Kalakukko, sahti, karjalanpiirakka – näiden suomalaisherkkujen nimet on suojattu

karjalanpiirakat, kalakukko
Shutterstock

Tiesitkö, mitkä kaikki perinteiset suomalaiset herkut on suojattu nimisuojalla?

Euroopan yhteisössä on noudatettu maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden nimisuojajärjestelmää vuodesta 1993 saakka. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tiettyjen tuotteiden alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä voidaan tunnistaa pelkän nimen perusteella.

ProAgria Pohjois-Karjala hakee Ylen mukaan karjalanpiirakalle aluesuojaa, joka merkitsisi sitä, että karjalanpiirakaksi voisi jatkossa kutsua vain perinteisin menetelmin valmistettuja karjalanpiirakoita, jotka on valmistettu Pohjois- tai Etelä-Karjalassa. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Kolme erilaista tapaa suojata tuote

Suojattuja nimiä saa käyttää vaan niillä tarkoilla edellytyksillä, jotka kullekin tuotteelle on määritelty. Tuotteita voidaankin suojata kolmella eri perusteella.

Ensinnäkin tuotteen nimeä voidaan suojella alkuperäisnimityksenä. Toinen tapa on suojata tuotteen maantieteellinen merkintä. Näillä perusteilla esimerkiksi juuri karjalanpiirakkaa saisi kutsua karjalanpiirakaksi vain, jos se on valmistettu tietyissä osissa Suomea.

Karjalan Liitto ja Karjalainen Nuorisoliitto vastustavat ProAgria Pohjois-Karjalan aloitetta: ne vaativat, että karjalanpiirakoita on saatava leipoa paikasta riippumatta. Liittojen mukaan karjalanpiirakka ei ole paikkaan sidottu vaan kulttuurisidonnainen tuote.  

Kolmas tapa suojata tuote on suojella sen perinteistä valmistusmenetelmää.

Tarkoitus suojata alkuperäistuotetta

Vaikka tiettyjen nimien suojaaminen kuulostaa monen korvaan kummalliselta, on suojaamisen taustalla pyrkimys alkuperäisten tuotteiden nimien ja reseptien varjelemisesta.

Eviran mukaan nimisuojaus eli nimen rekisteröinti koskee tavallisimmin tuotteita, joita on valmistettu tai tuotettu perinteisesti tietyllä alueella tai tietyllä valmistusmenetelmällä useamman sukupolven ajan – kuten esimerkiksi karjalanpiirakka. Nimisuojan tarkoitus on suojata tuotteita edullisemmilta väärennöksiltä sekä vakiintuneen nimen väärinkäytöltä.

Kymmenen suomalaista herkkua

Kaiken kaikkiaan EU:n alueella yli 1 100 eri tuotetta on saanut nimisuojan. Suomalaisista tuotteista nimisuoja on tähän päivään mennessä myönnetty kymmenelle eri tuotteelle.

EU:n tietokannan mukaan suomalaisista tuotteista on nimisuojattu Puruveden muikku, Kitkan viisas, Lapin poron kylmäsavuliha, Lapin poron kuivaliha, Lapin poron liha, Kainuun rönttönen, karjalanpiirakka, kalakukko, sahti sekä Lapin puikula.

LUE MYÖS:  

Lähteet: mmm.fi, evira.fi

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.