Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Lettu-Enska paljastaa ylivoimaisen ohjeen muurinpohjalettuihin: "Rehellistä voita pitää olla"

Lettu-Enska paistamassa muurinpohjalettuja Koljonvirran Vauhtipyörä ry:n tapahtumassa vuonna 2012.
Lettu-Enska paistamassa muurinpohjalettuja Koljonvirran Vauhtipyörä ry:n tapahtumassa vuonna 2012.Shutterstock/Koljonvirran Vauhtipyörä ry
Julkaistu 23.06.2024 09:44

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Iisalmelainen Ensio Korhonen tietää niksit täydellisten muurinpohjalettujen paistamiseen.

Ylä-Savossa parhaiten Lettu-Enskana tunnettu, kahdeksankymppinen Ensio Korhonen on paistanut muurinpohjalettuja erilaisissa tapahtumissa jo yli 20 vuoden ajan. 

Lettu-Enska paljasti salaisuudet parhaisiin muurinpohjalettuihin MTV Uutisten haastattelussa kesällä 2023.

Lue myös: Juhannusruoka ja -reseptit: Parhaat salaatit ja grilliruoat – jälkkäriksi vaikka britakakku tai maailman helpoin raparperipiirakka

Jos taikina ei ehdi turvota, "ruppee sisuksissa kiertämmään"

Lettu-Enskan mukaan tärkeintä muurinpohjalettujen valmistuksessa on, että muistaa laittaa taikinan tekeytymään jo edellisenä päivänä. Jos ohrajauhojen ei anna tarpeeksi kauan turvota, voi letuista tulla vatsanpuruja – tai niin kuin Enska sanoo: "ruppee sisuksissa kiertämmään".

– Iisalmelainen kaveri kertoi kerran, että hän kun paistaa lettuja, niin hirveä huuto ja noituminen alkaa. Heti arvasin, mistä kenkä puristaa, Enska sanoo ja jatkaa:

– Kysyin, että kuinka kauan annat taikinan seistä ja hän sanoi, että muutaman tunnin. No muutapa ei tarvitakaan. Ei ehdi ohrajauho turvota.

Lettu-Enska

Taikinan teko aloitetaan siis sekoittamalla jauhot ja suola maitoon ja laittamalla taikina turpoamaan jääkaappiin. Seuraavana päivänä taikinaan lisätään kananmunat.

– Minä en käytä mitään muuta kuin maitoa, ohraa, vehnää, kananmunia ja suolaa. Ja rehellistä voita pitää olla. Ei millään rasvoilla.

Parhaimman lopputuloksen saa lettumestarin mukaan täysmaidolla.

Kuuntele tarkkaan letun sihinää

Muurinpohjalettuja paistaessa on tärkeää koko ajan kuunnella ja katsella pannua ja lettua tarkkaan. Kun taikina lopettaa sihinän ja lettu alkaa tummua reunoista, on aika kääntää se muurikassa.

"Edellisenä iltana ku tekköö taikinan, ni se piässöö turpoomaan", neuvoo Lettu-Enska.

– Teräslastalla irrotan ja puulastalla käännän sen letun. Kyllä sen huomaa, kun lettu rupeaa olemaan siinä pisteessä, että on valmis ja voi laittaa uuden paistumaan.

Muurinpohjaletut nautiskellaan perinteisesti hillon kera, mutta Lettu-Enskan mukaan jotkut syövät lättynsä myös voilla päällystettynä. 

Lettumestari muistuttaa vielä lopuksi tärkeimmän neuvonsa muurinpohjalettujen valmistamiseen, ja tietysti savolaisittain:

– Edellisenä iltana ku tekköö taikinan, ni se piässöö turpoomaan.

Lettu-Enskan muurinpohjaletut

1 litra (täys)maitoa
2,5 dl ohrajauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1–2 kananmunaa

Paistamiseen:
Voita

Sekoita jauhot ja suola maitoon. Laita taikina turpoamaan jääkaappiin yön yli.

Sekoita kananmunat taikinaan ennen lettujen paistoa.

Paista muurinpohjaletut muurikassa reilussa voissa. Lettu on valmis käännettäväksi, kun taikina lopettaa sihinän ja reunat alkavat tummua.

Lue myös: Paras juhannuskakku: Helppo mansikkakakku, pavlova ja muut herkut – nappaa helpot ohjeet

Katso myös video: Tee itse mansikkahilloa! Näin helppoa se on

1:00Tee itse mansikkahilloa! Näin helppoa se onKatso helppo ohje mansikkahilloon.

Lettu-Enskan vinkit julkaistiin ensimmäisen kerran kesäkuussa 2023.

Lisää aiheesta:

Salainen ainesosa täydellisiin korvapuusteihin – kondiittori Markus Hurskaisen kikka: "Mieletöntä makua pulliin"Lettu-Enska, 80, tietää parhaan muurinpohjalettuohjeen: "Piässöö turpoomaan"Salainen ainesosa täydellisiin korvapuusteihin – huippukondiittori Markus Hurskaisen kikka: "Mieletöntä makua pulliin"10 herkullista vinkkiä täydelliseen munakokkeliin – mikä vinkeistä on oma suosikkisi?Paluu menneisyyteen: Näin teet täydelliset muurinpohjaletut – takuuvarma pitsireuna!"Muurinpohjaletun pitää olla todella ohut" – poimi vinkit suosikkiherkun valmistamiseen!
RuokaJuhannusIisalmiMakuja
Ensio Korhonen eli Lettu-Enska on paistanut muurinpohjalettuja erilaisissa tapahtumissa jo yli 20 vuoden ajan. Kuva: Koljonvirran Vauhtipyörä ry.Koljonvirran Vauhtipyörä ry

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 12:02
    Makeat vohvelit

    Vohveli- ja lettutaikinaan kannattaa lisätä yksi tärkeä ainesosa

  • 07:44
    Leivonta

    Juha on leiponut 1,5 miljoonaa korvapuustia – mikä on täydellisen pullan salaisuus?

  • Eilen17:16
    Arkiruoka

    Legendaarinen kanapasta: Tämä kermainen kastike on jättihitti

  • Eilen10:29
    Lounas

    Lounasravintoloissa kiistaton ilmiö – oletko huomannut tätä maanantaisin?

  • Eilen07:47
    Kasvikset

    Näin saat syötyä 800 grammaa kasviksia päivässä