Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Yksi valinta, joka jokaisen suomalaisen olisi nyt hyvä tehdä ruokakaupassa: "Kahvista ja appelsiinista ei tarvitse kieltäytyä"

Shutterstock
Julkaistu 25.03.2020 08:15

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Useat järjestöt ja tahot peräänkuuluttavat nyt suomalaisilta kotimaisten tuotteiden ja palveluiden suosimista. 

Koronaviruspandemia on nostanut esiin keskustelun ruoan riittävyydestä ja Suomen omavaraisuudesta. Maa- ja kotitalousnaiset muistuttavat, että nyt erityisesti on aika suosia kotimaista ja huolehtia suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuudesta. Jokainen suomalainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa.

–  Viimeistään nyt jokaisen suomalaisen pitäisi suosia kotimaisia tuotteita ja yrityksiä, erityisesti pienyrittäjiä. Suosimalla kotimaisia tuotteita vaikutamme suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuuteen, suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointiin ja Suomen kykyyn selvitä poikkeustilanteissa, painottaa toiminnanjohtaja Mirja Hellstedt Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta.

Koronavirustilanne vaikuttaa erityisen rankasti pienyrittäjiin.  Hellstedt muistuttaa, että pienyrittäjien ja lähiruokaan erikoistuneiden kauppojen tuotteita saa nykyisin myös verkkokaupoista ja sosiaalisessa mediassa toimivien palveluiden kautta. 

Hellstedt peräänkuuluttaa kuluttajia ottamaan aktiivisesti selvää oman alueensa tarjonnasta ja myös toivoo, että kaikki ruokayritykset, myös ravintolat, viestisivät mahdollisuuksien mukaan kuluttajille esimerkiksi sosiaalisen median avulla.

– Kuluttajat tarvitsevat tietoa siitä, mistä ja miten pienyrittäjien tuotteita saa. Tärkeää on myös tietää, toimiiko yrityksillä kotiinkuljetuspalvelu.

Kerroimme aiemmin MTV Uutisten Makuja.fi-ruokasivustolla, että monet pienyrittäjät ovat nyt alkaneet markkinoida erilaisia "karanteenibokseja", jotka sisältävät yrityksen tuotteita kotiinkuljetettuna.

Valion toimitusjohtaja: "Yhdessä varmistamme, että kotimainen ruoantuotanto säilyy"

Myös Valion toimitusjohtaja Annika Hurme otti tiistaina kantaa kotimaisen ruoantuotannon puolesta. Suomalaiset valitsivat juuri Valion Suomen vastuullisimmaksi brändiksi seitsemättä kertaa peräkkäin. 

– Koronaviruksen aiheuttama maailmanlaajuinen poikkeustilanne on osoittanut, että ruokaturvasta ja vastuullisuudesta huolehtiminen on 2020-luvulla tärkeämpää kuin ehkä koskaan ennen. Poikkeusoloissa vastuumme suomalaisesta yhteiskunnasta korostuu. Meidän tehtävämme on varmistaa, että suomalaisille saadaan ruokaa kaikissa tilanteissa. Juuri tällä hetkellä kaikkein tärkeintä on huolehtia työntekijöidemme ja maidontuottajien terveydestä, jotta voimme jatkaa tätä työtä, Hurme sanoo Valion tiedotteessa.
 
Valiolta muistutetaan, että Suomessa huoltovarmuus on maailman kärkeä, eli iso osa ruoasta tuotetaan kotimaisin voimin.  

– Haluan kiittää ihmisiä siitä, että he valitsevat kauppareissullaan suomalaista, vastuullisesti tuotettua ruokaa niin hyvinä kuin poikkeuksellisinakin aikoina. Yhdessä varmistamme, että kotimainen ruoantuotanto säilyy: pellot pysyvät viljeltyinä, tuottajien ammattitaito korkealla ja tehtaiden pyörät pyörimässä, Hurme päättää.  

"Kahvista ja appelsiinista ei tarvitse kieltäytyä"

Ruokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi uskoo, että käsitys suomalaisesta ruosta on tulee muuttumaan lähiaikoina yhä radikaalimmin. Syväniemeä haastatteli ruoka- ja ravintolayhteisö Toptaste. Syväniemen mukaan on selvää, että vallitseva tilanne pakottaa meidät pohtimaan, mitä ja miten kulutamme ruokaa. Luontomme puhtaus voi olla monelle itsestäänselvyys, mutta Syväniemi pohtii, voisiko vallitsevan koronaepidemian myötä arvostuksemme valvontasysteemiä kohtaan nousta.

Syväniemi nostaa esiin myös Suomen erinomaisen huoltovarmuuden.

– Suomen tilanne on tällä hetkellä hyvä, sillä huoltovarmuuteen linkittyvä elintarvikeomavaraisuusasteemme on noin 80 prosenttia. Esimerkiksi maitoa, viljaa ja lihaa meillä on hyvin omasta takaa. Sen sijaan hedelmien osalta olemme pitkälti riippuvaisia tuontitavarasta.

Vaikka kestävä ruokajärjestelmä on mahdollisimman paikallinen, Syväniemi muistuttaa, että omaa ajatusmaailmaa ei tarvitse viedä ruokanationalismin tasolle:

– Kahvista tai appelsiinista ei tarvitse kieltäytyä. Jos ruokaan alkaa suhtautumaan liian tiukkapipoisesti, siitä häviää lopulta myös ilo. Sitä paitsi, kaikkia elintarvikkeita ei yksinkertaisesti vain saa Suomesta, ja tästä toimii hyvänä esimerkkinä suola ja pippuri, lähes kaikkia ruokia maustavat keittiön perusmausteet.  

Kun ulkopuolinen kaaos ahdistaa, tuovat arkiset asiat turvaa ja järjestystä elämään: tärkeintä on pitää kiinni arkirytmistä ja ruokailusta. Syväniemi muistuttaa, että mahdollisuuksien mukaan ruokahetki kannattaa jakaa jonkun kanssa, sillä yhdessä syöminen luo elämään hyvinvointia ja iloa monella tasolla.

Lue myös: MT: Tällä lihatuotteella on nyt valtava kysyntä ruokakaupoissa: "Myy kuin häkä"

Lähteet: Maa- ja kotitalousnaiset, Valio, Toptaste

Juttua muokattu 26.3.2020 klo 14.08: Korjattu lähteisiin ja tekstiin Anni-Mari Syväniemen osuuden lähteeksi ruoka- ja ravintolayhteisö Toptaste.

Tällaisen ruokavaraston ruokabloggaaja Jenni Häyrinen keräsi kotiinsa jo muutama viikko sitten:

5:29Ruokabloggari Jenni Häyrinen keräsi kotiinsa ruokavaraston koronakaranteenia varten

Lisää aiheesta:

Kotipizzan lihauutinen sytytti someraivon – näin yritys vastaaAsia, jota et ehkä ole tullut ajatelleeksi sushista – ruokakulttuurin professori kertoo, mitä on nykypäivän "suomalainen ruoka"Luken erikoistutkija sanoo Suomessa ruoan olevan kohtuuhintaista – ruokajärjestelmää uhkaavat kuitenkin monet kriisit"Sotahinnoilla" voi olla yllättävä myönteinen vaikutus – tärkeä muistutus kuluttajille: "Nyt olisi tuhannen taalan paikka"Suomalaisissa ruokakaupoissa jyllää nyt ilmiö, jonka suosiolle ei näy loppua: "Jätämme taaksemme jopa Yhdysvallat"Asiantuntija huolissaan ruokakauppojen toiminnasta: "Suomalaista laatua markkinoidaan halpabrändien kautta"
RuokaKoronavirusMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen16:58
    Hanna Sumari

    Hanna Sumarin uunilohi on nerokas – vain kolme ainesosaa: "Toimii vuosikymmenestä toiseen"

  • Eilen06:44
    Ruokakauppa

    Punalappuraivo repesi: Kaupan täti kertoo törkeästä "jemmausilmiöstä"

  • ti18:49
    Ilmastonmuutos

    Mitä uutta Suomi syö ja viljelee vuonna 2050? Tutkija vastaa

  • ti16:59
    Minna Kuukka

    Tiesitkö? Korppujauhoille löytyy yllättävä korvaaja – Minna Kuukan neronleimaus!

  • ti09:50
    Ruokakauppa

    "Punalappuhyökkäys" Salossa: S-marketissa meni kuppi nurin, kun asiakkaat keksivät porsaanreiän