Tiesitkö, mitkä kaikki perinteiset suomalaiset herkut on suojattu nimisuojalla?
Euroopan yhteisössä on noudatettu maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden nimisuojajärjestelmää vuodesta 1993 saakka. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tiettyjen tuotteiden alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä voidaan tunnistaa pelkän nimen perusteella.
ProAgria Pohjois-Karjala hakee Ylen mukaan karjalanpiirakalle aluesuojaa, joka merkitsisi sitä, että karjalanpiirakaksi voisi jatkossa kutsua vain perinteisin menetelmin valmistettuja karjalanpiirakoita, jotka on valmistettu Pohjois- tai Etelä-Karjalassa. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.
Kolme erilaista tapaa suojata tuote
Suojattuja nimiä saa käyttää vaan niillä tarkoilla edellytyksillä, jotka kullekin tuotteelle on määritelty. Tuotteita voidaankin suojata kolmella eri perusteella.
Ensinnäkin tuotteen nimeä voidaan suojella alkuperäisnimityksenä. Toinen tapa on suojata tuotteen maantieteellinen merkintä. Näillä perusteilla esimerkiksi juuri karjalanpiirakkaa saisi kutsua karjalanpiirakaksi vain, jos se on valmistettu tietyissä osissa Suomea.
Karjalan Liitto ja Karjalainen Nuorisoliitto vastustavat ProAgria Pohjois-Karjalan aloitetta: ne vaativat, että karjalanpiirakoita on saatava leipoa paikasta riippumatta. Liittojen mukaan karjalanpiirakka ei ole paikkaan sidottu vaan kulttuurisidonnainen tuote.
Kolmas tapa suojata tuote on suojella sen perinteistä valmistusmenetelmää.
Tarkoitus suojata alkuperäistuotetta
Vaikka tiettyjen nimien suojaaminen kuulostaa monen korvaan kummalliselta, on suojaamisen taustalla pyrkimys alkuperäisten tuotteiden nimien ja reseptien varjelemisesta.
