5 herkullista hedelmää ja vihannesta, joita jokaisen kannattaisi syödä enemmän – huikeat terveyshyödyt!

Poimi videolta vinkit mangon käsittelyyn.

Jos halua elää pitkän ja terveen elämän, sinun tulisi syödä enemmän hedelmiä ja vihanneksia: näillä raaka-aineilla on tutkitusti positiivisia vaikutuksia niin verenpaineen, painonhallinnan kuin sairastumisriskin kannalta.

Jos omenat, banaanit ja kurkut kyllästyttävät, kannattaa ruokavalioon lisätä seuraavia asiantuntijoiden suosittelemia hedelmiä ja vihanneksia. Nämä harvemmin käytetyt herkut paitsi maistuvat herkullisille, ne ovat täynnä elimistölle tärkeitä ravintoaineita.

1. Mango

Moni mieltä mangon kesähedelmäksi, mutta mangoja kasvatetaan eri puolilla maailmaa, minkä vuoksi niiden sesonki on varsin pitkä. Makeita mangoja on saatavilla hyvin myös pakasteena, josta ne on helppo hurauttaa helposti vaikkapa smoothien joukkoon.

Monikäyttöiset mangot sisältävät ihon terveyden kannalta tärkeitä A- ja C-vitamiineja, mutta myös runsaasti kuitua ja kaliumia.

2. (Kuivatut) luumut

Tutkijoiden mukaan jo yksi annos, 4–5 luumua, auttaa vahvistamaan luita ja tukemaan ruoansulatuksen toimintaa. Terveysvaikutusten lisäksi luumut ovat siitä erinomaista syötävää, että ne on helppo kuljettaa mukana. Kokeile lisätä pilkottuja luumuja vaikkapa aamupuuron päälle.

3. Pitaija eli lohikäärmehedelmä

Mustapilkullinen pitaija on monikäyttöinen hedelmä, joka sopii erinomaisesti niin jälkiruokiin, salaatteihin kuin sellaisenaan naposteltavaksi.

Erinomaisen tästä hedelmästä tekee sen vitamiinipitoisuus. Sisältämiensä C-, B1-, B2- ja B-3 vitamiinien sekä antioksidanttien ansiosta pitaija auttaa vastustuskykyäsi toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.

4. Munakoiso

Munakoiso on vähäkalorinen ja kuitupitoinen vihannes, jota voi käyttää monipuolisesti ruoanlaittoon tai paistaa sellaisenaan pihvin korvikkeeksi. Kun korvaat osan ruoan sisältämästä lihasta tai hiilihydraatista munakoisolla, elimistösi kiittää.

Kuidun lisäksi munakoiso sisältää runsaasti elimistön hyvinvoinnille tärkeää rautaa ja kaliumia. 

5. Peruna

Vaikka peruna ei olekaan kovin eksoottinen vihannes, se on urheilijoiden ruokavalioon perehtyneen asiantuntija Dana Angelo Whiten mukaan mitä mainiointa syötävää. Sen lisäksi, että peruna sisältää enemmän kaliumia kuin banaani, se on täynnä C-vitamiinia ja kuitua.

Whiten mukaan pihvi, salaatti ja peruna onkin mitä mainioin ateria nautittavaksi urheilusuorituksen jälkeen.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!