Mitä päiväkotien ja koulujen kasvissosekeittoon oikein lisätään? Lapset rakastavat sitä – selvitimme sopan salaisuuden

kasvissosekeitto
Miksi kasvissosekeitto maistuu kouluissa ja päiväkodeissa niin hyvältä? Shutterstock

Pääkaupunkiseudun päiväkodeissa ja kouluissa tarjoiltava kasvissosekeitto on lasten suosikki vuodesta toiseen. Selvitimme, mikä on tämän hittisopan salaisuus.

Onko sinunkin lapsesi tullut päiväkodista tai koulusta kotiin ja ylistänyt lounaalla syötyä kasvissosekeittoa? Ehkä olet tämän jälkeen yrittänyt toistaa lapsesi makuelämystä kotioloissa vain saadaksesi kuulla, että "ei kyllä ole yhtään niin hyvää ja samanlaista kuin koulussa". 

Sosiaalisen median keskusteluketjujen perusteella tämä lasten rakastaman kasvissosekeiton salaisuus mietityttää monia vanhempia ainakin pääkaupunkiseudulla.

Espoolainen perheenäiti Jenny Brandt päättikin selvittää paikallisessa puskaradioryhmässä, mistä salaperäisessä sopassa on kyse. 

– Hei kaikki Espoon päiväkodeille ja kouluille ruokaa tekevät! Paljastakaa päikän (ja ilmeisesti myös koulujen) porkkanasosekeiton resepti. Tässä on nyt yritetty vääntää jos jonkinlaista sosekeittoa, mutta tuomio on joka kerta yhtä tyly: ei ollenkaan sama eikä yhtä hyvä kuin päikässä, Brandt kirjoitti.

Monet vanhemmat kommentoivat keskusteluketjuun ja komppasivat Brandtia: lapset suostuvat syömään keittoa ainoastaan päiväkodissa tai koulussa, mutta kotona se ei maistu. Jotkut jopa epäilivät humoristiseen sävyyn, että sopan sekaan lisätään taatusti jotain koukuttavaa ainetta.

Espoon kaupungilta paljastettiin hittisopan ohje

Lopulta Brandtin hätähuuto havaittiin myös Espoon kaupungin Espoo Cateringissa, joka vastaa koulujen ja päiväkotien ruokatarjoiluista. Kaupunki päätti tarttua haasteeseen ja jakoi porkkanasosekeiton reseptin kotikokeille. Espoo Cateringissa ruokaa valmistetaan yleensä "sen verran isoissa padoissa", että reseptejä ei ole mahdollista jakaa kotikäyttöön. Tällä kertaa tuotekehittäjä heittäytyi kuitenkin hetkeksi kotikokin saappaisiin ja loihti kotioloihin soveltuvan version.

– Olemme sopeuttaneet reseptin raaka-ainelistan sellaiseksi, että löydät ne kätevästi lähimmästä supermarketistasi. Helppo ja nopea myös arki-iltoina – teet tämän herkullisen sosekeiton vartissa! Espoo Cateringin sivuilla kerrotaan

Resepti paljastaa, että hittisopassa käytetään muun muassa porkkanasosetta, perunasosetta sekä sulatejuustoa. Espoolaisäiti Jenny Brandt ilahtui saadessaan vihdoin oikean reseptin ja kertoo MTV Uutisille olleensa hakoteillä ohjeen suhteen jo monta vuotta.

– Olen aiemmin jättänyt laittamatta soppaan sulatejuuston, koska ajattelin, että se ei ainakaan maistu. Ehkä keittoni onkin ollut liian porkkanainen, Brandt pohtii.

Seuraavaksi Brandt aikoo kokeilla sopan valmistamista Espoo Cateringin ohjeella.

Helsingissä eri resepti kasvissosekeitolle – tätäkin soppaa rakastetaan!

Kasvissosekeiton resepti koululuissa ja päiväkodeissa ei kuitenkaan vaikuttaisi olevan täsmälleen sama kaikissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa. Myös allekirjoittaneen 6-vuotias lapsi on nimittäin hehkuttanut päiväkotinsa kasvissosekeittoa ja helsinkiläisversio sopasta paljastui hieman erilaiseksi.

Kysyimme helsinkiläispäiväkodin keittäjältä Tuulalta, mitä lasten rakastamaan hittisoppaan oikein tulee.

– Soppa tehdään pakastejuureksista, jossa on muun muassa porkkanaa, palsternakkaa ja sipulia. Sitten ne vain keitetään valkopippurilla ja suolalla maustetussa kasvisliemessä. Lopuksi kaikki soseutetaan ja lisätään kermaa, Tuula paljastaa MTV Uutisille.

Tuula epäilee, että keiton hyvän maun salaisuus piilee ainakin makeassa palsternakassa. Kotona Tuula kertoo tekevänsä soppaa kaupan vihannesosastolta löytyvistä keittojuureksista. Niistäkin syntyy hyvä soppa, vaikka päiväkodin versiota ei tietysti voita mikään.

Päiväkodin kasvissosekeitto ei siis ainesosiltaan vaikuta mitenkään erikoiselta, mutta ehkä onnistumiseen vaaditaankin se kuuluisa ripaus keittäjän rakkautta.

– Ehkä se maistuu hyvältä myös siksi, että keitto syödään yhdessä, Tuula pohtii. 

Nappaa Espoon päiväväkotien ja koulujen sosekeiton resepti: Päiväkotien ja koulujen kuuluisa porkkanasosekeitto – tätä lapset rakastavat

Katso myös video: Natalia Salmela paljastaa parhaan vinkkinsä kasvisten käyttöön ruoanlaitossa

Natalia Salmela paljastaa parhaan vinkkinsä kasvisten käyttöön ruoanlaitossa 4:57
Näin kasviksia kannattaa hyödyntää!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.