4.11.2002 Borssikeitto ja marjariisivanukas

n. 600 g naudan lapaa, potkaa tms. luista lihaa (+luuydinkiekkoja)
n. 1,5 l vettä
1 sipuli
1 tl suolaa
1-2 laakerinlehteä
10 valkopippuria

1 sipuli
4 punajuurta
pala juuriselleriä
1 palsternakka
pala valkokaalia
2 valkosipulin kynsi
pala purjoa
2 rkl öljyä
timjamia
rouhittua mustapippuria
suolaa
1-2 rkl punaviinietikkaa

smetanaa tai ranskankermaa vatkattuna
raastettua piparjuurta

1. Huuhdo liha kylmällä vedellä ja laita kattilaa veteen. Kuumenna kiehumispisteeseen ja kuori pintaan nouseva vaahto. Lisää paloiteltu sipuli ja mausteet ja keitä hymyillen 1-1,5 tuntia.
2. Nosta liha kattilasta, jäähdytä, poista luut ja leikkaa kuutioiksi. Siivilöi liemi talteen.
3. Hienonna kuorittu sipuli. Kuori ja suikaloi punajuuret ja selleri. Leikkaa porkkanat lanteiksi. Suikaloi kaali, hienonna valkosipuli ja viipaloi purjo.
4. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä sipuli ja valkosipuli, sekä juuressuikaleet. Lisää lihan keitinliemi ja mausteet. Anna kiehahtaa ja laita kattilaan myös kaali ja purjo. Keitä kasvikset kypsiksi.
5. Lisää viimeisenä lihakuutiot ja mausta viinietikalla. Kiehauta vielä kerran ja tarkista maku. Tarjoa keiton kanssa piparjuurella maustetun ranskankerman kanssa.

Marjariisivanukas

5 dl täysmaitoa
1-2 tl kardemummaa
1 luomusitruunan raastettu kuori
3/4 dl puuroriisiä
n. 1 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
2 dl kuohukermaa tai vatkautuvaa vaniljakastiketta

pakastemarjoja
omena- tai marjahilloa

Kuumenna maito pinnoitetussa kattilassa. Lisää kardemumma, sitruunan raastettu kuori ja riisi. Keitä riisit kypsiksi hiljakseen kiehuvassa maidossa noin 30 minuuttia välillä sekoittaen. Makeuta sokereilla. Anna puuron jäähtyä kokonaan. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se varovasti nostellen kylmään puuroon. Jaa annoskulhoihin ja laita pinnalle pakastemarjoja ja nokare hilloa.

- Toim. Sonja Blåberg ja Kaisa Torkkeli

Lue myös:

    Uusimmat