16.2. Hernekeitto ja laskiaiskakku

Hernekeitto

  • 4 dl kuivattuja herneitä
  • 2 l vettä
  • 500 g savustettua porsaanpotkaa
  • 1-2 tl meiramia
  • suolaa

Laita herneet kulhoon ja lisää noin litra vettä. Liota herneitä yön yli. Kaada herneet kattilaan liotus veden kera ja lisää vielä litran verran vettä. Lisää keittoon savupotka ja kuivattu meirami. Kypsennä miedolla lämmöllä noin kaksi tuntia. Nosta potka keitosta ja irrottele lihat luusta. Poista kamara, rasva ja jänteet, leikkaa kuutioiksi ja laita takaisin keittoon. Tarkista keiton sakeus ja maku. Mausta tarvittaessa suolalla. Voit lisätä keittoon hienonnettua sipulia ja/tai sinappia.

Laskiaiskakku

  • 2,5 dl maitoa
  • 25 g hiivaa
  • 1 kananmuna
  • 1 dl sokeria maun mukaan
  • 1-2 tl kardemummaa
  • n.7 dl vehnäjauhoja
  • 100 g voita
  • raesokeria
  • Täytteeksi:
  • vadelmahilloa
  • kermavaahtoa

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Vatkaa joukkoon kananmuna, sokeri ja kardemumma. Lisää taikinaan puolet jauhoista ja sekoita tasaiseksi. Vaivaa taikinaan vähitellen lisää jauhoja ja lisää myös voi sulatettuna. Lisää jauhoja niin, että taikina irtoaa käsistä ja on kimmoisaa. Anna taikinan nousta noin kaksinkertaiseksi. Pyöritä taikinasta iso pyöreä pulla ja nosta se leivinpaperilla pohjustettuun irtopohjavuokaan. Kohota ja voitele pulla kananmunalla, ripottele halutessasi pinnalle raesokeria. Paista pullaa 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia. Anna pullan jäähtyä ja leikkaa se sitten keskeltä halki. Täytä kermavaahdolla ja vadelmahillolla ja leikkaa pullakakku terävällä sahalaitaisella veitsellä paloiksi. Tarjoile kahvin kanssa.

Reseptit: Alex Nurmi

Lue myös:

    Uusimmat