Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Viisi tulevaisuuden superruokaa, jotka voivat päätyä sinunkin lautasellesi – kuinka monta näistä tiedät?

13:00Tulevaisuuden uutiset: Muuttuvat ruokailutottumukset
Julkaistu 16.06.2019 14:01

Emmi Niiniaho

Ilmastonmuutos pakottaa tutkimaan lajikkeita, jotka kasvavat myös haastavissa olosuhteissa. Tulevaisuuden superfoodina ihmiset saattavat popsia esimerkiksi merilevää ja kaktusta.

Pääkuvan videolla huippukokki Henri Alen keskustelee tulevaisuuden ruokailutottumuksista.

Kvinoa on esimerkki paikallisesta superfoodista, jonka suosio levisi Boliviasta ja Perusta maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Maailma on pullollaan erilaisia paikallisia herkkuja, jotka ovat ensinnäkin erittäin terveellisiä, mutta toisaalta myös ekologisia. BBC listasi viisi tulevaisuuden superfoodia, joiden viljely on hyväksi myös ympäristölle.

1. Moringa

MoringaMoringa-puun eri osia voidaan hyödyntää monin tavoin.Shutterstock

Alun perin Etelä-Aasiasta kotoisin olevaa moringa-puuta kutsutaan usein myös ”ihmepuuksi” sen lukuisien terveysvaikutusten vuoksi. Puun lehdet sisältävät muun muassa A- ja C-vitamiineja sekä mineraaleja, kuten kalsiumia ja kaliumia.

Medical News Todayn mukaan moringa on hyväksi hiuksille ja iholle, mutta suojaa myös esimerkiksi maksaa ja sen uskotaan olevan avuksi jopa masennuksen hoidossa.

Filippiineillä ja Indonesiassa pitkät siemenpalot leikataan tavallisesti pienemmiksi paloiksi ja niitä käytetään keitoissa ja curry-ruoissa. Lehdistä voi tehdä myös jauhetta, jota käytetään esimerkiksi smoothieissa, keitoissa, kastikkeissa ja teessä.

Moringa-puu kasvaa nopeasti ja kestää myös kuivuutta ja sen lehdet voidaan kerätä jopa seitsemän kertaa vuodessa.

2. Wakame

wakame levä

Alun perin Japanista kotoisin olevaa wakame-levää kasvatetaan nykyisin myös Ranskassa, Uudessa-Seelannissa sekä Argentiinassa. Satoa voidaan korjata vuoden ympäri ja sitä kasvatetaan ilman lannoitteita tai tuholaismyrkkyjä. Levä myös kuivatetaan energiaystävällisesti ja luonnollisesti auringossa.

Levän suolainen umami-maku saattaa jakaa mielipiteitä, mutta se on yksi harvoista kasviperäisistä ruoka-aineista, joka sisältää yleensä rasvaisista kaloista saatavia omega-rasvahappoja.

– Merilevä voi olla hyvä jodin ja omega-rasvahappojen lähde varsinkin niille, jotka syövät vähemmän eläinkunnan tuotteita. Levä toimii hyvin wokeissa, ravitsemusterapeutti Priya Tew kommentoi BBC:lle, mutta muistutti samalla, että levää ei kannata syödä liikaa korkean jodipitoisuuden vuoksi.

Huffpostin mukaan wakame sopii hyvin myös miso-keittoon sekä salaatteihin, koska sen maku on hieman makeampi, kuin muiden merilevien.

3. Nopal-kaktus

kaktus nopal

Opuntiakaktusta ja sen levymäisiä versoja kutsutaan espanjaksi tuttavallisemmin nopaleiksi. Opuntian lehtiä, hedelmiä ja versoja voi syödä raakana tai kypsennettynä, mutta niistä voi tehdä myös mehua tai hilloa.

Medical News Todayn mukaan nopalia voi kypsennettynä lisätä esimerkiksi tacoihin tai munakkaaseen. Raakana sen maku muistuttaa vihreää paprikaa.

Kaktus kasvaa Keski- ja Etelä-Amerikassa, Australiassa ja jopa Euroopassakin. Opuntialla sanotaan olevan monia terveysvaikutuksia, mutta väitteiden tueksi ei toistaiseksi ole riittävästi tieteellisiä tutkimuksia. Kaktuksen kuitujen sanotaan muun muassa auttavan painonpudotuksessa, alentavan veren sokeripitoisuutta ja auttavan jopa krapulan oireisiin.

Kaktuksen syömisestä saattaa seurata ikävä kyllä myös sivuoireita, kuten ripulia, pahoinvointia ja turvotusta.

4. Fonion siemenet

fonio

Fonio on afrikkalainen heinäkasvi, jonka siemenissä on hieman pähkinämäinen maku. Foniota on ilmeisesti viljelty jo muinaisen Egyptin ajoista alkaen. Vilja kestää hyvin kuivuutta ja kasvaa nopeasti. Siemenen kuori on syömäkelvotonta, joten fonion siemenien työstäminen syötäväksi on ainakin toistaiseksi suhteellisen hidas prosessi.

Fonion siemenet sisältävät runsaasti rautaa, sinkkiä ja magesiumia. Tätä viljaa voi käyttää samalla tapaa kuin couscousta, mutta siitä voi tehdä myös esimerkiksi olutta.

5. Bambara

bambara​​​​​​​

Bambara on vähän pähkinältä maistuva palkokasvi, joka ei pelkästään kasva hieman huonommassakin maaperässä vaan myös muokkaa kasvualustastaan terveempää. Bambara on perinteinen afrikkalainen palko, mutta sitä tavataan myös Thaimaassa ja osissa Malesiaa.

Bambraa voi keittää, paistaa, paahtaa tai jauhaa hienoiksi jauhoiksi. Kasvi sisältää runsaasti proteiinia ja on myös hyvä aminohappojen lähde.

Lue myös: Parantaa suoliston terveyttä ja auttaa laihtumaan – toimittaja testasi trendijuoman: Onko hittijuoman terveysvaikutuksissa perää?

Lähteet: BBC, Medical News Today, Huffpost  

Lisää aiheesta:

Pitkäikäisyyden asiantuntija paljastaa aamupalavalintansa – eikä se ole kaurapuuro5 herkullista hedelmää ja vihannesta, joita jokaisen kannattaisi syödä enemmän – huikeat terveyshyödyt!Tiesitkö? Näitä terveellisiä ruoka ei pitäisi syödä liikaa – voi olla negatiivisia vaikutuksia niin vatsalle kuin ihollekin"Polttaa rasvaa ja parantaa krapulan" – yllättävä kuitupommi viedään nyt käsistäApua rasvanpolttoon ja tehostusta aineenvaihduntaan – oletko kuullut näistä superruoista?Älä koskaan lusikoi avokadoa – 20 faktaa superhedelmästä
RuokaSuperfoodTerveysMakuja
Wakame-levää kasvatetaan ilman lannoitteita ja myrkkyjä.
Shutterstock

Nopaleista voidaan valmistaa esimerkiksi juomaa.Shutterstock

Fonio muistuttaa ulkonäöltään couscousia ja kvinoaa.
Shutterstock

Bambara selviää myös haastavammassa maaperässä.
Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:36
    Leivonta

    Helppo ja nopea omena-kaurapaistos: Anu paljastaa parhaat kikat

  • pe10:58
    EM-koripallo

    Näin Susijengi syö – podcast: Paljastus salaatista kieltäytyjistä

  • pe07:45
    Leipä

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • to17:14
    Leivonta

    Lyömätön omenapiirakka! Sadun ohje on jopa "liian suosittu"

  • to10:35
    Arkiruoka

    Halpaa, terveellistä ja ravitsevaa – arkiruoka, jota sinunkin kannattaisi syödä