Iisalmelainen Ensio Korhonen tietää niksit täydellisten muurinpohjalettujen paistamiseen.
Ylä-Savossa parhaiten Lettu-Enskana tunnettu, kahdeksankymppinen Ensio Korhonen on paistanut muurinpohjalettuja erilaisissa tapahtumissa jo yli 20 vuoden ajan.
Lettu-Enska paljasti salaisuudet parhaisiin muurinpohjalettuihin MTV Uutisten haastattelussa kesällä 2023.
Lue myös: Juhannusruoka ja -reseptit: Parhaat salaatit ja grilliruoat – jälkkäriksi vaikka britakakku tai maailman helpoin raparperipiirakka
Jos taikina ei ehdi turvota, "ruppee sisuksissa kiertämmään"
Lettu-Enskan mukaan tärkeintä muurinpohjalettujen valmistuksessa on, että muistaa laittaa taikinan tekeytymään jo edellisenä päivänä. Jos ohrajauhojen ei anna tarpeeksi kauan turvota, voi letuista tulla vatsanpuruja – tai niin kuin Enska sanoo: "ruppee sisuksissa kiertämmään".
– Iisalmelainen kaveri kertoi kerran, että hän kun paistaa lettuja, niin hirveä huuto ja noituminen alkaa. Heti arvasin, mistä kenkä puristaa, Enska sanoo ja jatkaa:
– Kysyin, että kuinka kauan annat taikinan seistä ja hän sanoi, että muutaman tunnin. No muutapa ei tarvitakaan. Ei ehdi ohrajauho turvota.

