Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Joulukinkku padassa eli patajoulukinkku

Kuluttajaliitto/Motiva
Julkaistu 15.12.2022 14:11

MTV LIFESTYLE

  • Kokonaisvalmistusaika: 210 min
  • Annosmäärä: 4-8 annosta

Patakinkku

  • 1 suolattu juhlakinkku (pataan sopiva)
  • 3 porkkanaa
  • ½ selleri
  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • (porkkanalaatikosta) ylijääneet rosmariinin ja salvian oksat
  • Mausteet – laakerinlehti, neilikka, kanelitanko ja kokonaiset mustapippurit

Perunapyree

  • 400 g muusiperunaa
  • 100 g voita
  • 2,5 dl maitoa
  • 1 tl suolaa

Säilötyt karpalot

  • 100 g pakastettuja karpaloita
  • 1 dl omenaviinietikkaa
  • 1 dl sokeria
  • 3 dl vettä

Valmistusohje

  1. Nosta kinkku huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen kypsennystä. Lämmitä uuni 220 asteeseen. Pilko porkkanat, selleri, sipulit ja valkosipulit ja laita ne pataan. Nosta sulatettu juhlakinkku pataan ja lisää rosmariini, salvia ja mausteet. Laita pata uuniin ilman kantta ja anna paahtua noin 30 minuuttia. Laske sitten uunin lämpö 140 asteeseen ja laita kansi päälle. Kypsennä kinkkua uunissa noin 3 tuntia kunnes kinkun sisälämpötila on 70 asteessa. Pidä kansi padan päällä ja anna jäähtyä huoneenlämmössä, kinkku jatkaa kypsymistään padassa. Voit kaataa pois ylimääräistä rasvaa padasta ennen tarjoilua.

  2. Kuori perunat ja pilko ne neljään osaan. Keitä suolatussa vedessä kypsiksi. Kuumenna erillisessä kattilassa voi ja maito. Survo perunat ja tee perunapyree vispilällä. Mausta suolalla. 

  3. Mittaa omenaviinietikka ja sokeri hillopurkkiin tai muuhun astiaan. Ota kuumaa vettä vedenkeittimestä ja mittaa 3 dl mukaan. Sekoita kunnolla. Anna jäähtyä hieman ja lisää karpalot. Anna maustua jääkaapissa hetki ennen tarjoilua. Karpalot säilyvät näin useita viikkoja, joten ne voi tehdä hyvin myös edellisenä päivänä. 

  4. (Tarjoile pääruokana joulupöydässä.)

Vinkki! Pataan ei tarvita erikseen nestettä, koska kinkusta irtoaa nestettä ja rasvaa, joka kypsentää kasvikset ja antaa niille paljon makua. Ylimääräisen rasvan voi kaataa padasta pois ennen tarjoilua ja kierrättää jäähtyneenä biojätteeseen tai kinkkurasvan keräykseen.

Vinkki! Kun kaiken tekee yhdessä padassa, tulee vähemmän tiskiä ja säästyy paljon aikaa sekä vaivaa. Kinkun voi nostaa kypsennyksen jälkeen pois padasta ja tehdä sille sinappihunnun ihan normaalisti.

Vinkki! Padassa voidaan hyödyntää melkeinpä kaikki juurekset ja vihannekset, jotka jäävät yli muista joulun ruoista (tai löytyvät valmiiksi jääkaapin vihanneslaatikosta), jolloin syntyy mahdollisimman vähän hävikkiä.

Vinkki! Padassa kypsennettäessä kinkku kypsyy vielä pitkään uunin sammuttamisen jälkeen – kinkun lämpö saattaa nousta jopa 10 astetta, joten padan voi jättää uuniin ja uunin huoletta sammuttaa hyvissä ajoin sähkön säästämiseksi.

Resepti: Astettaalemmas.fi

Lisää aiheesta:

Näin valmistat juhlallisen kala-aterian: "Resepti on niin helppo, että onnistuu jokaiselta"Moussaka - yllättävän helppo ja pirun herkullinen!Jäikö glögiä yli joulusta? Näin juoma kannattaa hyödyntääPeltilihapiirakka huippukokin versionaKinkkua viinissäRoutalihaa ja juurespyttiä
JouluJoulukinkkuPääruoatLiharuoka

Keittiömestari Dani Hänninen vinkkaa, miten joulukinkun saa valmistettua uunissa padassa. Resepti syntyi osana Motivan ja Hävikkifoorumin Astetta rennompi joulu -kampanjaa.

Tuoreimmat aiheesta

Joulu
  • 21.12.202416:00
    Pikkujoulut

    Joulun ja uudenvuoden syötävät kranssit

  • 19.12.202414:15
    Vegaaninen

    Porkkalatahna eli vegaaninen vaihtoehto savulohitahnalle

  • 10.12.202410:07
    Jouluruoka

    Sillikaviaari

  • 09.12.202413:05
    Jouluruoka

    Valkosipulisilakat, sinappisilakat ja ranskalainen sinappisilli

  • 10.11.202408:00
    Jäätelö

    Piparijäätelö