Aidon kalakukon määritelmä meni uusiksi – näin perinneherkkua saa jatkossa valmistaa

shutterstock_404534731
Kalakukkoa voi jatkossa valmistaa myös laktoosittomana. Shutterstock

Euroopan komissio on hyväksynyt Kalakukon nimisuojaa koskevan muutoshakemuksen, kerrotaan Maa- ja metsätalousministeriöistä sekä Ruokavirastosta

Kalakukoksi nimettyä aitoa perinteistä tuotetta voi jatkossa valmistaa myös laktoosittomana, sillä Suomen muutoshakemus hyväksyttiin Euroopan komissiossa. 

Aiemmin kalakukon kuoritaikinassa sai käyttää ainoastaan voita, mutta muutoksen myötä myös margariinin sekä laktoosittoman voin käyttö on sallittua. Lisäksi kuoritaikinaan voi Ruokaviraston mukaan halutessaan lisätä kaurahiutaleita.

Kalakukko kuuluu EU:n nimisuojajärjestelmässä luokkaan Aito perinteinen tuote (APT). Euroopan komissio hyväksyi kalakukon nimisuojadokumentit vuonna 2001.

ProAgria Itä-Suomi ry, Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset jätti Ruokavirastolle kalakukon nimisuojaa koskevan muutoshakemuksen tammikuussa 2020. Kyse oli vähäisen muutoksen hakemisesta. Euroopan komissio hyväksyi kalakukon nimisuojaa koskevat muutokset kesäkuussa 2021.

Näin aitoa kalakukkoa saa jatkossa valmistaa

Alkuperäisen hakemuksen mukaan kalakukkoa voitiin valmistaa joko pyöreänä tai soikeana. Ruokavirasto kertoo, että muutoksen hyväksymisen jälkeen myös pitkulainen muoto kalakukosta sallitaan. Kalat voidaan hankkia valmiiksi perattuina, suolattuina tai suolaamattomina. Ne voidaan lisätä kalakukkoon kokonaisina tai fileinä.

Suolaamattomista tai suolatuista kaloista ei ollut edellisessä tuote-eritelmässä mainintaa. Kalakukossa voidaan edelleen käyttää kaloina esimerkiksi ahventa, muikkua, särkeä, kuoretta tai lohta.

Kalakukon jälkikypsytys 100 asteessa voi muutoksen hyväksymisen jälkeen tapahtua myös muualla kuin uunissa, esimerkiksi lämpöeristetyssä laatikossa. Lisäksi kalakukon valmistamisen termistöä muokattiin vastaamaan todellista käytäntöä ja nykyään paistamisen sijaan käytetään termiä hauduttaminen. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat