Mainos

3500 ruotsalaista kateissa

Suurin osa Aasian tulvissa kadonneista länsimaalaisista on ruotsalaisia. Maan hallitus myöntää toimineensa hitaasti katastrofin jälkeen.

Aasian hyökyaaltokatastrofin jälkeen kadonneiksi ilmoitettujen ruotsalaisten määrä kasvaa yhä nopeasti. Ruotsin ulkoministeriö arvioi, että ruotsalaisia on kateissa Thaimaassa noin 3500, mutta huomauttaa, että luku on epävarma. Osa Thaimaassa olleista on voinut poistua sieltä ilmoittamatta.

Vielä eilen kadonneiden ruotsalaisten lukumääräksi arvioitiin 1500. Vahvistettuja kuolemantapauksia on ulkoministeriön tietoon tullut 60.

Myös Ruotsi järjestää suruliputuksen Aasian uhrien muistolle Suomen tapaan huomenna, uudenvuodenpäivänä.

Hallitus myöntää toimineensa hitaasti katastrofissa

Ruotsin ulkoministeri Laila Freivalds on myöntänyt, että hallitus toimi hitaasti Aasian luonnonkatastrofin jälkeen. Hallitusta on arvosteltu viikon mittaan siitä, ettei se toiminut katastrofitilanteessa riittävän nopeasti ja tehokkaasti.

-Jos olisimme jo sunnuntaina ymmärtäneet, että normaalit järjestelmämme eivät riitä, olisimme voineet heti ottaa käyttöön aivan toisia resursseja ja olla paikalla vuorokautta aiemmin runsaamman avun kanssa, Freivalds sanoi Ruotsin television SVT:n uutisille.

Katastrofi saattaa olla kaikkien aikojen eniten ruotsalaisia tappanut onnettomuus. Estonia-autolautta vei 1994 mukanaan 501 ruotsalaista, Titanicin upotessa vuonna 1912 hukkui ruotsalaisia 89. Sotien aikana eniten ruotsalaisia, noin 7000, on kuollut Pultavan taistelussa 1709. Epidemioista espanjantauti tappoi 1917-18 yli 36 000 ja musta surma 1300-luvulla parisataatuhatta ruotsalaista.

Järjestöjen keräystilit kilisevät ennätysvauhtia

Yksistään Ruotsin Punainen Risti on saanut jo 50 miljoonaa kruunua, noin 5 miljoonaa euroa. Ja monin verroin on vielä tulossa. Auttamisen halua on valtava, ihmiset haluavat tehdä jotain. Moni on myös hakenut keräyslippaan ja lähtenyt kadulle.

Ihmiset pysähtyvät keräyslippaiden luo myös päivittelemään tapahtunutta. Lähes jokaisen läheinen tai ainakin tutun tuttu on ollut onnettomuusalueella.

Rahan lisäksi tänään on alettu kerätä myös tavaraa. Sri Lankan suurlähetystö ennätti vauhtiin ensimmäisenä ja on saanut muutamassa tunnissa valtavan määrän lahjoituksia. Ensimmäiset lääkkeet, ruokapaketit ja peitteet lähtevät tuhoalueelle vielä tänä iltana.

Tapahtuneen johdosta uuden vuoden aaton juhlinnasta on tulossa tavallista rauhallisempi. Monin paikoin esimerkiksi ilotulitukseen vartut rahat lahjoitetaan keräyksiin. Uuden vuoden päivänä monet TV-ohjelmat lähettävät ohjelmia, joiden aikana kerätään apua Aasiaan.

(MTV3-STT)

Ruotsalaiset surevat ja haluavat auttaa.

(Seitsemän uutiset 31.12.2004)

(Huomenta Suomi 31.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.