10 käyttöniksiä: Arkinen superhedelmä on kodin ihmeaine

Muutama sitruuna keittiössä tai puhdas sitruunamehu pullossa pitää kodin puhtaana ja miellyttävän tuoksuisena. Tiesitkö, mihin kaikkeen sitruuna taipuu?

1. Raikastaa jääkaapin

Imeytä sitruunaa pumpulipalloon, jonka jätät jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Muista poistaa ennen tätä pahanhajuiset ruokajämät tai haisulijuustot.

2. Puhdistaa leikkuulaudan

Haiseeko leikkuulautasi pahalta? Ei mikään ihme, jos käytät sitä sipuleiden pilkkomiseen, valkosipulin murskaamiseen ja kalaa käsitellessäsi. Jotta pääsisit eroon hajuista ja saisit laudan puhtaaksi, hiero sitä puolikkaalla sitruunalla (hedelmäliha lautaa vasten) tai pese leikkuulauta laimentamattomalla sitruunamehulla.

3. Antaa keittiön ötököille lähtöpakit

Kesä ja kärpäset ... Ripottele sitruunamehua kynnyksille ja ikkunalaudoille ja kolosiin, josta uskot muurahaisten ryömivän sisälle. Lopuksi jätä vielä pieniä palasia sitruunan kuoresta kotisi oven ympärille. Muurahaiset ymmärtävät tämän jälkeen, etteivät ole tervetulleita tähän taloon. Sitruuna purevaa myös muihin ötököihin: tee puhdistusneste sitruunoiden mehusta ja vedestä ja pese sillä lattiat. Jaloissasi aikaisemmin hyörineet ötökät inhoavat sitruunan hajua.

4. Hyvästit roskapönttöhajulle!

Säilytä vaikka ruoanlaitosta yli jääneitä sitruunan ja appelsiinin kuoria ja aseta ne roskapöntön pohjalle, pussin alle. Korvaa kuoret uusilla muutaman viikon välein.

5. Kosteutta ja huonetuoksua

Raikasta ja kosteuta kotisi ilma kylminä talvipäivinä. Tee oma huonetuoksu, joka kosteuttaa samalla. Keitä liedellä seos, johon laitat vettä, sitruunan kuoria, kanelitankoja, neilikkaa ja omenan kuoria. Muista sekoittaa säännöllisesti. Lopputulokseksi saat huonetuoksun, jota voit säilyttää vaikka kauniissa lasipullossa!

6. Koiperhosille kyytiä

Ranskalaiset pitävät vaate- ja liinavaatekaappiinsa puhtaina koiperhosista kypsillä sitruunoilla, joiden kuoreen on laitettu neilikoita. Neilikoin nastoitettu sitruuna kuivuu hiljalleen kasaan, pitää koit kaukana ja tuoksuttaa kaapin.

7. Valkaisee hellästi

Unohda valkaisuaine ja valkaise vaaleiden vaatteiden tahrat sitruunan mehulla. Liota puhdistettavaa ja valkaistavaa vaatetta sitruunan mehusta ja ruokasoodassa ennen pesua noin puolen tunnin ajan.

Jos haluat lisäpotkua pyykinpesuun, Kaada vaaleata pyykkiä pestessäsi pesukoneeseen kupillinen sitruunamehua. Sitruunaa valkaisee vaatteita, puree tahroihin ja jättää jälkeensä hyvän tuoksun.

8. Puhdista messinkiä, kromia ja kuparia

Messingissä, kuparissa tai ruostumattomassa teräksessä olevat tahrat lähtevät tahnalla, jokao n valmistettu sitruunamehusta ja suolasta. Peitä puhdistettava alue tahnalla ja anna vaikuttaa viiden minuutin ajan. Pese tahna pois lämpimällä vedellä jynssäten samalla ja kiillota kuivaksi. Tällä ihmeaineella saa myös metallisen tiskialtaan puhtaaksi.

9. Homevaatteet raikkaiksi

Oletko joskus säilyttänyt koko talven kosteassa kellarissa vaatteitasi ja huomannut kesän tullen ne esille kaivaessasi vienoja homeläikkiä vaaleissa lempileningeissäsi? Tee tahna sitruunamehusta ja suolasta, hiero sitä homekohtiin ja anna kuivua auringossa. Käsittele tarvittaessa toistamiseen.

10. Pois kissanpissan haju!

Puolita muutama sitruuna ja asettele ne hedelmäliha ilmaa kohti huoneeseen, jossa pidät kissanhiekkaa. Tila ei kuitenkaan saa olla liian pieni tai sitruunat liian lähellä kissanhiekkalaatikkoa tai kissa ei tee tarpeitaan hiekkaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja