Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vappu Pimiän hittisämpylät, helppo pataleipä ja rieskat – nyt leivotaan parasta leipää!

Pataleipä on ikisuosikki.
Pataleipä on ikisuosikki.Shutterstock
Julkaistu 20.02.2025 07:44

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Nyt leivotaan ihanaa leipää! Kurkkaa kolme suosituinta leipäohjettamme. 

Monet koululaiset talvilomailevat helmi-maaliskuun vaihteessa, ja loma-ajalle olisi mukava keksiä kaikenlaista yhteistä puuhastelua. 

Nyt onkin hyvä hetki kaivaa esiin jauhot ja leivontakulhot ja ryhtyä koko perheen voimin leivontapuuhiin. 

Koostimme yhteen kolme helppoa ja todella suosittua leipäohjettamme. Näiden leipien tekemiseen ei tarvita sen kummempia leivontataitoja. Leipätaikinat valmistuvat helposti sekoittamalla ja muotoilukin luonnistuu käsin. 

Lue myös: Ehdoton hittileipä Suomessa: "Valmistus on niin helppoa!"

Vappu Pimiän yön yli -sämpylät

yonylisampylat_H_preview copyYön yli -sämpylät villitsivät suomalaiset vuonna 2023.Otava

Juontaja ja ruokaintoilija Vappu Pimiä vieraili keväällä 2023 Huomenta Suomessa kertomassa uudesta Vappu joka päivä -keittokirjastaan (Otava 2023). Lähetyksessä Vappu myös paljasti oman suosikkileipäohjeensa.

– Ihmiset ajattelevat, että on hirveän vaikeaa tehdä sämpylöitä, mutta eihän se ole. Tässä menee viisi minuuttia, Vappu opasti tuolloin viitaten taikinan valmistumiseen.

Vapun leipäohjeen nerokkuus piilee siinä, että taikinan voi tehdä nopeasti illalla ja jättää huoneenlämpöön yöksi tekeytymään. Taikina on myös muunneltavissa sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään.

Katso ohje: Vappu Pimiän yön yli -sämpylät

Helpot rieskat

rieska rieskat perunarieska

Rieskat lukeutuvat suosituimpien suomalaisten leivonnaisten joukkoon vuodesta toiseen. Rieskat nousivat taas tammikuussa ajankohtaiseksi, kun Koko Suomi leipoo -ohjelmassa Siiri valmisti ravitsevia rieskasia.

Rieskataikinan voi valmistaa monista eri raaka-aineista, ja siihen kannattaa ehdottomasti hyödyntää myös hävikkiuhan alla olevia aineksia. 

Täydellisten perunarieskojen resepti löytyy ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäen suositusta Peruna-keittokirjasta (Readme, 2019).

– Perunarieskojen valmistus on niin helppoa. Tässä on ohje, joka palkitsee tekijänsä joka kerta. Lämmintä perunarieskaa ei voita mikään, Mansikkamäki hehkuttaa kirjassaan.

Katso ohje: Perunarieskat – Sannan helppo resepti muutamasta raaka-aineesta

Pataleipä on paras

Pataleipä 2

Pataleipä on todellinen laiskan leipurin unelma! Pataleipä nousi suureen suosioon Suomessa erityisesti koronavuonna 2020, kun leivontabuumi valloitti koteihinsa eristäytyneet ihmiset. 

Mikko Takalan ja Sami Rekolan kesällä 2019 julkaistussa Voileipäkirjassa (Readme 2019) esitellään helpon ja takuuvarman pataleivän ohje. Takala ja Rekola kertovat kirjassa pataleivän helppouden ja huikean onnistumisprosentin takana piilevän hyvin yksinkertaiset syyt. Veden ja jauhojen tekeytyminen eli autolyysi muodostaa leipään mahtavaa makua ja rakennetta.

– Kun päälle pistää padassa kypsentämällä kehittyvän optimaalisen kuumuuden ja kosteuden, tulee leivästä olosuhteiden pakosta erinomaista, Rekola ja Takala kertovat Voileipäkirjassa. 

Katso ohje: Pataleipä – helppo ja paras resepti, jolla onnistut varmasti

Katso myös video: Tiesitkö tätä leivänpaahtimestasi? 

0:26Tiesitkö tätä leivänpaahtimestasi? Tärkeä yksityiskohta jäänyt monilta huomaamattaTärkeä yksityiskohta jäänyt monilta huomaamatta.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran helmikuussa 2024.

Lisää aiheesta:

Vappu Pimiän älyttömän helpot sämpylät: "Tässä menee viisi minuuttia"Kolme hittileipää, jotka pitää testata – "Menee viisi minuuttia"Ehdoton hittileipä Suomessa: "Valmistus on niin helppoa!"Maistoitko jo supersuosittuja yön yli -sämpylöitä? Testaa vuoden ehdottomat hittiruoatParasta leipää ikinä – kolme kovaa ohjetta: "Tässä menee viisi minuuttia"Leipä, josta tuli välitön hitti – suomalaisetkin hurahtivat: "Olosuhteiden pakosta erinomaista"
LeipäLeivontaRuokaMakuja
Leivo ihania perunarieskoja!Shutterstock/ Liina Pajunen
Pataleipä on helppo valmistaa.
Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • 12.9.07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • 10.9.10:31
    Ruoka

    Hyviä uutisia ruisleivästä

  • 10.9.07:44
    Ruoka

    Voiko leipää syödä, jos haluaa laihtua?

  • 9.9.07:43
    Ruoka

    Tarkista tärkeä asia, kun ostat leipää – vaikuttaa terveyteesi

  • 4.9.07:42
    Ruoka

    Selkeä muutos suomalaisten leivänpäällisissä