10 piirrettä, jotka ennustavat parisuhteen kohtaloa – yksi asia ylitse muiden

Laaja tutkimus paljastaa piirteet, jotka kielivät suhteen onnistumisesta. Inverse-verkkomedian haastattelema tutkija kuitenkin huomauttaa, että yksilöiden henkilökohtaisia ominaisuuksia tärkeämpää on se, millaisen parisuhteen he rakentavat.

Mistä tietää, tuleeko suhde onnistumaan? Eletäänkö tässä nyt sitten onnellisesti elämän loppuun asti?

Nyt suhteen onnellisuutta ennustavista piirteistä on tutkittua tietoa.

Yli 11 000 pariin kohdistuva analyysi paljastaa, että voimakkain ennusmerkki on suhde itsessään ja kumppanien välinen dynamiikka. Tiedot pareista saatiin 43 aiemmasta tutkimuksesta, jotka tekoäly analysoi. Pareja oli haastateltu vähintään kahdesti. Meta-analyysi ilmestyi Proceedings in the National Academy of Sciences -tiedelehdessä.

10 merkittävää piirrettä

Tutkimuksen mukaan romanttisen suhteen resepti voidaan jakaa kahteen osaan: osapuolten yksilöllisiin piirteisiin sekä parisuhteen ominaisuuksiin. Kategoriat sekoittuvat jokaisessa parisuhteessa toisiinsa, mutta kaikilla ominaisuuksilla ei näytä olevan yhtä suurta vaikutusta suhteen lopputulemaan.

Henkilökohtaisia ominaisuuksia olivat esimerkiksi tulotaso, tyytyväisyys elämään, ikä ja empatian kokeminen muita kohtaan. Parisuhteen piiteitä olivat esimerkiksi havaittu kumppanin tyytyväisyys, kiintymys, voimadynamiikka ja seksuaalinen tyytyväisyys.

Tutkijoiden mukaan seuraavat viisi henkilökohtaista piirrettä selittävät eniten eroja pariskunnan osapuolten tyytyväisyydessä suhteeseensa:

 1. Tyytyväisyys elämään
 2. Negatiiviset tunteet, kuten stressi ja ärsyyntyneisyys
 3. Masennus ja toivottomuus
 4. Ahdistunut kiintymyssuhde, mikä ilmenee esimerkiksi huolena parisuhteesta
 5. Sitoutumisen välttäminen

Parisuhteessa itsestään seuraavat viisi ominaisuutta selittivät tyytyväisyyttä suhteessa:

 1. Kumppanin koettu sitoutuminen
 2. Kumppanin arvostaminen
 3. Seksuaalinen tyytyväisyys
 4. Kumppanin koettu tyytyväisyys
 5. Konfliktit

Vaikka yksilön piirteet vaikuttavat siihen, miten he toimivat parisuhteessa, ne kalpenivat parisuhteen luonnon edessä. Yhdessä rakennettu dynamiikka, kuten yhteiset normit, sisäpiirivitsit ja jaetut kokemukset, olivat paljon merkittävämpiä kuin niiden rakentajat.

– Tutkimus vihjaa, että henkilöllä, jonka valitsemme parisuhteeseen, ei ole läheskään niin suurta merkitystä kuin suhteella, jonka rakennamme, tutkimusta kirjoittanut Samantha Joel kanadalaisesta Western Universitystä sanoo Inverselle.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Inverse, News.com.au

Lue myös:

  Uusimmat