Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kari Aihisen rapeaa kukkakaalia, kukkakaalipyreetä ja satay-kastiketta

Julkaistu 25.09.2019 10:16

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

  • Ruokavalio: Kasvisruoka

Ainekset

  • 1-2 kukkakaalia (puolikas kukkakaali per henkilö)
  • 100 g voita

Kukkakaalipyree

  • 1 kukkakaali
  • 1 l maitoa
  • ½ l kermaa
  • 100 g voita
  • suolaa maun mukaan

Satay-kastike

  • 65 g valkosipulinkynsiä
  • 65 g sitruunaruohoa
  • rypsiöljyä
  • 6 dl kookoskermaa
  • 8 rkl ruokosokeria
  • 600 g maapähkinöitä
  • soijaa
  • 2 rkl ketjap manis -soijakastiketta
  • vastapuristettua limen mehua
  • suolaa
  • tuoretta korianteria

Valmistusohje

Rapeaa kukkakaalia, kukkakaalipyreetä ja satay-kastiketta:

Annoksia: 2-4 

​​​​​​​HUOM! Tällä ohjeella satay-kastiketta tulee melko runsaasti. Voit halutessasi puolittaa kastikkeen ainesten määrän. 

  1. Lämmitä uuni 160 asteeseen. Huuhtele kukkakaali ja leikkaa se puoliksi tai neljään osaan kukkakaalin koosta riippuen.

"Tämä on suosikkivegeannokseni" , toteaa keittiömestari Kari Aihinen keittokirjassaan Kapen parhaat (Tammi 2019). Täyteläinen satay-kastike tuo mahtavaa runsautta kepeään kukkakaaliin. Aihisen mukaan satay-kastikkeen teossa voi hieman oikaista ja pilkkoa ainekset sekaisin ilman tehosekoitinta. Aihinen valmisti paahdettua kukkakaalia myös Kaappaus keittiössä -ohjelmassa.

  • Paista kukkakaaliin kaunis pinta vaahtoavassa voissa pannulla. Siirrä kukkakaali pannulta uuniin ja kypsennä sitä vuoassa tai pellillä leivinpaperin päällä 160 asteessa noin 10-15 minuuttia tai kunnes se on kypsää.
  • Valmista pyree. Paloittele pyreeseen tarkoitettu kukkakaali (huom. ei sama kuin uunissa ensin paahdettu!), lämmitä maito ja kerma kattilassa ja lisää kukkakaali kattilaan. Keitä se nopeasti miltei kypsäksi. Medium-kypsä kukkakaali maistuu raikkaammalta kuin liian keitetty. Ota talteen pieni määrä keitinlientä.
  • Aja kukkakaali tehosekoittimessa voin kanssa tasaiseksi pyreeksi. Tarkista maku ja rakene. Mausta suolalla ja tarvittaessa lisää keitinlientä. 
  • Valmista satay-kastike. Kuori valkosipuli ja sitruunaruohon uloin kerros. Aja valkosipuli ja sitruunaruoho pyreeksi tehosekoittimessa. 
  • Kuullota pyreetä öljyssä kattilassa hetken. Lisää joukkoon kookoskerma ja sokeri. Hauduta pari minuuttia.
  • Paahda maapähkinöitä hetki kuumalla ja kuivalla pannulla. Lisää pähkinät kattilaan. Lisää joukkoon soija, ketjap manis ja limetin mehu. Sekoita (tehosekoittimessa), tarkista maku ja lisää suolaa.
  • Silppua korianterinlehdet pieneksi ja koristele kukkakaaliannokset niillä. 
  • Lisää aiheesta:

    MasterChef Suomi: Paistettua siikaa, Kurpitsa-katkarapu kvinoaa ja beurre blanc- kastiketta, Kapen reseptiKurpitsarisottoMonipuolinen kukkakaali solahtaa helposti myös amerikkalaismättöön – testaa resepti!Pasta-parsakaalisalaatti Sivumaku: Karamellipossu Farangin tapaanVegetaarinen gourmetlasagne
    Kari AihinenPääruoatKasvisruoka

    Tuoreimmat aiheesta

    Kari Aihinen
    • 11.10.202113:42
      Kaappaus keittiössä

      Klassinen bolognesekastike Kari Aihisen tapaan

    • 25.09.201910:16
      Pääruoat

      Kari Aihisen rapeaa kukkakaalia, kukkakaalipyreetä ja satay-kastiketta

    • 05.10.202012:09
      Makaronilaatikko

      Makaronilaatikko Kari Aihisen tapaan eli Pellinkiläinen makaronilaatikko

    • 01.12.201707:24
      Köyhät ritarit

      Kari Aihisen French toast eli ranskalaiset köyhät ritarit

    • 24.11.201707:22
      Aasialainen ruoka

      Kari Aihisen Matinkylän kana (eli thaimaalaisittain Pad kra pao gai)