Kari Aihisen rapeaa kukkakaalia, kukkakaalipyreetä ja satay-kastiketta
"Tämä on suosikkivegeannokseni" , toteaa keittiömestari Kari Aihinen keittokirjassaan Kapen parhaat (Tammi 2019). Täyteläinen satay-kastike tuo mahtavaa runsautta kepeään kukkakaaliin. Aihisen mukaan satay-kastikkeen teossa voi hieman oikaista ja pilkkoa ainekset sekaisin ilman tehosekoitinta. Aihinen valmisti paahdettua kukkakaalia myös Kaappaus keittiössä -ohjelmassa.
Ainekset
- 1-2 kukkakaalia (puolikas kukkakaali per henkilö)
- 100 g voita
Kukkakaalipyree
- 1 kukkakaali
- 1 l maitoa
- ½ l kermaa
- 100 g voita
- suolaa maun mukaan
Satay-kastike
- 65 g valkosipulinkynsiä
- 65 g sitruunaruohoa
- rypsiöljyä
- 6 dl kookoskermaa
- 8 rkl ruokosokeria
- 600 g maapähkinöitä
- soijaa
- 2 rkl ketjap manis -soijakastiketta
- vastapuristettua limen mehua
- suolaa
- tuoretta korianteria
Valmistusohje
Rapeaa kukkakaalia, kukkakaalipyreetä ja satay-kastiketta:
Annoksia: 2-4
HUOM! Tällä ohjeella satay-kastiketta tulee melko runsaasti. Voit halutessasi puolittaa kastikkeen ainesten määrän.
- Lämmitä uuni 160 asteeseen. Huuhtele kukkakaali ja leikkaa se puoliksi tai neljään osaan kukkakaalin koosta riippuen.
- Paista kukkakaaliin kaunis pinta vaahtoavassa voissa pannulla. Siirrä kukkakaali pannulta uuniin ja kypsennä sitä vuoassa tai pellillä leivinpaperin päällä 160 asteessa noin 10-15 minuuttia tai kunnes se on kypsää.
- Valmista pyree. Paloittele pyreeseen tarkoitettu kukkakaali (huom. ei sama kuin uunissa ensin paahdettu!), lämmitä maito ja kerma kattilassa ja lisää kukkakaali kattilaan. Keitä se nopeasti miltei kypsäksi. Medium-kypsä kukkakaali maistuu raikkaammalta kuin liian keitetty. Ota talteen pieni määrä keitinlientä.
- Aja kukkakaali tehosekoittimessa voin kanssa tasaiseksi pyreeksi. Tarkista maku ja rakene. Mausta suolalla ja tarvittaessa lisää keitinlientä.
- Valmista satay-kastike. Kuori valkosipuli ja sitruunaruohon uloin kerros. Aja valkosipuli ja sitruunaruoho pyreeksi tehosekoittimessa.
- Kuullota pyreetä öljyssä kattilassa hetken. Lisää joukkoon kookoskerma ja sokeri. Hauduta pari minuuttia.
- Paahda maapähkinöitä hetki kuumalla ja kuivalla pannulla. Lisää pähkinät kattilaan. Lisää joukkoon soija, ketjap manis ja limetin mehu. Sekoita (tehosekoittimessa), tarkista maku ja lisää suolaa.
- Silppua korianterinlehdet pieneksi ja koristele kukkakaaliannokset niillä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa