28.10. Paahdettua siikaa ja katkarapukastiketta

Paahdettua siikaa

  • 600 g nahallista siikafileetä (suomustettua)
  • valkopippuria myllystä
  • suolaa
  • öljyä paahtamiseen

Tarkista, että siikafileet on suomustettu huolellisesti.

Poista fileistä keskipiikit pinsetillä ja kylkiruodot veitsellä. Mausta molemmin puolin suolalla ja valkopippurilla.

Kuumenna paistinpannu erittäin kuumaksi. Lisää öljy ja paista siikafileet nahkapuolelta kunnes väri on kullankeltainen ja nahka rapea.

Käännä siikafileet pannulla ja kypsennä vielä, vain noin 10 sekuntia.

Tarjoile ohuen nauhapastan ja katkarapukastikkeen kera.

Katkarapukastike

  • 400 g katkarapuja
  • puolikas fenkoli
  • 1 sipuli
  • 1 porkkana
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 timjaminoksa tai ripaus kuivattua
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 dl valkoviiniä
  • 4 dl vettä
  • 2 rkl öljyä
  • 2 dl kuohukermaa
  • suolaa
  • valkopippuria myllystä
  • ripaus cayennenpippuria (0,5 dl konjakkia)

Kuori katkaravut.

Levittele ravunkuoret uunipellille ja nosta 70 asteiseen uuniin noin 40 minuutiksi, kunnes kuoret rapean kuivia.

Lisää laakeapohjaiseen kattilaan öljy, anna kuumentua ja lisää ravunkuoret, tomaattipyreetä, pieneksi pilkotut vihannekset ja timjaminoksa. Anna aineksien kuumentua sekoittaen. Halutessasi lisää konjakki ja liekitä.

Lisää valkoviini ja vesi. Kun liemi alkaa kiehua, keitä 12 minuuttia.

Nosta kattila pois liedeltä ja peitä kelmulla kannen tavoin. Anna jäähtyä rauhassa, kunnes kuoret ja juurekset laskeutuneet kattilan pohjalle.

Siivilöi liemestä kuoret ja vihannekset pois, lisää joukkoon kerma ja keitä 10 minuuttia. Mausta valkopippurilla, ripauksella cayennenpippuria ja tarkista suola.

Kuohkeuta kastike sauvasekoittimella vaahdoksi ja lisää sekaan katkaravun pyrstöt.

Reseptit: Antti Vahtera ja keittiömestari Jani Lehtinen

Lue myös:

    Uusimmat