7 virhettä, joihin moni sortuu pakastevihannesten kanssa – ethän tee näin?

shutterstock_524196922
Pakasteherneiden tulisi olla toisistaan irrallaan pussissa eikä yhdessä isona könttinä. Kuvituskuva. Shutterstock

Oletko sinäkin yrittänyt parhaasi pakastevihannesten kanssa, mutta lopputuloksena on silti vetistä mössöä? Asiantuntijat listasivat nyt yleisimmät virheet, joita välttämällä voit loihtia maukkaan aterian.

Ei ole salaisuus, että päivittäinen kasvisten syöminen on osa terveellisiä elämäntapoja. Suositusten mukaan luonnon vihreitä antimia tulisi nauttia noin puoli kiloa päivässä.

Arjessa ei aina ehdi valmistamaan kaikkea alusta asti itse. Pakastevihannekset ovatkin hyvä apukeino valmistaa nopeasti terveellistä ruokaa. Ne ovat kuumennusta vaille käyttövalmiita ja kukkarollekin ystävällisiä.

Mutta pakastevihanneksissakin on haasteensa. Nämä arjen auttajat voivat väärin kokatessa muuttua helposti vetiseksi mössöksi. Ei ole siis ihme, että monet meistä jättävät ne kokonaan pakasteosastolle.

Huffpost-uutissivusto kysyi eri ravitsemusalan asiantuntijoilta mitkä ovat suurimmat virheet pakastevihannesten kanssa. Näillä ohjeilla jokaisesta meistä voi tulla pakastevihannesten loistokkaita käsittelijöitä!

Vältä siis näitä virheitä:

1. Valitset minkä tahansa pussin altaasta

Kokeile, ovatko vihannekset pussin sisällä isona jäisenä könttinä.

–  Iso, jäätynyt kasa on kotimatkalla todennäköisemmin ehtinyt sulaa ja pakkaseen laitettaessa se jäätyy uudelleen. Samalla prosessin aikana pakastevihannekset menettävät paljon ravintoaineita, kertoo Beth Auguste, ravintoterapeutti Philadelphiasta.

Lyhytaikainen lämpötilanvaihtelu vaikuttaa vihannesten väriin, makuun ja koostumukseen.

Paras vaihtoehto ovat vihannekset, jotka ovat tuoreimmillaan pakastettuja. Näin ne säilyttävät mahdollisimman paljon ravintoaineita. Pussi, jossa tunnet yksittäiset kasvikset erillään muista, tarkoittaa sitä, että vihannekset ovat todennäköisemmin tuoreempia. 

2. Käytät vääriä kasviksia väärässä ruokalajissa

– Parhaat ruoat pakastevihanneksille ovat kaikenlaiset vuokaruoat, keitot ja muut monikäyttöiset annokset, joihin niiden koostumus sopii, sanoo ravitsemustieteen opettaja Lisa Shepherd Tennesseen yliopistolta. 

Shepherd muistuttaa käyttämään joko jäisiä tai tuoreita vihanneksia, mutta ei molempia yhtä aikaa.

Vesipohjaiset ruoat, kuten keitot, ovat hyvin anteeksiantavia, jos sattuu sekoittamaan pakasteet ja tuoreet keskenään. Joissain annoksissa kuitenkin tuoreet valmistetaan eri tavalla kuin pakasteet, ja yhdistelemällä niitä samaan reseptiin voi lopputulos olla epämiellyttävä.  

Tärkein pointt:  valitse aina joko tuoreet tai pakastetut kasvikset, riippuen siitä millaista ruokaa teet.

3. Sulatat vihannekset ennen keittämistä

Kenties kuuluisin ongelma pakastevihanneksien käytössä on liian vetinen koostumus, joka vaikuttaa koko ruoka-annokseen. 

– Koska pakastaminen lisää veden määrää kasviksissa, niin tuloksena on vähemmän rakennetta ja pehmeämpi, mössömäisempi koostumus kun se sulaa, kertoo Sepherd. 

Siksi ei ole tarvetta sulattaa vihanneksia etukäteen.  Ne sulavat nopeasti ruonlaiton aikana ja niiden keittäminen suoriltaan pakkasesta voikin pelastaa rakenteen. 

Poikkeuksia toki on, kuten lehtivihannekset. Esimerkiksi pinaatti kypsyy tasaisemmin, jos se on sulatettu ennen käyttöä.

4. Joissain tapauksissa ET sulata ja kuivata niitä

Joissain tapauksissa pakastevihannesten sulattaminen on kuitenkin äärimmäisen tärkeä osa reseptin noudattamista. Jos sen unohtaa, sillä voi olla välittömiä vaikutuksia lopputulokseen.

Kannattaa siis tutustua huolellisesti reseptiin. Tässäkin jäätynyt pinaatti on loistava esimerkki: jos haluat pinaattia pizzaan, sulattaminen ja kuivattaminen auttavat pääsemään eroon ylimääräisestä vedestä pinaatissa. Muuten sinulla on lopputuloksena melkoisen kostea pizza. 

Mutta muistutus: jos lisäät sitä jo ennestään nestemäiseen ruokaan, kuten kastikkeeseen, ei tämän kohdan noudattaminen ole tärkeää.

5. Lisäät pakastevihannekset liian aikaisin

Monet pakastevihannekset ovat ryöpättyjä, eli ne laitetaan muutamaksi minuutiksi kiehuvaan veteen ennen pakastamista. Tämän takia pakastevihannekset kypsyvät paljon nopeammin kuin tuoreet.

Monella meistä on tapana lisätä pakastevihannekset liian aikaisessa vaiheessa ruokaan, yleensä samassa vaiheessa kuin tuoreet lisättäisiin. Tämä johtaa ylikypsymiseen ja samalla arvokkaat ravintoaineetkin vähenevät, erityisesti B- ja C-vitamiinien määrä laskee.

Paras tapa välttää tätä on siis lisätä pakastevihannekset myöhemmin mukaan. Muista siis tarkastaa, kumpia vihanneksia reseptissä käytetään.

Jos käytät pakastevihanneksia keitoissa tai pataruoissa, lisää ne vasta lopussa säilyttääksesi koostumuksen sekä värin.

Pienet määrät jäisiä vihanneksia kuten pienet herneet tarvitsevat vähemmän keittämistä. Jäiset perunat taas vaativat vähän enemmän. Muista aina tarkastaa myös pakkauksen ohjeet!

6. Välttelet mikroaaltouunia

Mikrossa lämmittämisen ajatellaan tekevän pakastetusta ruoasta vetistä sotkua.

Näin ei kuitenkaan aina ole. Mikroaaltouunissa lämmittäminen on tehokas tapa säästää aikaa ja lopputuloskin on hyvä, jos muistaa tämän vinkin: älä sulata vihanneksia etukäteen. Se on usein suurin syy ei-toivotulle lopputulokselle. 

Koska mikroaaltojen tehokkuus vaihtelee, kannattaa vihannekset ottaa pois mikrosta ja sekoittaa niitä hieman 60 sekunnin välein. 

7. Odotat tuhat vuotta ennen kuin käytät pakkaseen jääneet vihannekset

Kyllä, pakastevihannesten tarkoitus on kestää kauan ja ikuisesti. Ne ovat turvallisia syödä vielä vuoden päästä. Silti niihin voi tulla muutoksia koostumukseen, väriin tai makuun jos ne lojuvat pitkään pakkasen pohjalla. 

Hyvän makuelämyksen takaamiseksi ne kannattaa syödä jo varhain. Jos haluat pakastevihannekset osaksi hyvin onnistunutta kulinaristista nautintoa, käytä ne parin kuukauden sisällä ostohetkestä. 

 Lähteet: Huffpost​​​​​​​

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja