tietävä Hanna kertoi Uutisaamussa, mikä voi auttaa.

Dementiaoireet työikäisillä

Suomessa arviolta 7000–8000 alle 65-vuotiasta potee muistisairautta.

Työterveyslaitoksen johtava psykologi ja neuropsykologian erikoispsykologi Teemu Pajanen kertoi MTV Uutisten haastattelussa viime vuonna, että työikäisillä muistisairauden ensioireet näkyvät tavallista useammin muualla kuin muistissa.

Ihmisellä saattaa olla esimerkiksi ongelmia näönvaraisessa hahmottamisessa, suunnittelussa ja päätöksenteossa. Myös persoonallisuus saattaa muuttua esimerkiksi estottomammaksi ja kielellisiä ongelmia ilmetä esimerkiksi sanojen löytämisessä. Muistikin voi toki pätkiä.

Useimmiten muistin ja tiedonkäsittelyn ongelmat liittyvät työikäisillä muuhun kuin muistisairauteen – esimerkiksi stressiin, univajeeseen, työuupumukseen tai masennukseen. Mikäli kuormitustekijöiden karsiminen ja kroonisten tilojen hoitaminen eivät auta oireisiin, voi niiden taustalla olla jotain vakavampaa.

– Voi olla joskus vaikea hahmottaa, onko lievä muistin pätkiminen seurausta huonosta unesta vai jostain muusta. On hyvä merkki, jos oire on ohimenevä ja korjaantuu välillä, Paajanen sanoi haastattelussa.

Muistisairauksiin ei ole olemassa parantavaa hoitoa. Terveelliset elintavat ennaltaehkäisevät sairastumista ja ovat tärkeitä myös diagnoosin saamisen jälkeen toimintakyvyn ylläpitämiseksi.

Alla olevalla videolla kerrotaan, mitkä riskitekijät vaikuttavat monen pitkäaikaissairauden taustalla.

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Samat tekijät altistavat monille eri sairauksille.

Lue myös:

    Uusimmat