Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

Vihertävä rinkula kananmunan keltuaisen ympärillä muuttaa sen "surumunaksi".
Vihertävä rinkula kananmunan keltuaisen ympärillä muuttaa sen "surumunaksi".Shutterstock
Julkaistu 16.10.2025 08:34
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kovaksi keitetty kananmuna voi helposti lipsahtaa "surumunaksi".

Olet ehkä joskus huomannut kananmunia keitettyäsi erikoisen väri-ilmiön. Jos munan keltuaisen ympärille ilmestyy vihreä rengas, kertoo se jotain kananmunan keittoajasta.

Lue myös: Annen munajärkytys: "Mitä meille oikein myydään?"

Tätä tarkoittaa "surumuna"

Liian pitkään kypsennetty kananmuna muuttuu helposti kumiseksi ja kuivaksi. Pitkä keittoaika voi johtaa myös vihertävään rinkulaan keltuaisen läheisyydessä. 

– Tämä niin kutsuttu "surumuna" syntyy siitä, kun kananmunan valkuaisen rikkivety ja keltuaisessa oleva rauta reagoivat, kananmunia tuottavan Kultamunan sivuilla selvennetään.

Jos haluat keittää kovan kanamunan, sopiva keittoaika on noin 10 minuuttia, jos lisäät munan kiehuvaan veteen. Pehmeä kananmuna valmistuu 6–7 minuutissa ja löysä 4–5 minuutissa.

Kananmunissa voi esiintyä myös muita luontaisia kosmeettisia virheitä, jotka saavat epäilemään munan syöntikelpoisuutta. Keltuaisessa saattaa olla joskus esimerkiksi punaisia veripilkkuja tai valkuaisessa lihapilkkuja. 

Lue myös: Voiko kananmunaa syödä, jos kuori on röpelöinen, keltuainen on epäilyttävän tumma tai siinä on punainen piste? Tätä ”munavirheet” oikeasti  tarkoittavat

Katso myös, miten kananmuna kannattaakin rikkoa

0:46Uskomatonta! Kananmunat kannattaakin rikkoa näinKatso videolta munaniksi!

Lisää aiheesta:

Kananmunien valmistuksessa on yksi sudenkuoppa: "Helposti mennään mönkään siinä"Tutkijat: Kananmunaa kannattaa keittää 32 minuuttiaMunaatko sinäkin? Ruokakirjailija nimeää virheen, jonka "kaikki tekevät kananmunien keittämisessä"Mitä tarkoittaa, jos kananmunan keltuainen muuttuu keitettäessä harmahtavaksi? Väri paljastaa yleisen virheenKeitätkö kananmunat oikein? Tämä pieni merkki keltuaisessa paljastaa, teitkö virheenOsaatko keittää kananmunan oikein? Harmahtava väri keltuaisessa paljastaa yleisen virheen
RuokaKananmunaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:21
    Kasvikset

    Kaiverra halloween-kurpitsa helposti – yksi kikka auttaa huomattavasti!

  • Eilen14:24
    Ilmiöt

    Käsittämätön joulukalenteri myynnissä: "Peppuun sattunut viikon"

  • Eilen08:22
    Kasvikset

    Ykköskasvis uunijuureksiin! Ostoskoriin kannattaa napata nyt edullinen kuitupommi

  • ti17:22
    Japani

    Sushiakin suositumpaa! Japanin omaa "karjalanpiirakkaa" saa Suomestakin

  • ti15:14
    Ravitsemus

    Kasvisten hinta puhuttaa: Voiko pienituloinen syödä terveellisesti?