Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Aidon kalakukon määritelmä meni uusiksi – näin perinneherkkua saa jatkossa valmistaa

Kalakukkoa voi jatkossa valmistaa myös laktoosittomana.
Kalakukkoa voi jatkossa valmistaa myös laktoosittomana.Shutterstock
Julkaistu 24.06.2021 11:40

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Euroopan komissio on hyväksynyt Kalakukon nimisuojaa koskevan muutoshakemuksen, kerrotaan Maa- ja metsätalousministeriöistä sekä Ruokavirastosta. 

Kalakukoksi nimettyä aitoa perinteistä tuotetta voi jatkossa valmistaa myös laktoosittomana, sillä Suomen muutoshakemus hyväksyttiin Euroopan komissiossa. 

Aiemmin kalakukon kuoritaikinassa sai käyttää ainoastaan voita, mutta muutoksen myötä myös margariinin sekä laktoosittoman voin käyttö on sallittua. Lisäksi kuoritaikinaan voi Ruokaviraston mukaan halutessaan lisätä kaurahiutaleita.

Kalakukko kuuluu EU:n nimisuojajärjestelmässä luokkaan Aito perinteinen tuote (APT). Euroopan komissio hyväksyi kalakukon nimisuojadokumentit vuonna 2001.

ProAgria Itä-Suomi ry, Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset jätti Ruokavirastolle kalakukon nimisuojaa koskevan muutoshakemuksen tammikuussa 2020. Kyse oli vähäisen muutoksen hakemisesta. Euroopan komissio hyväksyi kalakukon nimisuojaa koskevat muutokset kesäkuussa 2021.

Näin aitoa kalakukkoa saa jatkossa valmistaa

Alkuperäisen hakemuksen mukaan kalakukkoa voitiin valmistaa joko pyöreänä tai soikeana. Ruokavirasto kertoo, että muutoksen hyväksymisen jälkeen myös pitkulainen muoto kalakukosta sallitaan. Kalat voidaan hankkia valmiiksi perattuina, suolattuina tai suolaamattomina. Ne voidaan lisätä kalakukkoon kokonaisina tai fileinä.

Suolaamattomista tai suolatuista kaloista ei ollut edellisessä tuote-eritelmässä mainintaa. Kalakukossa voidaan edelleen käyttää kaloina esimerkiksi ahventa, muikkua, särkeä, kuoretta tai lohta.

Kalakukon jälkikypsytys 100 asteessa voi muutoksen hyväksymisen jälkeen tapahtua myös muualla kuin uunissa, esimerkiksi lämpöeristetyssä laatikossa. Lisäksi kalakukon valmistamisen termistöä muokattiin vastaamaan todellista käytäntöä ja nykyään paistamisen sijaan käytetään termiä hauduttaminen. 

Lue myös: Leivänpaahdinniksistä muodostui jättihitti – toimittaja testasi ja yllättyi: "Miksi en tajunnut tätä aiemmin?"

Lisää aiheesta:

Tiesitkö? Paistopisteen liha- ja riisipiirakoita ei saisi syödä enää ostopäivän jälkeenPalkittu perunarieska halutaan EU:n nimisuojalistalleTiedätkö, mitä on "savolainen talakkuna"? Ruokavirasto hyväksyi sen arvostetulle listalleEU hyväksyi Suomeen uuden nimisuojatun tuotteen – "Merkittävä asia suomalaiselle ruokakulttuurille"Mitä yhteistä on Parman kinkulla, fetajuustolla ja karjalanpiirakalla? Suomalaisherkuista povataan vientivaltteja maailmalleTiedätkö, mitä eroa on riisipiirakoilla ja karjalanpiirakoilla? Yle: Viralliseen reseptiin haetaan nyt muutosta
RuokaKalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 10:29
    Marjat

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • 07:46
    Ruokaniksit

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!

  • Eilen17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • Eilen13:35
    Makkara

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • Eilen10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä