Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Clams Oreganata - helpot gratinoidut simpukat

Julkaistu 18.05.2017 12:00

Välimeren rantakaupungeissa huomaan aina, ettei minulle tekisi pienintäkään vaikeutta hylätä kokonaan liha, jos kala- ja äyriäistarjonta olisi kotikulmilla sama kuin siellä.

Tuoreissa merenelävissä on vielä se loistava piirre, että ne eivät vaadi erityisiä kokkailujippoja ollakseen lautasella täydellisiä. Usein ne parhaat kokemukset ovat olleet kiinni vain korkealaatuisista raaka-aineista ja yksinkertaisen taidokkaasta kypsennyksestä.

Siksipä ilahduin suuresti kuullessani Tampereen kauppahallin Kalaherkut Nygrenin kalatiskin alkavan roudata tiskiin aiempaa laajempaa valikoimaa mereneläviä. Kotimaiset kalat ovat toki erinomaisia, mutta niitä on kelpoina lajikkeina yksinkertaisesti aivan liian vähän. Eikä äyriäisiä lainkaan. Ryntäsin kuorman saapumispäivänä tiskille ja aloin pohtia, mitä hiton lajeja nuo ovat ja ennen kaikkea, miten niitä tulisi kokata. Aloitin kenties helpommasta päästä. En tiedä, mikä simpukkalajike on suomeksi, koska kaikki puhuvat aina vain clamseista. Sellainen ruskehtava, triplasti sinisimpukan kokoinen, sopivasti kämmeneen mahtuva lajike. Toiseen kääreeseen valmiiksi nyljettyä merianturaa ja vielä pussiin vähän merikorallia.

Mutta kokataan ensin simpukat. Niitä oli neljä. Sopiva pikkuherkku alkupalaksi kuohuvan kylkeen. Menin ehkä helpon kautta, mutta ensimmäisellä kerralla sopii niin tehdä enkä katunut. Gratinointi italialaisittain. Peittää toki simpukan makua, mutta niljakkeessa löytyy sen verran kokoa ja makua, että ominaispiirteet mahtuvat mukaan. Ongelmaksi muodostui kuorien auki saaminen. Siihenkin löytyy reseptissä ohje.

HUOM! Resepti toimii kaikille simpukkalajikkeille.

Clams Oreganata
4 clam-simpukalle
0,5 dl pankojauhoja
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
1 rkl tuoretta oreganoa hienonnettuna
1 rkl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
0,5 dl raastettua parmesaania
0,5 oliiviöljyä + viimeistelyyn
mustapippuria
sitruunalohkoja

OHJE: Avataan ensin simpukat: Kuumenna uuni 225 asteeseen. Huuhtele ja siisti simpukat pinnalta, revi ”parrat” pois. Laita simpukat uunipellille ja sitten uuniin saunomaan pariksi minuutiksi. Ota pois. Ota käteesi veitsi, jolla et helposti satuta itseäsi kuten pyöreäpäinen voiteluveitsi. Työnnä terä simpukan sisään ja raota kuori auki. Sisällä on simpukkanestettä, jota kannattaa ottaa hiukan talteen ja varoa lorauttamasta päälleen. Taita yläkuori irti. Leikkaa terävämmällä pikkuveitsellä simpukan liha kuoresta irti.

Tehdään kuorrute: Sekoita kipossa keskenään pankojauhot, yrtit, valkosipulisilppu, parmesaani, oliiviöljyä, hiukan simpukkanestettä ja hiukan mustapippuria. Asettele kuorrutetta simpukan kuorien päälle, älä painele. Lorauta pinnalle hitusen oliiviöljyä.

Kuumenna uunin grillivastus. Laita simpukat uunipellille ja vastuksen alle 4-5 minuutiksi tai kunnes niiden pinta on kauniin kullanruskea. Tarjoile sitruunalohkojen kera.

Lisää aiheesta:

Spaghetti alle vongole – simpukkapasta on lempiruokani ja näin se pitää tehdäPaella seitan-chorizolla ja katkaravuillaHummeri Thermidor - helppoa luksusta, eikä niin kallistakaanGrillattua mustekalaa vaahterasiirappi-chilikastikkeen ja pistaasipähkinärouheen keraSitruunainen, grillattu broilerifilee - helppo ja maukasManhattan Clam Chowder - simpukkaa ja chorizoa jenkkityyliin
clamoreganatareseptialkuruokaalkupalaitalialainen