15-vuotias YouTube-tähti Pinkku Pinsku opettaa äitiään tubettamisessa: "Ikinä en hauku hänen tekemisiään"

Pinkku Pinsku ja äiti-Jaana tubettavat yhdessä:"Moikkaaa!" 2:56

Tubettaminen on vienyt mennessään sekä 15-vuotiaan tubetähti Pinkku Pinskun että viime kuukausina myös hänen äitinsä Jaana Sanaksenahon.

Pinkku Pinsku, 15, aloitti videoiden lataamisen YouTube-palveluun jo 11-vuotiaana. Nyt, neljä vuotta myöhemmin, Pinkku Pinskulla eli Pinja Sanaksenaholla on jo lähes 200 000 tilaajaa. On tultu pitkä matka siitä, kun Pinja ei edes tiennyt mikä YouTube on.

– Halusin kuunnella jonkun biisin, ja äiti sanoi, että kuuntele YouTubesta. Olin ihan että mikä se on, hän kertoo. 

Vaikka äiti Jaana Sanaksenaho, 50, olikin se, joka paljasti kanavan olemassaolon lapselleen, kääntyivät roolit pian päälaelleen. Nyt, neljä vuotta myöhemmin, Pinkku Pinsku on jo puoliammattilainen tubevideoiden tekemisessä, kun äskettäin tubettamisen aloittanut äiti vielä harjoittelee.

Mitä on tubettaminen?

– Tubettajat kuvaavat videoita itse ja julkaisevat ne YouTube-sivustolla.

– Aiheet vaihtelevat: oma arki, ruuanlaitto, meikkausvinkit, pelaaminen.

– Suosituimmat tähdet ansaitsevat tubettamisella myös rahaa tekemällä kaupallista yhteistyötä, sekä aktivoimalla YouTuben mainokset käyttöönsä.

– Suosittuja suomalaisia tubettajia ovat esimerkiksi Lakko (yli 456 000 tilaajaa), Mmiisas (yli 340 000), aikuistubettajat Milli&Abe (yli 79 000). 

– Maailman suosituin tubettaja on ruotsalainen PewDiePie, jolla on yli 57 miljoonaa tilaajaa.

Jaana Sanaksenaho käynnisti oman tubekanavansa viime keväänä. Nyt hänellä on 23 000 tilaajaa, mikä on melko paljon vasta äskettäin aloittaneelle suomalaiselle aikuistubettajalle.

– Onhan se aika paljon. Osa seuraajista tulee tietysti Pinjan seuraajista. Toisaalta olen käyttänyt Snapchatiä jo kaksi vuotta, eli osa tietää minut sitä kautta, Jaana Sanaksenaho kertoo.

Snapchatiin voi ladata esimerkiksi videoita, jotka näkyvät seuraajille tietyn ajan.

Aiheena oma arki

Sanaksenahoilla riittää videoihin loputtomasti materiaalia, sillä molemmilla aiheena on oma arki.

– Aiheet tulevat omasta elämästä ja lasten harrastuksesta fudiksesta. Lasten harrastuksesta haluaisin tehdä enemmänkin videoita, mutta harmi kyllä Pinja lopetti futiksen. Onneksi poika vielä jatkaa joten saan edelleen tehdä fudismutsin videoita, Jaana Sanaksenaho sanoo.

Pinjan videoiden aiheina on ollut muun muassa huoneen siivoaminen, huonon koenumeron tuoma harmitus sekä retki Linnanmäelle. Suosittuja ovat myös videot, joissa Pinkku Pinsku tekee asioita, joita seuraajat ehdottavat. Erään tällaisen videon otsikko on: "Maistellaan seuraajien inhokkiherkkuja".

Pinjalle videoiden tekemisestä on tullut viikoittainen rutiini, jossa julkaisupäivä on lauantai.

– Sunnuntain pyrin pitämään taukoa tubettamisesta. Maanantaina alan suunnitella aihetta, jota viikon aikana kuvaan ja lopulta editoin. Tällä tavalla työmäärä ei kasva kerralla liian suureksi.

– Editoin yhtä videota 2-3 tuntia, mutta äiti saattaa editoida yöt ja päivät, Pinkku Pinsku sanoo.

Äiti myöntää, että hänellä aikaa kuluu toistaiseksi paljon.

– Voin editoida yhtä videota viikon, mutta en minä sitä nyt sentään koko ajan editoi, hän nauraa.

"Tuon voisi sanoa vähän lyhyemminkin"

Vaikka tytär Pinja on jo varsin etevä videontekijä, ei hän suostu opettamaan äidille kaikkea.

– Kuulen kyllä miten hän tuskailee omassa huoneessaan videon tekemisen kanssa, mutta silloin sanon, että minäkin olen opetellut kaiken itse alusta asti ja hankkinut tiedot netistä, eli hän saa tehdä samoin, Pinja sanoo.

Vaikka tyttären opetusmetodit saattavat kuulostaa ankaralta, kannustaa hän kuitenkin äitiään jatkuvasti sekä antaa neuvojakin.

– Joskus äiti selittää liian pitkään asioita videolla, niin sanon, että tuon voisi sanoa vähän lyhyemminkin. Mutta ikinä en hauku hänen tekemisiään, Pinkku Pinsku kertoo.

Kuittailuakin kuuluu

Molemmat ovat saaneet harrastuksestaan myös kuittailua. Pinjalle on huudeltu koulussa ja Jaana Sanaksenaholta on kysytty eikö hänen ikäistään hävetä harrastaa videoiden postaamista.

– Monet yli nelikymppiset ajattelevat, että tubettaminen heidän iässään on noloa. Minultakin on kysytty, että eikö minua hävetä tubettaa tai eikö lapsiani hävetä. No ei todellakaan hävetä ja kannustan muitakin aikuisia tubettamiseen, Jaana kertoo.  

Moni myös ilkkuu anonyymisti netissä. Pinja sanoo, että eniten kuitenkin satuttaa, jos joku läheisistä kommentoi ikäväsi.

– Siitä syystä en aivan aluksi kertonutkaan kavereilleni, että teen YouTube-videoita. Mutta sitten kanava alkoi kasvaa ja kaveritkin saivat tietää.

– Ala-asteella minua mollattiin ja huudeltiin käytävällä pilkaten että "Pinkku Pinsku se siellä menee", mutta kun kutosluokalla seuraajia oli yli 100 000, niin he hiljenivät kun tajusivat, että teen tätä tosissani, Pinkku Pinsku kertoo.

Päivä, jolloin lemmikkikäärme karkasi

Lieveilmiöistä huolimatta yhteisen harrastuksen saldo on plussan puolella.

– Tämä harrastus on lähentänyt meitä paljon, Jaana Sanaksenaho kertoo.

– Itsevarmuuteni on lisääntynyt. Videoilla esiintyminen on tuonut rohkeutta esiintyä muutenkin, Pinkku Pinsku kertoo.

Joinakin päivinä arjesta syntyy tavallista jännittävämpiä tarinoita, joita äiti ja tytär jakavat YouTubessa, Snapchatissä, Twitterissä ja Facebookissa. Yksi niistä syntyi tämän jutun tekopäivänä, kun perheen käärme karkasi terraariostaan.

Siitäkin syntyi video.

– Moikkaaa! Tässä videossa me ollaan mun äidin kanssa! Tänä aamuna meidän käärme karkasi, aloittaa Pinkku Pinsku rempseään tyyliinsä.

Kyseisen videon tekoprosessia voit seurata yllä olevasta videosta, ja alla olevasta videosta näet kuinka käärme lopulta saatiin kiinni:

Tubetähti Pinkku Pinskun lemmikkikäärme karkasi koko päiväksi – jäi lopulta ansaan 1:17


Lue myös:

    Uusimmat