Valtavaa määrää halpoja kasviksia uhkaa kurja kohtalo: "Tilanne on akuutti"
2:11KATSO MYÖS VIDEO: Satokausikalenterin Samuli Karjula valmistaa superherkullisen kukkakaalisalaatin.
Julkaistu 24.08.2023 11:08
Petra Tuominen
petra.tuominen@mtv.fi
Kotimaista kukkakaalia on nyt saatavilla niin paljon, että viljelijät pelkäävät osan sadosta menevän hukkaan. Nyt on siis hyvä hetki ostaa tätä edullista ja kotimaista herkkukasvista.
Suomalainen kukkakaali kaipaa jälleen kuluttajien apua. Muutama vuosi sitten Suomessa kampanjoitiin käyntiin kukkakaalitalkoot, kun kotimaista kasvista kypsyi yhtäkkiä yli äyräiden ja sadot uhkasivat mädäntyä pellolle. Näin ei kuitenkaan lopulta käynyt, vaan suomalaiset innostuivat kokkaamaan kukkakaalista.
Nyt kukkakaalitalkoille on taas tarvetta, sillä satoa on kypsynyt kerralla suuri määrä.
– Tilanne on akuutti tällä ja ensi viikolla. Tällä hetkellä pelkästään meidän viljelijöillä on jäämässä peltoon ja varastoon 30–60 lavallista loistavalaatuista tavaraa. Monen viikon sato valmistuu yhtä aikaa, suomalaiseltaTuoreverkko-vihannestukulta kerrotaan.
Näin hyödynnät kukkakaalin – älä heitä lehtiä roskiin!
Kukkakaalia voi esimerkiksi paahtaa uunissa!Shutterstock
Kotimainen kukkakaali maksaa tällä hetkellä ruokakaupoissa noin pari euroa kilolta. Kukkakaali sopii loistavasti monenlaiseen ruoanlaittoon tai syötäväksi myös sellaisenaan.
– Raaka kukkakaali on loistava tarjottava vihannestarjottimella, kermaviilikastikkeessa dipattuna tai salaatissa. Salaatteihin sen voi raastaa, kuutioida tai lohkoa. Keitettynä kukkakaalia käytetään patoihin, keittoihin, muhennoksiin ja vuokaruokiin. Sen voi tarjota myös gratinoituna tai liharuokien lämpimänä lisäkkeenä, Kotimaiset Kasviset ry vinkkaa.
Muista, että kukkakaalista kannattaa kasviksen kukinnon lisäksi käyttää myös sen suojalehdet.