Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Luken erikoistutkija sanoo Suomessa ruoan olevan kohtuuhintaista – ruokajärjestelmää uhkaavat kuitenkin monet kriisit

53:01Riittääkö ruoka – miten taataan ruoan saatavuus ja ruokaturvallisuus?Riittääkö ruoka – miten taataan ruoan saatavuus ja ruokaturvallisuus?
Julkaistu 13.07.2022 18:12

MTV UUTISET – STT

Ruoan hinta on nousussa, ja joidenkin elintarvikkeiden saatavuudessa on jo tänä vuonna ollut häiriöitä maailmalla.

Tutkimuspäällikkö ja erikoistutkija Hanna Karikallio Luonnonvarakeskuksesta (Luke) on sitä mieltä, että Suomessa on edelleen varsin kohtuuhintaista ruokaa.

–  Erityisesti, jos suhteutetaan ruokamenot käytettävissä oleviin tuloihin, keskimäärin 12 prosenttia suomalaisten tuloista menee ruokaan. Jos jätetään verot huomioimatta, ruoka on Suomessa kohtuuedullista, Karikallio sanoo.

Karikallion mukaan normioloissa ruoan riittävyyskään ei ole mikään ongelma, mutta ruokajärjestelmää uhkaavat monet kriisit. Siksi on tärkeää, että omavaraisuusaste on korkea.

Suomessa omavaraisuusaste on tällä hetkellä 80 prosenttia, kun esimerkiksi Ruotsissa se on vain 50 prosenttia. Huolta tulevan omavaraisuuden kannalta ovat kuitenkin herättäneet muun muassa maatalouden isot kannattavuusongelmat.

Karikallion mielestä jokaisen ruokaketjun osan tulisi tulla toimeen sillä tulolla, mitä tuotannosta saadaan.

–  Ongelmia on ollut jo pitkään, ja tällä hetkellä ollaan kriisissä. Maataloudessa voidaan itse tehdä paljon kannattavuuden parantamiseksi, mutta on syytä tarkastella myös sitä, kuinka ruoan hinta jakaantuu ketjussa ja varmistaa, että se on reilua.

–  Toisekseen maataloudessa pitää päästä eroon fossiilisesta energiasta. Kaikki ratkaisut siihen liittyen ovat akuutteja.

Karikallio osallistui keskiviikkona Porin Suomi Areenassa järjestettyyn keskusteluun, jossa pohdittiin muun muassa sitä, riittääkö Suomessa tulevaisuudessa ruokaa.

Lue myös: PTT: Ruoan hinnannousu tuskin kaventaa suomalaisten ruokavalioita

Vientikysyntä vetämään

Omavaraisuuden säilyttämiseksi ja alkutuottajien eli maito-, liha- ja viljatilojen ahdingon helpottamiseksi on tärkeää, että suomalaiset söisivät suomalaista ruokaa, mutta Karikallion mukaan myös elintarvikkeiden ja ruoan vientikysyntä täytyy saada paremmin vetämään.

–  Meillä on hyvin rajatut kotimarkkinat, jotka eivät kasva, koska meillä ei ole väestö kasvamassa. Ruoan hinta ei ole nousemassa sille tasolle, että sillä ratkaistaisiin maatalouden kannattavuusongelma. Se on nimenomaan ulkomaat, vienti, mitä pitäisi paljon parantaa.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton (MTK) elinvoimajohtajan Päivi Nergin mukaan tällä hetkellä on todellinen riski siitä, säilyykö tuotanto Suomessa. Jos talousvaikeuksissa rypevät tilat lopettavat, voi motivoituneita jatkajia olla vaikeaa löytää.

–  Jos tähän ei löydy ratkaisua, olemme tuontiraaka-aineen varassa. Se ei tässä kansainvälisessä tilanteessa ole kestävää, mutta se on myös äärettömän kallista.

Keskusteluun osallistuivat myös kaupan alan palveluyritys Keskon vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Riitta Joukio ja kuluttajapakkauksia valmistavan Huhtamäen hallinto- ja lakiasiainjohtaja Sami Pauni.

Lisää aiheesta:

Miten käy kotimaisen ruoan? MTK:n uusi isäntä kertoo, mikä kaikki on tällä hetkellä pielessäLounaassasi ja ruokaostoksissasi on yhä enemmän ulkomaisia tuotteita – lukemat paljastavat suomalaistilojen ahdingonTraktorit vyöryvät suomalaistoreille – "ruokamarsseilla" tuodaan esiin maanviljelijöiden ahdinkoaIskeekö Suomeen ruokapula Venäjän hyökkäyksen ja hintojen nousun takia? Näin asiantuntijat arvioivat tilannettaMaanviljelijöiden ahdinkoon ei löydy markkinoilta nopeaa pelastusta – valtio ja pankit ehkä ensiapuunJos koronakriisi iskee maailman elintarvikemarkkinoille, voiko Suomeen tulla ruokapula? Asiantuntija kertoo, kuinka omavaraisia olemme lihan, viljan ja juuresten osalta
KotimaaInflaatioMaatalous

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa
  • 12:18
    Venäjä

    Yli 200 Venäjä-mielisen pikkujoulut Helsingissä: Suomi on nyt aito uhka Kremlille

  • 12:11
    Sää

    Uusi jouluennuste paljastaa, missä lumiraja kulkee – Pekka Pouta: "Kyllä ihme voi aina tapahtua"

  • 11:53
    Vaalit

    Uutissuomalainen: Hallitus esittää Lapin ja Oulun vaalipiirejä yhteiseksi vaalialueeksi

  • 11:51
    Koirat

    Koira kävi "hammaskiven poistossa" pakettiautossa huoltoasemalla – eläinlääkäri joutui poistamaan 13 hammasta

  • 11:39
    Saamelaiset

    Orpo: Suomen tulee pyytää anteeksi