Pataleipä – helppo ja paras resepti, jolla onnistut varmasti

Pataleipä 1
Shutterstock

Pataleipä on oikea valinta silloin, kun haluat leipoa rapeapintaisen ja sisältä mehevän leivän mahdollisimman helposti. Pataleipä on kuoreltaan rasahtavan rapeaa, sisältä ilmavaa ja sopivasti sitkoista. Pataleipä valmistuu helposti ja ilman vaivaamista valurautapadassa. Resepti on peräisin Mikko Takalan ja Sami Rekolan Voileipäkirjasta (Readme 2019)

Ainekset

 • 7 dl vehnäjauhoja
 • ½ tl kuivahiivaa
 • 2 tl suolaa
 • 3,6 dl vettä

Valmistusohje

Pataleipä

Valmistusaika: 5 min + 14-18 h Tekeytyminen +2 h kohotus + 45 min paistaminen
Annoksia: 1 leipä

 1. Yhdistä jauhot, kuivahiiva ja suola kulhossa. Sekoita hyvin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. 
 2. Peitä kulho liinalla tai muovikelmulla. Anna taikinan tekeytyä yön yli huoneenlämmössä 14-18 tuntia. 
 3. Kaada taikina nuolijaa apuna käyttäen runsaasti jauhotetulle työalustalle. Taita taikina jauhotetuin käsin toinen puoli toisen päälle Taittele kaikista kulmista samalla tavoin kertaalleen. Käännä taitettu, ryppyinen puoli alaspäin ja peitä liinalla. Anna kohota kaksi tuntia. 
 4. Lämmitä uuni 250-asteiseksi ja laita kannellinen valurautapata uuniin kuumenemaan puoleksi tunniksi. 
 5. Nosta kuumennettu pata uunista ja avaa kansi. Tartu taikinaan varovasti jauhotetuin käsin ja kumoa taikina nyt ryppyinen puoli ylöspäin pataan. Kypsennä ensin puoli tuntia 250 asteessa kansi päällä. Ota kansi pois ja laske lämpö 200 asteeseen.Paista vielä 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä ja tarjoa.  

Parhaat ruokaohjelmat

 • card_kaappaus_keittiossa
  Kaappaus keittiössä

  Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!