5 herkullista hedelmää ja vihannesta, joita jokaisen kannattaisi syödä enemmän – huikeat terveyshyödyt!
Jos halua elää pitkän ja terveen elämän, sinun tulisi syödä enemmän hedelmiä ja vihanneksia: näillä raaka-aineilla on tutkitusti positiivisia vaikutuksia niin verenpaineen, painonhallinnan kuin sairastumisriskin kannalta.
Jos omenat, banaanit ja kurkut kyllästyttävät, kannattaa ruokavalioon lisätä seuraavia asiantuntijoiden suosittelemia hedelmiä ja vihanneksia. Nämä harvemmin käytetyt herkut paitsi maistuvat herkullisille, ne ovat täynnä elimistölle tärkeitä ravintoaineita.
1. Mango
Moni mieltä mangon kesähedelmäksi, mutta mangoja kasvatetaan eri puolilla maailmaa, minkä vuoksi niiden sesonki on varsin pitkä. Makeita mangoja on saatavilla hyvin myös pakasteena, josta ne on helppo hurauttaa helposti vaikkapa smoothien joukkoon.
Monikäyttöiset mangot sisältävät ihon terveyden kannalta tärkeitä A- ja C-vitamiineja, mutta myös runsaasti kuitua ja kaliumia.
KOKEILE: Hellapoliisin mango-chrlotte
2. (Kuivatut) luumut
Tutkijoiden mukaan jo yksi annos, 4–5 luumua, auttaa vahvistamaan luita ja tukemaan ruoansulatuksen toimintaa. Terveysvaikutusten lisäksi luumut ovat siitä erinomaista syötävää, että ne on helppo kuljettaa mukana. Kokeile lisätä pilkottuja luumuja vaikkapa aamupuuron päälle.
3. Pitaija eli lohikäärmehedelmä
Mustapilkullinen pitaija on monikäyttöinen hedelmä, joka sopii erinomaisesti niin jälkiruokiin, salaatteihin kuin sellaisenaan naposteltavaksi.
Erinomaisen tästä hedelmästä tekee sen vitamiinipitoisuus. Sisältämiensä C-, B1-, B2- ja B-3 vitamiinien sekä antioksidanttien ansiosta pitaija auttaa vastustuskykyäsi toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.
4. Munakoiso
Munakoiso on vähäkalorinen ja kuitupitoinen vihannes, jota voi käyttää monipuolisesti ruoanlaittoon tai paistaa sellaisenaan pihvin korvikkeeksi. Kun korvaat osan ruoan sisältämästä lihasta tai hiilihydraatista munakoisolla, elimistösi kiittää.
Kuidun lisäksi munakoiso sisältää runsaasti elimistön hyvinvoinnille tärkeää rautaa ja kaliumia.
5. Peruna
Vaikka peruna ei olekaan kovin eksoottinen vihannes, se on urheilijoiden ruokavalioon perehtyneen asiantuntija Dana Angelo Whiten mukaan mitä mainiointa syötävää. Sen lisäksi, että peruna sisältää enemmän kaliumia kuin banaani, se on täynnä C-vitamiinia ja kuitua.
Whiten mukaan pihvi, salaatti ja peruna onkin mitä mainioin ateria nautittavaksi urheilusuorituksen jälkeen.
Lähteet: Men’sHealth, Satokausikalenteri, Kasvikset.fi
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan