Mainos

3000 euron tuloilla jopa 1900 euron ero verotuksessa

Yli kahden miljoonan suomalaisen kotikunnassa veroäyri nousee ensi vuonna. 

Matalin veroprosentti Manner-Suomessa on Kauniaisissa, 16,5, ja korkein Kiteellä, 22,5. Kuntaliiton laskelmien mukaan 3000 euron kuukausituloilla kiteeläinen maksaa vuodessa 1900 euroa enemmän kunnallisveroa kuin kauniaislainen. 

Kuntaliiton tietojen mukaan veroprosentti noussee ensi vuonna ainakin 136 kunnassa. Tähän mennessä kyselyyn on vastannut reilut 270 kuntaa 320:stä. 

Kuntaliiton mukaan syynä veronkorotuksiin ovat heikko taloustilanne, valtionosuusleikkaukset ja kuntapalveluiden kysynnän lisääntyminen työttömyyden ja väestön ikääntymisen vuoksi. 

- Nämä korotukset eivät poista veronkorotuspaineita. Meillä on vuodelle 2015 ja jopa 2016 veronkorotuspaineita. Tämä ei poista ainoana toimenpiteenä kuntien talouden epätasapainoa, sanoo varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen. 

Talouden kohentamiseksi Kietäväinen perää kuntien tehtävien keventämistä, veropohjan laajentamista ja rakenteellisia muutoksia. 

Joukossa pienet ja suuret 

Lopulliset tiedot kuntien ensi vuoden veroäyreistä saadaan tiistaina. Kietäväinen yllättyi, että monet maakuntakeskuksetkin nostavat veroprosenttiaan. 

Suurista kaupungeista veroprosentti nousee ainakin Oulussa, Kuopiossa, Lahdessa ja Joensuussa. Veroprosentti pysyy nykyisellään ainakin Helsingissä, Jyväskylässä, Kouvolassa ja Porissa.  

Eniten äyriään nostavat Lappeenranta, Jalasjärvi ja Raisio. 

Lappeenrannassa veroa korotettiin kertarytinällä 1,5 prosenttiyksikköä 21 prosenttiin. Lappeenrannan strategia- ja rahoitusjohtajan Olli Naukkarisen mukaan veronkorotus käytetään sote-piirin alijäämän kierteen katkaisuun ja kiinteistöjen korjausvelkaan. Lisäksi kaupunki säästää ainakin hallinnosta, kulttuuri- ja nuorisotoimesta ja teknisestä toimesta. 

Naukkarinen huomauttaa, että osa kaupungeista nostaa veroja ja pitää samalla budjetin miinuksella. Lappeenranta pyrkii nollatulokseen. 

- Meillä on tehty kertaluontoinen korotus, ja näillä prosenteilla pitäisi tämä ja seuraava valtuustokausi pärjätä. Veikkaan, että jos nyt kaupungeissa on tehty maltillisempi korotus, todennäköisesti he joutuvat tekemään vielä toisen korotuksen.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.