Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Todella helppo ja nopea valmistustapa lohelle: "Pinta saa paahteista makua ja rapeutta"

10:31Lohen fileointi helposti – ruodot pois ja siistit fileet!KATSO MYÖS VIDEO: Näin fileoit lohen helposti!
Julkaistu 24.06.2023 09:42

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Muurinpohjapannulla voi valmistaa muutakin ruokaa kuin lettuja!

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla annettiin aiemmin vinkit täydellisten muurinpohjalettujen paistamiseen. Ylä-Savossa parhaiten Lettu-Enskana tunnettu Ensio Korhonen, 80, on paistanut muurinpohjalettuja erilaisissa tapahtumissa jo yli 20 vuoden ajan. 

Lue lisää: Lettu-Enska, 80, tietää parhaan muurinpohjalettuohjeen: "Piässöö turpoomaan"

Lohenkin voi paistaa muurikassa

Muurikkapannua kannattaa kuitenkin kesällä hyödyntää myös muuhun ruoanlaittoon – sehän on kuin iso ulkokäyttöinen paistinpannu. 

Pro Kala ry vinkkaa muurikkapannun sopivan täydellisesti esimerkiksi lohen paistamiseen. Kalayhdistys suosittelee testaamaan pintapaahdettua lohta, joka on todella helppo valmistaa.

– Tämän ruoan valmistamiseen tarvitset yön yli liemessä maustuneen lohifileen ja kuuman pannun. Idena on käyttää lohi nopeasti pannussa, jolloin sen pinta saa paahteista makua ja rapeutta, kalayhdistyksen tiedotteessa vinkataan.

Pannun jälkilämmössä paistetaan annokseen vielä saaristolaisleipämurua, ja kokonaisuus viimeistellään raikkailla kasviksilla.

Mikä uusista grillimakkaroista on paras? Testasimme: Uutuusgrillimakkarat makutestissä – Halpa vs. kallis -raati: "Varokaa yllättäviä turskahduksia"

Muurikassa paahdettua lohta lisukkeineen

pintapaahdettu-lohiKokeile helppoa lohiohjetta!Pro Kala ry

Pintapaahdettu lohi

1 l vettä
2 rkl sokeria
50 g suolaa
600 g lohifileetä

Sekoita vesi, sokeri ja suola keskenään niin, että sokeri ja suola liukenevat veteen. Poista lohesta nahka ja ruodot.
Leikkaa lohi pituussuunnassa kahteen pitkänmalliseen palaan. Laita lohi liemeen ja anna maustua yön yli jääkaapissa.
Kuivata lohen pinnat talouspaperilla ja kuumenna muurikkapannu tai grillin paistolevy niin kuumaksi kuin mahdollista.
Paahda lohi nopeasti molemmilta puolilta, noin pari minuuttia per puoli. Tärkeintä on, että lohi kypsyy vain pinnasta ja keskiosa jää punaiseksi. Leikkaa lohi annospaloiksi ennen tarjoilua.

Limekasvikset

1 porkkana
5 retiisiä
½ kurkku
2 kevätsipulin vartta
½ dl limemehua
½ tl suolaa
1 rkl sokeria

Huuhtele kasvikset, kuori porkkana. Viipaloi kasvikset todella ohueksi tai käytä apuna kuorimaveistä tai mandoliinia, jolloin saat viipaleista todella ohuita.
Laita kasvikset kulhoon, mausta limemehulla, sokerilla ja suolalla. Anna maustua jääkaapissa puoli tuntia.

VINKKI: Nopea pikkelöinti antaa kasviksille rapean rakenteen ja korostaa niiden makua. Lime tuo kasviksiin raikkauta ja tekee niistä herkullisen, freesin parin lohelle. Valitse pikkelöitäväksi mitä tahansa kasviksia, jotka toimivat raakana.

Ruohosipulimajoneesi

1 dl hienonnettua ruohosipulia
3 rkl rypsiöljyä
2 dl majoneesia

Sekoita tehosekoittimella tai sauvasekoittimella öljy ja ruohosipuli vihreäksi öljyksi. Lisää majoneesi ja sekoita käsin tasaiseksi.

Voissa paistettua saaristolaisleipää

5 siivua saaristolaisleipää
30 g voita

Hienonna saaristolaisleipä. Paista muurikan tai paistotason jälkilämmössä leipämurusia voissa, kunnes ne ovat rapeita.

Lue myös: Syötkö sinäkin grillimakkaran näin? Suomalaisten ykköslisuke voi yllättää

Lähde: Pro Kala ry

Lisää aiheesta:

Yhdellä raaka-aineella saat elämäsi parhaita kanansiipiäTodella nokkela piirakka! Pohjassa ei lainkaan rasvaa tai jauhojaRuokatoimittajan superhelppo lohiruoka: "Valmistaminen vie vain 15 minuuttia"Astetta ronskimpi voileipäkakku! Helin kalatorttua ei tarvitse edes koristellaHelppo lohipiirakka kaupan valmistaikinasta – nappaa mukaan vappupiknikilleTekniikka, joka nostaa kalan maun uudelle tasolle – valmista suosittua kesäherkkua kotikeittiössä
KalaRuokaRuoanlaittoJuhannusKesäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?