Trudi kertoo tuskaisesta suolistosairaudestaan – istui vessassa jopa 50 kertaa päivässä: "Laihduin koko ajan eikä mikään pysynyt sisälläni"

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
Osaston ylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta kertoo, millaisia ovat suolistosyövän oireet.

Trudi, 37, laihtui kymmenessä viikossa kymmeniä kiloja. Nyt suolistosairaudesta kärsivä nainen haluaa jakaa tarinansa auttaakseen muita.

Aiemmin Trudi Stonard, 37, joutui käymään vessassa kymmeniä kertoja joka päivä, Nainen haluaa nyt kertoa kokemastaan levittääkseen tietoa suolistosairauksista.

Kananpalan syöminen aiheutti verenvuotoa

Trudin vastakivut alkoivat vuonna 2014, kertoo Metro. Esimerkiksi sipsien syöminen alkoi aiheuttaa rajuja vatsakipuja, vaikka aiemmin ongelmia ei ollut ollut. Trudi hakeutui lääkäriin, missä hänellä diagnosoitiin ärtyvän suolen oireyhtymä.

Trudi yritti elää tilanteen kanssa, mutta alkoi tuskien yltyessä epäillä diagnoosiaan vääräksi. Lopulta pikaruokalasta ostetun kanan syöminen aiheutti vessaan ryntäämisen; Trudi havaitsi ulostavansa verta.

Lopulta naisen tila romahti. Kymmenessä viikossa hän laihtui kymmeniä kiloja. Osa ihmisistä oletti Trudin sairastuneen syömishäiriöön.

– Laihduin koko ajan eikä mikään pysynyt sisälläni. Yhtenä päivänä kävin vessassa 53 kertaa, Trudi kuvailee.

"Lääkärin mukaan se näytti olevan kuin tulessa..."

Trudi hakeutui lisätutkimuksiin. Naisen mukaan kerran häneltä yritettiin ottaa ulostenäytettä, mutta näyteastiaan tuli vain verta.

– Oloni oli kauhea, pääsin tuskin ylös sängystä, Trudi muistaa.

Lopulta Trudilla diagnosoitiin tulehduksellinen suolistosairaus, colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolitulehdus. Sairauden syntysyytä ei tunneta. Sen oireisiin kuuluuvat esimerkiksi viikkoja kestänyt tai toistuva verinen ripuli ja ulostamista edeltävä kouristava vatsakipu.

Trudi 2019. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Vaikka diagnoosi saatiin selville, lääkehoitomenetelmistä ei ollut apua. Vuonna 2015 Trudille asennettiin avanne.

– Kirurgi tapasi minut leikkauksen jälkeen ja sanoi, ettei ollut koskaan nähnyt yhtä pahaa suolisto-ongelmaa. Suoli oli niin tulehtunut, että lääkärin mukaan se näytti olevan kuin tulessa, Trudi kuvaili The Sunille.

"Kaksi vuotta teeskentelin, että kaikki on hyvin"

Nainen myöntää, että diagnoosiin ja avannepussiin tottuminen vei aikaa.

– Kaksi vuotta teeskentelin, että kaikki on hyvin, ja piilottelin vatsaani. Sitten kävimme lomalla Teneriffalla ja päätin vain antaa mennä ja käyttää bikinejä, Trudi kuvailee.

Tilanteen täysi hyväksyminen kuitenkin vei neljä vuotta. Nyt Trudi haluaa kertoa tarinansa auttaakseen muita samasta tilasta kärsiviä.

– Tätä ei kannata hävetä, vaan hyväksyä, Trudi sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat