Gratinoitua koljaa kinkun ja siiderikastikkeen kera

Kalafileiden gratinointi kinkun ja tomaatin kera on sekä hyvää että hieman erilaista.

Neljälle

  • 600 g koljafileetä
  • 4 rkl puristettua sitruunamehua
  • 2 tl ranskalaista sinappia
  • suolaa ja jauhettua valkopippuria
  • 1 rkl neutraalia öljyä

Gratinointiin

  • 4 viipaletta savukinkkua
  • 1 tomaatti
  • 120 g viipaloitua juustoa

Kasviksia

  • 200 g sokeriherneitä
  • ½ punasipuli

Siiderikastike

  • 2 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 4 dl kalalientä
  • ½ dl kermaa
  • ½ dl siideriä
  • suolaa ja jauhettua valkopippuria

Tarjoiluun

  • keitettyjä perunoita tai perunamuusia

Valmistusohje

1. Siiderikastike: Sulata voi kattilassa, ota kattila liedeltä ja lisää jauhot. Laita suurus takaisin liedelle ja lisää kalaliemi samalla sekoittaen. Lisää kerma ja siideri, mausta suolalla ja pippurilla. Pidä kastike lämpimänä tarjoiluun asti.

2. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita ranskalainen sinappi sitruunamehun kanssa, lisää öljy, mausta pippurilla. Laita kolja öljy-sitruunamarinadiin n. 30 minuutiksi. Aseta kala voideltuun, uuninkestävään vuokaan, mausta suolalla. Paista uunissa n. 5 minuuttia. Ota vuoka uunista ja lisää samalla lämpöä 275 asteeseen.

3. Asettele kinkku, viipaloitua tomaattia sekä juustoviipaleita kalan päälle. Gratinoi uunissa n. 10 minuuttia. Kuori ja viipaloi sipuli. Ryöppää sipuli ja sokeriherneet nopeasti kiehuvassa vedessä. Huuhdo ne kylmässä vedessä ja wokkaa sitten nopeasti. Tarjoile kala kasvisten, kastikkeen ja perunoiden tai perunamuusin kera.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.