Mainos

45 minuuttia: Avioerolapsi tarvitsee vanhempien yhteispeliä

Arviolta 30 000 lasta kokee vanhempiensa eron vuosittain.

Lapsuudessa koetttu ero vaikuttaa kielteisesti lapsen kehitykseen, mutta mitä sopuisampi ero on, sitä paremmin lapsi selviää. Erokriisin alkuvaiheessa vanhemmat eivät saa riittävästi tukea ja tietoa siitä, miten lapsen etu tulisi huomioida.

Suurin osa pareista selviää ilman oikeudenkäyntiä riidoistaan, mutta yhä useammin tuloksena on laiha kompromissi. Lapsi on vuoroviikoin molemmilla.

Lapsipsykiatri Jari Sinkkosen mukaan lapsella voi kuitenkin olla vain yksi koti.

- Tutkimukset vuoroasumisesta eivät painotu sen mahdollisiin hyötyihin, vaan järjestelyn alkuperään. On eri asia, onko järjestely sovittu lapsen eduksi, vai onko se oikeuden määräyksestä. Jälkimmäisessä vanhemmat alkavat käydä valtataistelua, ja lapsen harrastukset ja kaverisuhteet kärsivät vanhempien joustamattomasta aikatauluttamisesta.

Sinkkosen mukaan lapsi joutuu helposti valtataistelun pelinappulaksi ja alkaa pelätä sitä, että hellyydenosoitus toiselle vanhemmalle olisi hattuilua toiselle.

- Lapsen kannalta on joka tapauksessa tärkeintä se, että hänellä on kaksi rakastavaa vanhempaa ja lupa rakastaa kumpaakin, Sinkkonen jatkaa 45 minuuttia -ohjelman haastattelussa.

Ristiriitoja ja sudenkuoppia

Vuoroasumisessa on Sinkkosen mukaan sudenkuoppa, johon sovussa järjestelystä sopineetkin vanhemmat saattavat sortua.

Ensin vanhemmat vaihtavat tehokkaasti informaatiota kuluneesta viikosta. Sitten he väsyvät tiedotustulvaan ja yhtäkkiä kumpikaan vanhempi ei ole perillä lapsen asioista.

Noin pari tuhatta huoltajuusriitaa päätyy oikeuteen saakka. Sinkkosen mukaan hulluinta on, että oikeudessa riidellään lapsen edun nimissä, mutta lapsi on se, joka kärsii eniten. Tuoreen tutkimustiedon mukaan pitkät huoltajuusriidat vaarantavat lapsen psyykkisen tasapainon.

Lakisääteisella perheasiansovittelulla turhat oikeudenkäynnit voitaisiin estää, mutta sovittelua ei ole edes tarjolla kaikissa kunnissa.

- Lapsi voi elätellä toiveita vanhempien palaamisesta yhteen vielä pitkän aikaa. Toisen vanhemman uudelleen avioituminen saattaa jopa auttaa vanhempien eron hyväksymisessä, Sinkkonen kertoo.

Katso Raija Kantomaan juttu

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.