Todella helppo ja nopea valmistustapa lohelle: "Pinta saa paahteista makua ja rapeutta"

Lohen fileointi helposti – ruodot pois ja siistit fileet! 10:31 Lohen fileointi helposti – ruodot pois ja siistit fileet!
KATSO MYÖS VIDEO: Näin fileoit lohen helposti!

Muurinpohjapannulla voi valmistaa muutakin ruokaa kuin lettuja!

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla annettiin aiemmin vinkit täydellisten muurinpohjalettujen paistamiseen. Ylä-Savossa parhaiten Lettu-Enskana tunnettu Ensio Korhonen, 80, on paistanut muurinpohjalettuja erilaisissa tapahtumissa jo yli 20 vuoden ajan. 

Lohenkin voi paistaa muurikassa

Muurikkapannua kannattaa kuitenkin kesällä hyödyntää myös muuhun ruoanlaittoon – sehän on kuin iso ulkokäyttöinen paistinpannu. 

Pro Kala ry vinkkaa muurikkapannun sopivan täydellisesti esimerkiksi lohen paistamiseen. Kalayhdistys suosittelee testaamaan pintapaahdettua lohta, joka on todella helppo valmistaa.

– Tämän ruoan valmistamiseen tarvitset yön yli liemessä maustuneen lohifileen ja kuuman pannun. Idena on käyttää lohi nopeasti pannussa, jolloin sen pinta saa paahteista makua ja rapeutta, kalayhdistyksen tiedotteessa vinkataan.

Pannun jälkilämmössä paistetaan annokseen vielä saaristolaisleipämurua, ja kokonaisuus viimeistellään raikkailla kasviksilla.

Muurikassa paahdettua lohta lisukkeineen

Pintapaahdettu lohi

1 l vettä
2 rkl sokeria
50 g suolaa
600 g lohifileetä

Sekoita vesi, sokeri ja suola keskenään niin, että sokeri ja suola liukenevat veteen. Poista lohesta nahka ja ruodot.
Leikkaa lohi pituussuunnassa kahteen pitkänmalliseen palaan. Laita lohi liemeen ja anna maustua yön yli jääkaapissa.
Kuivata lohen pinnat talouspaperilla ja kuumenna muurikkapannu tai grillin paistolevy niin kuumaksi kuin mahdollista.
Paahda lohi nopeasti molemmilta puolilta, noin pari minuuttia per puoli. Tärkeintä on, että lohi kypsyy vain pinnasta ja keskiosa jää punaiseksi. Leikkaa lohi annospaloiksi ennen tarjoilua.

Limekasvikset

1 porkkana
5 retiisiä
½ kurkku
2 kevätsipulin vartta
½ dl limemehua
½ tl suolaa
1 rkl sokeria

Huuhtele kasvikset, kuori porkkana. Viipaloi kasvikset todella ohueksi tai käytä apuna kuorimaveistä tai mandoliinia, jolloin saat viipaleista todella ohuita.
Laita kasvikset kulhoon, mausta limemehulla, sokerilla ja suolalla. Anna maustua jääkaapissa puoli tuntia.

VINKKI: Nopea pikkelöinti antaa kasviksille rapean rakenteen ja korostaa niiden makua. Lime tuo kasviksiin raikkauta ja tekee niistä herkullisen, freesin parin lohelle. Valitse pikkelöitäväksi mitä tahansa kasviksia, jotka toimivat raakana.

Ruohosipulimajoneesi

1 dl hienonnettua ruohosipulia
3 rkl rypsiöljyä
2 dl majoneesia

Sekoita tehosekoittimella tai sauvasekoittimella öljy ja ruohosipuli vihreäksi öljyksi. Lisää majoneesi ja sekoita käsin tasaiseksi.

Voissa paistettua saaristolaisleipää

5 siivua saaristolaisleipää
30 g voita

Hienonna saaristolaisleipä. Paista muurikan tai paistotason jälkilämmössä leipämurusia voissa, kunnes ne ovat rapeita.

Lähde: Pro Kala ry

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.