Lobster Roll eli hummerihodari ja tulitikkuranskalaiset

Jenkkiklassikko, lobster roll eli hummerihodari on nopea herkku, joka on lisäksi edullisempi valmistaa kuin ehkä kuvittelit.

Hummeri mielletään Suomessa luksusherkuksi, mutta sitä saa ostettua marketista pakasteena 12 eurolla, joskus allekin. Onhan sekin rahaa, mutta hummeriruoissa voi hiukan pihdata ja käyttää mukana katkarapuja. Näin hummerista voi nauttia monimuotoisemmin eikä pelkästään juhlaruokana. Kuten vaikka tällaisena jenkkiklassikkona, hummerihodarina.

HUMMERIN KÄSITTELY. Herkku syntyy nopeasti ja helposti, vaikka hummerin käsittely saattaa ensikertalaista hiukan pelottaa. Tee siis näin: Irrota hummerin sakset käsin. Halkaise paksun saksen kuori esim. keittiösaksilla. Vedä/kaavi saksen sisällä oleva liha talteen. Älä heitä kuoria pois. Paina terävä keittiöveitsi hummerin panssarin läpi katkaisematta samalla sormiasi ja halkaise koko hummeri pitkittäin (katso kuva alla). Tällä kertaa saksen kuoren halkaisemisessa jouduin käyttämään lihanuijaa.

Lisukkeena nautitaan perinteisesti chipsejä, mutta vielä herkullisempi annos syntyy tulitikkuperunoista, jotka ovat jotain ranskalaisten ja chipsien väliltä. Kerrassaan törkyhyviä! Muista myös suolakurkut.

Lobster Rolls
4 hlölle
1-2 kpl 400 g pakastehummeria (jos vain 1, niin myös 150 g kuorittuja katkarapuja)
3 rkl majoneesia
1,5 varsisellerin varsi, hienonnettuna
2 tl ruohosipulia hienonnettuna
1 tl rakuunaa hienonnettuna
pieni ripaus cayennea
0,5 sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria
nokare pehmeää/sulaa voita
4-6 hot dog -sämpylää

tulitikkuranskalaisia (ohje alla) tai perunalastuja
suolakurkkua

Sulata hummeri(t), riko kuoret ja kaavi lihat talteen. Pilko lihat. Keitä kuorista liemi myöhempiä ruokia varten (kts. ohje). Jos käytät katkarapuja, valuta ja purista niistä kevyesti nestettä pois.

Sekoita hummerin ja katkaravun lihat yhteen majoneesin, sitruunamehun, sellerisilpun, 1 tl ruohosipulisilpun, rakuunasilpun ja cayennen kera. Maista ja mausta suolalla ja pippurilla. Jätä hetkeksi maustumaan huoneenlämpöön tehdessäsi muut osiot.

Halkaise hodarisämpylät. Kuumenna iso paistinpannu ja laita sämpylät leikkuusivu alaspäin paahtumaan pannulle. Voitele samalla ulkopintaa voilla. Laita sämpylän alapuolen päälle hummeritäytettä ja ripottele pinnalle loppuja ruohosipulisilpusta. Tarjoile tulitikkuranskalaisten tai perunalastujen sekä suolakurkkujen kanssa.

Tulitikkuranskalaiset
muutama peruna
1 l rypsi- tai auringonkukkaöljyä
suolaa

Leikkaa peruna tulitikun paksuisiksi tikuiksi. Liota tikkuja jonkin aikaa kylmässä vedessä tai huuhtele tovi hanan alla. Kuivaa hyvin. Näin saat liian tärkkelyksen pois. Kaada öljy kattilaan tai rasvakeittimeen ja kuumenna 180-asteiseksi. Jos käytät kattilaa, käytä myös lämpömittaria ja pidä kattilan kansi lähettyvillä, jos käy huonosti. Paista perunatikut erissä kullankeltaisiksi ja nosta valumaan talouspaperin päälle.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.