Thai-henkiset kalapihvit ja kurkkurelissi

Perjantai on meidän perheessä yhä kalapäivä. Viime viikolla tuli yllätettyä itsensä todella maukkailla kalapihveillä, joille kurkkurelissi antaa lisää voimaa ja raikkautta.

Ne toimivat yhtä hyvin arjessa illallisena riisin kera tai juhlavammassa kattauksessa alkuruokana tai osana laajempaa thai-henkistä kattausta. Ruoan tulisuutta voi säädellä helposti relissin chilimäärällä tai vähentämällä curry-tahnan määrää. Jotain chilisyyttä tämä ruoka kaipaa joka tapauksessa.

VINKKI! Tuoreet kaffir-limen lehdet tuovat pihvien makuun ominaisen vivahteen, mutta jos et löydä niitä etnisistä kaupoistakaan (tsekkaa myös pakaste), voit korvata ne 1-2 luomulimen raastetulla kuorella. Maustehyllyistä löytyvät kuivatut lehdet eivät sovi tähän.

VINKKI 2! Pidän itse rustiikkisemmasta rakenteesta ja pilkoin kalan hienoksi. Mikäli haluat tasaisempaa ja helpompaa koostumusta ja surautat kalan massaksi, voit myös uppopaistaa pihvit. Veitsellä pilkottu kala hajoaa helposti uppopaistossa, joten unohda se.

Thai-henkiset kalapihvit ja kurkkurelissi
4 hlölle
300 g valkolihaista kalaa, esim. kuhaa tai haukea
3 rkl punaista curry-tahnaa (thai)
1 kananmuna
1 rkl fish sauce
1 tl tomusokeria
5 kaffir-limen lehtiä, hienonnettuna
1 kevätsipuli, hienonnettuna
kasviöljyä, esim. rypsi tai auringonkukka
limelohkoja
kurkkurelissiä (ohje alla)

Tee ensin kurkkurelissi. Yhdistä pienessä kattilassa viinietikka, tomusokeri ja hiukan suolaa sekä 0,8 dl vettä. Kiehauta ja sekoita, kunnes suola ja sokeri on liuennut. Ota kattila liedeltä ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Halkaise kurkku pitkittäin. Kaavi teelusikalla kurkun kostea keskiosa pois. Leikkaa kurkku ohuiksi siivuiksi. Sekoita siivut yhteen salottisipulisiivujen, inkivääri- ja chilitikkujen ja korianterin kanssa. Sekoita mukaan etikkaliemi. Laita odottamaan muuta ruokaa.
Voit pilkkoa kalan hyvin hienoksi tai surauttaa sen tahnamaiseksi tehosekoittimella. Sekoita yhteen hienonnettu kala, curry-tahna, kananmuna, fish sauce ja tomusokeri. Vaivaa taikinaa paljon, sen verran, että saat siitä jämäkän tahmaisen. Lisää taikinaan kaffir-limen lehtisilppu.
Muotoile taikinasta 5 cm levyisiä pihvejä.

Lorauta paistinpannulle öljyä ja kuumenna se kuumaksi. Paista pihvejä 4-5 min yhteensä, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. Nosta pihvit talouspaperin päälle kuivumaan. Pidä pihvit lämpöisinä sillä aikaa, kunnes paistat loput. Tarjoile limelohkojen ja esim. jasmiiniriisin tai muiden thai-herkkujen kera.

Kurkkurelissi
1/2 dl riisiviinietikkaa
1/2 dl tomusokeria
merisuolaa
1 pienehkö kurkku
4 salottisipulia, ohueksi siivutettuna
1 punainen chili, ”tulitikuiksi” leikattuna
1 cm pala inkivääriä, kuorittuna ja ”tulitikuiksi” leikattuna
kourallinen korianteria

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.