Vanhanajan kotonasuolattu joulukinkku

Muista, että suolattua kinkkua täytyy liottaa muutama tunti vedessä ennen kypsentämistä. Ole tarkka mitatessasi suolauksen salpietaria, jos sitä tulee liikaa, kinkusta tulee kova.

Yhteen kinkkuun

  • 3-7 kg:n kinkku kamaran kera

Pintamausteet

  • 4 rkl suolaa
  • 2 rkl sokeria
  • ½ rkl salpietaria

Suolaliemi

  • 5 l vettä
  • 900 g joditonta suolaa
  • 2 rkl sokeria

Keittämiseen

  • 1 sipuli
  • 15 kokonaista maustepippuria
  • 2 laakerinlehteä

Valmistusohje

1. Sekoita yhteen suola, sokeri ja salpietari. Hiero kinkku kauttaaltaan ja hyvin seoksella ja pane kylmään 24 tunniksi. Suolaliemi: Sekoita vesi, suola ja sokeri kattilassa ja kiehauta, kuori vaahto ja jäähdytä.

2. Pane kinkku liemeen niin, että se peittyy kokonaan. Laita kinkku liemineen kylmään ja kääntele silloin tällöin. Ison, noin 7-kiloisen kinkun pitää suolautua liemessä noin 3 viikkoa. Pienemmälle, noin kolmikiloiselle kinkulle riittää 2 vikkoa.

3. Keittäminen: Kuori ja halkaise sipuli. Huuhtele kinkku kylmällä vedellä. Paina lihalämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan. Nosta kinkku kattilaan kamarapuoli ylöspäin. Kaada päälle vesi, niin että kinkku peittyy. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto tarkoin. Lisää veteen pippurit, laakerinlehdet ja sipuli.

Alenna lämpöä reilusti ja anna kinkun kiehua hiljaa, kunnes sen sisälämpötila on 75 astetta. Yritä pitää veden lämpötila tasaisesti 90-100 asteessa.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.