Pataleipä – helppo ja paras resepti, jolla onnistut varmasti

Pataleipä 1
Shutterstock

Pataleipä on oikea valinta silloin, kun haluat leipoa rapeapintaisen ja sisältä mehevän leivän mahdollisimman helposti. Pataleipä on kuoreltaan rasahtavan rapeaa, sisältä ilmavaa ja sopivasti sitkoista. Pataleipä valmistuu helposti ja ilman vaivaamista valurautapadassa. Resepti on peräisin Mikko Takalan ja Sami Rekolan Voileipäkirjasta (Readme 2019)

Ainekset

  • 7 dl vehnäjauhoja
  • ½ tl kuivahiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 3,6 dl vettä

Valmistusohje

Pataleipä

Valmistusaika: 5 min + 14-18 h Tekeytyminen +2 h kohotus + 45 min paistaminen
Annoksia: 1 leipä

  1. Yhdistä jauhot, kuivahiiva ja suola kulhossa. Sekoita hyvin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. 
  2. Peitä kulho liinalla tai muovikelmulla. Anna taikinan tekeytyä yön yli huoneenlämmössä 14-18 tuntia. 
  3. Kaada taikina nuolijaa apuna käyttäen runsaasti jauhotetulle työalustalle. Taita taikina jauhotetuin käsin toinen puoli toisen päälle Taittele kaikista kulmista samalla tavoin kertaalleen. Käännä taitettu, ryppyinen puoli alaspäin ja peitä liinalla. Anna kohota kaksi tuntia. 
  4. Lämmitä uuni 250-asteiseksi ja laita kannellinen valurautapata uuniin kuumenemaan puoleksi tunniksi. 
  5. Nosta kuumennettu pata uunista ja avaa kansi. Tartu taikinaan varovasti jauhotetuin käsin ja kumoa taikina nyt ryppyinen puoli ylöspäin pataan. Kypsennä ensin puoli tuntia 250 asteessa kansi päällä. Ota kansi pois ja laske lämpö 200 asteeseen.Paista vielä 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä ja tarjoa.  

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.