2000 työpaikkaa vaarassa ja heijastevaikutukset päälle: Korona nakersi Lapin matkailun olemattomiin –"Nyt on kyse siitä, paljon se tulee romahtamaan"

Korona iski Lapin-matkailuun: Lapland Hotels ja Lapland Safari aloittaa 2 000:ta henkilöä koskevat yt-neuvottelut 5:23
Katso myös video: MTV Uutiset Live haastatteli North European Investin hallituksen toimitusjohtajaa yhtiön yt-neuvotteluista.

Lapin matkailun suuryhtiö North European Invest Oy aloittaa koko henkilökuntaa koskevat yt-neuvottelut. Tunnetuimpia North European Investin omistamia yrityksiä ovat hotelliketju Lapland Hotels ja Lapland Safaris. 

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Pekka Soini kertoo MTV Uutiset Livessä, että ratkaisu johtuu ulkomaisten turistien määrän laskusta.

– Konsernimme liikevaihdosta noin 75 prosenttia pohjautuu kansainvälisiin asiakkaisiin. Tiedämme jo nyt, koska reittilentoja on paljon peruttu, niin kansainvälisten matkustajien osuus tulee romahtamaan. Nyt on kysymys siitä, kuinka paljon se tulee romahtamaan, Soini kommentoi.

Kansainvälisten matkailuyhtiöiden varaustilastoissa ei Soinin mukaan näy vielä merkittävää muutosta. Viime kädessä on hänen mukaansa kuitenkin kyse toteutuneista asiakasmääristä ja siitä, millaisiksi Suomen koronatoimenpiteet muodostuvat. 

– Jos Suomessa joutuu esimerkiksi karanteeniin, niin tyypilliset charter-toiminnot, jotka ovat Suomessa 2-3 päivää, esimerkiksi perhe Britanniasta, niin eivät he voi olla karanteenissa, jos he tulevat tänne, Soini sanoo.

Yt-neuvottelut vaikuttavat yhteensä 2 000 työntekijään. Näistä vakituiseen henkilökuntaan kuuluu 340, loput ovat kausityöntekijöitä. Irtisanottavien määrä on nyt kytköksissä siihen, kuinka pahasti matkustajamäärät romahtavat.

– Tähän liittyy myös kansainvälinen liikematkustus. Meillähän on Lapin lisäksi hotelleja kaupungeissa, ja niiden osalta myös liikennematkustuksella on merkittävä rooli, Soini avaa.

Omien toimipisteidensä lisäksi yhtiöllä on noin 300 alihankkijayritystä ravintoloista hotelleihin ympäri Lappia.

– Jos kansainvälisiä yrityksiä ei tule Lappiin, myös näihin muihin yrityksiin tulee väistämättä aika isoja heijastevaikutuksia, Soini ennustaa.

Neuvottelujen odotetaan Soinin mukaan kestävän vähintään kuusi viikkoa. 

Katso koko haastattelu yllä olevasta videosta!

Lue myös:

    Uusimmat