Motivaatio on vessapaperia eikä sitä pidä odotella, sanoo Fatima Witick: "Jos kävelee kymmenen minuuttia päivässä, se on 60 tuntia vuodessa"

Lempeitä treeniliikkeitä kehollesi 8:40
Motivaatio on vessapaperia eikä sitä pidä odotella. Treenin voi vain aloittaa, sanoo Fatima Witick.

Toisinaan ihminen saa motivaatiopuuskassa itsensä juoksulenkille. Into kuitenkin luultavasti lopahtaa nopeasti. – Motivaatio on vessapaperia. Motivaatio katoaa hetkessä, toteaa tanssi-, jooga- ja pilatesopettaja Fatima Witick.

Moni viettää päivänsä näpyttäen joko näppäimistöä tai kännykkää. Samalla kuluu pitkiä aikoja samassa asennossa.

– Kyynärpäät kipeytyvät ja kännykän näpyttelystä voi saada tenniskyynärpään, tanssi-, jooga- ja pilatesopettaja Fatima Witick sanoo.

Tilanteen voisi ratkaista helpoin harjoituksin. Lapaluita voi avata ja kämmeniä käännellä eri asentoon kuin missä ne päivänsä normaalisti viettävät. Se tekee istumatyöläisille hyvää. 

– Ei kannata olla huolissaan siitä, teenkö mä nyt hyvin, onko liike hyvä ja olenko tosi hyvä. Vaan tee se liike, vaikka huonosti ensin. Joka päivä voi nostaa käsiä ylös, koska emmehän me ikinä pidä käsiä näin, Witick sanoo.

"Ei voi odottaa, että ensin tulee motivaatio ja sitten aloitan"

Treenistä on hyvä innostua ja erilaisia liikkeitä voi kokeilla Witickin mukaan vapaasti. Esimerkiksi hengityksen rytmin ei tarvitse olla aina sama ja "oikea".

– Älä suorita, älä murehdi, oletko nyt hyvä. Ole huono. Tee huonosti, mutta tee! Witick kuvailee.

Toisinaan ihminen saa motivaatiopuuskassa itsensä juoksulenkille. Se kuitenkin luultavasti tuntuu liian rankalta ja vaikealta. Samalla motivaatio kuolee.

– Motivaatio on vessapaperia. Motivaatio katoaa hetkessä. Kuinka moni meistä on tänään illalla innostunut, että "huomenna aloitan"? Witick kuvaa.

– Ei kannata nojautua motivaatioon, vaan ajatella, että aloita. Tee sen verran kuin kykenet. Laskeudu tasolle, jolla olet. Moni aloittaa liian rajusti. Jos esimerkiksi haaveilee siitä, että lähtee juoksemaan, voi aloittaa siitä, että kävelee reippaasti. Sitten voi hypähdellä vähän alamäkeä.

Jos tavoitteen asettaa heti 15 kilometrin juoksulenkkiin, jää luultavasti aamulla sängyn pohjalle. Kannattaakin aloittaa perustasosta. Se innostaa jatkamaan.

– Ei voi odottaa, että ensin tulee motivaatio ja sitten aloitan. Vaan pitää aloittaa, ja aloittamisesta syntyy motivaatio.

Witickin mukaan on parempi tehdä viisi minuuttia jotakin joka päivä kuin käydä kerran viikossa rajussa hikijumpassa, joka väsyttää niin, ettei enää jaksa tehdä muuta.

– Jos kävelee kymmenen minuuttia päivässä, se on 60 tuntia vuodessa. Se on enemmän kuin se yksi jumppatunti [viikossa], koska viikkoja on vain 52.

Miten tehdään hermorataliu'utus? Miten ylävartaloa voi virkistää ja avata helposti? Katso keskustelu ja treeniohjeet jutun alussa olevalta videolta.

Katso myös: Oletko aina halunnut oppia kärrynpyörän? Näin teet sen oikein

Oletko aina halunnut oppia kärrynpyörän? Näin teet sen oikein 2:23
Kärrynpyörä onnistuu jossain määrin kaikilta, vaikka niin sanottuun tyylipuhtaaseen suoritukseen ei pääsisikään.

Lue myös:

    Uusimmat