17-vuotias Charlotte alkoi valitella vatsakipuja – kuukausia myöhemmin perhe sai kuulla karun diagnoosin: "Tiesin heidän ilmeistään, että uutiset eivät tulisi olemaan hyviä"

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
Näin suolistosyöpä oirelee.

17-vuotias Charlotte kuoli suolistosyöpään neljä kuukautta diagnoosin jälkeen, kertovat Daily Mail jaThe Sun. Murtunut äiti toivoo, että muut tajuaisivat, että sairaus voi iskeä myös nuoriin. 

Viime vuoden lokakuussa 17-vuotiaan brittiläisen Charlotte Simpsonin vatsaan oli alkanut sattua todella kovasti. Hän kärsi myös pahoinvoinnista. Verikokeissa ei ilmennyt muuta kuin että Charlotte kärsi anemiasta. Hän sai rautatabletteja.

Rautakuurista ei kuitenkaan ollut apua. Charlotten olo ei parantunut. Hän laihtui ja tunsi olonsa väsyneeksi.

Verta ulosteen mukana ja kovia kipuja

Joulukuun puolivälissä hänen ulosteensa mukana tuli verta. Sarah kertoi valittaneensa lääkärille, että Charlotten vointi huolestutti häntä. 

– He sanoivat, että jos hän olisi 50–60-vuotias, he olisivat huolissaan.

– Kun Sarah alkoi tulla huonovointiseksi aina ruoan jälkeen, tiesin, että nyt riittää.

Joulun aikaan hän oli ollut kahdesti sairaalassa, koska hänellä oli kipuja. Kummallakin kerralla lääkärit arvelivat, että Charlotte saattaisi kärsiä Chronin taudista tai suolistotulehduksesta.

Ongelmia kolonoskopian kanssa

Charlotte meni kolonoskopiaan Southamptonissa sijaitsevaan sairaalaan 16. tammikuuta. Sarahin mukaan tuota toimenpidettä ei kyetty suorittamaan.

– He sanoivat, että siellä oli tukos. Tiesin heidän ilmeistään, että uutiset eivät tulisi olemaan hyviä. He valahtivat äkkiä ihan kalpeiksi, hän kertoo.

Lääkärit pyysivät Sarahia ja Charlottea istumaan. He sanoivat, että erittäin todennäköisesti Charlottella oli syöpä. Sarahin mukaan Charlotte oli epäuskoinen.

– Hän vastasi, että älkää olko tyhmiä, olen vasta 17-vuotias. Ei minulla ole syöpää.

Samana päivänä Charlottelle tehtiin magneettikuvaus ja kerroskuvaus.

Diagnoosina levinnyt suolistosyöpä

Viisi päivää myöhemmin selvisi, että Charlottella oli suolistosyöpä. Se oli levinnyt imusolmukkeisiin ja vatsaan.

– Tuolloin minun maailmani romahti, Sarah kertoo. 

– Muistan Charlotten ilmeen. Hän tiesi, että nyt kyse oli jostain vakavasta.

5. helmikuuta Charlotte aloitti kemoterapian ja immuunihoidon. 4. helmikuuta hän vielä juhli 18-vuotissyntymäpäiväänsä illallisella perheen kanssa ja myöhemmin ystävien järjestämien yllätysjuhlien merkeissä. 

Syöpä todettiin lopulta parantumattomaksi

Sairaalassa ja kotona järjestetyt hoidot eivät auttaneet. Maaliskuussa selvisi, että syöpä oli levinnyt. Hoitoja kuitenkin jatkettiin. 

Huhtikuussa Charlotte alkoi oksentaa nestettä, joka näytti mustalta. Sarah tajusi, että syöpä oli levinnyt.

Huhtikuun lopulla tehtyjen tutkimusten jälkeen selvisi, että Charlottella oli vain viikkoja elinaikaa. Sarah kertoi tyttärelleen musertavan uutisen.

Kotiin viimeisiksi päiviksi

Koska sairaalassa oli koronaviruksen takia vierailurajoituksia, perhe päätti, että Charlotte tulisi kotiin elämänsä viimeisiksi päiviksi.

– Halusimme hänen näkevän perheensä, ystävänsä ja rakkaan koiransa.

Kaksi viikkoa myöhemmin, 22. toukokuuta, Charlotte kuoli. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Charlottea jäivät kaipaamaan muun muassa hänen vanhempansa, pikkuveljensä sekä poikaystävänsä. Sarah haluaa levittää tietoisuutta siitä, että teini-ikäinenkin voi sairastua suolistosyöpään.

– En halua nähdä yhdenkään toisen perheen surevan kuten me.

Lääkäri huolissaan

Bowel Cancer UK -järjestön johtaja Genevieve Edwards kertoo, että Charlotte on nuorimpia henkilöitä, joiden hän tietää kuolleen suolistosyöpään.

– Viime vuosina alle 50-vuotiailla on havaittu enenevissä määrin suolistosyöpiä, mikä on hyvin huolestuttavaa. Tarvitaan enemmän tutkimusta, jotta saadaan selville, mistä tämä kasvusuuntaus johtuu.

Suolistosyöpä voi edetä huomaamattomasti

Suolistosyövällä tarkoitetaan syöpiä, jotka saavat alkunsa ohutsuolen, paksusuolen koolon-osan tai peräsuolen limakalvon rauhasista, kertoo Syöpäjärjestöjen ylläpitämä Kaikki Syövästä -sivusto. Yleensä nämä syövät ovat yli 60-vuotiaiden sairauksia.

Yleisimpiä suolistosyövän oireita ovat vatsakipu, ummetus, ripuli, vaihteleva suolen toiminta, veriset ulosteet ja ulostamisvaikeudet. Oireet ilmenevät usein vähitellen ja niitä on voinut ilmetä vuosienkin ajan. Suolistosyöpä saattaa oireilla ulostamispakkona, limaisena tai niukkana ulosteena tai vatsan turvotuksena ja kouristeluna.

Etenkin peräsuolen syövässä ja paksusuolen syövässä ulosteeseen ilmaantuu usein verta. Yleisiä suolistosyövän oireita ovatkin myös anemia ja sen seuraamukset, kuten väsymys, hengenahdistus ja huimauksen tunne. Syöpä voi aiheuttaa myös suolen tukkeuman, jonka seurauksena potilas oksentaa, ulostetta ei tule ja vatsaan sattuu todella kovasti. Jos vatsan toiminta tuntuu muuttuneen selkeästi, kannattaa käydä lääkärissä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat