Mitä oikeastaan on suomalainen ruoka ja miten makutottumuksemme ovat muuttuneet? Asiasta keskusteltiin suomalaisen ruoan päivänä 4.9. Huomenta Suomessa.
Maanantaina 4.9. vietetään suomalaisen ruoan päivää, jonka tarkoituksena on muistuttaa kotimaisen ruoan tärkeydestä. Itsestäänselvyytenä pitämämme maukas, puhdas ja riittävä ruoka on etuoikeus.
Huomenta Suomessa keskusteltiin maanantaina siitä, mitä suomalainen ruoka oikeastaan tänä päivänä on ja miten makutottumuksemme ovat muuttuneet.
Lue myös: Valtavaa määrää halpoja kasviksia uhkaa kurja kohtalo: "Tilanne on akuutti"
Ruokavalikoima laajentunut valtavasti 50 vuodessa
Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä määrittelisi suomalaisen ruoan ennen kaikkea raaka-aineiden kautta.
– Sellainen ruoanvalmistus, jossa pyritään säilyttämään raaka-aineiden maku. Toki pystymme miettimään ruokalajeja, jotka tuntuvat meistä suomalaisilta, kuvaili Mäkelä ja mainitsi muun muassa ruisleivän.
Viimeisen 50 vuoden aikana suomalainen yhteiskunta on vaurastunut ja se näkyy myös ruokavalikoimissa. Mäkelän mukaan ihmisten mahdollisuus tehdä erilaisia valintoja ruoan suhteen on lisääntynyt merkittävästi.